Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

NatoGameOver

NatoGameOver's picture

Naam

Nato Game Over

About Nato Game Over

Op 4 april 2009 viert de NAVO haar zestigste verjaardag. Staatshoofden en regeringsleiders komen samen op een grote NAVO-top in Straatsburg. De campagne NATO GAME OVER van Vredesactie grijpt opnieuw in: een militaire alliantie die wereldwijd optreedt, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede.

Het hoofdkwartier van de NAVO ligt in België. De beslissing van onze regering om een trouwe NAVO-bondgenoot te zijn, wordt in België genomen. Daarom, vlak voor de nieuwe NAVO-top in Straatsburg, vlak voor de zestigste verjaardag van de NAVO, sluiten we het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

DEELNEMEN?
Neem contact met een regionale groep uit uw buurt. Zij regelen het vervoer naar en van de actieplaats, organiseren trainingen geweldloze actie als voorbereiding op de actiedag, ...
Wil je liever niet op het militaire terrein? Neem deel aan de protestmanifestatie rond de NAVO.
Kom je liefst op eigen kracht naar de actie? Afspraak: 21 maart 09, 10u30, De Kriekelaar, Gallaitstraat 86 in Schaarbeek.

Website

http://www.vredesactie.be

NatoGameOver's blog

Vredesactivisten blokkeren NAVO top

De NAVO-top blokkeren? Het leek een onmogelijke opdracht. Straatsburg was op het moment van deze top immers een belegerde stad, onderverdeeld in rode, oranje en gele zones en vol politiebarricades. De vredesactivisten die wilden protesteren tegen de happenings naar aanleiding van 60 jaar NAVO, werden nauwlettend in de gaten gehouden, aan de grenzen tegengehouden, en willekeurig getrakteerd op traangas en arrestaties.

In het midden van deze chaos een geweldloze actie organiseren, die bovendien enige impact zou hebben op de NAVO-top, was geen sinecure. Maar toch waagde een bont allegaartje van Europese bewegingen zich aan deze Mission Impossible. De gelegenheidscoalitie Block Nato sloeg haar tenten op in het internationale actiekamp zo'n tien kilometer ten zuiden van de stad. Vredesgroepen uit onder meer Engeland, Duitsland, België, Finland en Frankrijk verzamelden er onder de Block NATO vlag.

blocknato.JPG

Andreas Speck, één van de organisatoren van Block Nato, beschrijft het opzet van de actie: “Op de Navo-top komen de politici van de Navo-lidstaten samen om te praten over hun komende interventieoorlogen. Ze komen samenzweren om het internationaal recht te schenden – een misdrijf dat volgens ons zeker een reactie van burgerlijke ongehoorzaamheid verantwoordt. Je kan betogen zoveel je wil, maar dat nemen ze niet echt serieus. Je moet ook proberen hun functioneren te bemoeilijken, hen letterlijk beletten om die toekomstige inbreuken op het internationaal recht voor te bereiden. We hoeven daarvoor trouwens niet de hele stad te blokkeren: dat doet de politie zelf. We moeten enkel de toegangspoorten blokkeren. Hiervoor gebruiken we alleen onze eigen lichamen.”

vrouwmetvlagenrobocops.JPG

De activisten kozen vier strategische invalswegen en beslisten om deze op zaterdag 4 april in alle vroegte te bezetten. Temidden van de wegblokkades en patrouilles, slaagden ze erin de straten naar de top een ganse voormiddag in te nemen. Ze hielden een sit-in, speelden muziek en deden aan clownerie. Na de middag gingen ze op weg naar de grote demonstratie die zou vertrekken vanop de Pont de l'Europe, aan de grens tussen Frankrijk en Duitsland.

peacefulviolent.JPG

Maar dat was buiten de politie gerekend, die met roadblocks en traangasaanvallen, de betoging uiteen dreef. De vredesmanifestanten, geprangd tussen rellende groepjes en charges van de politie, bleven proberen de demonstratie te bereiken. Ondertussen hadden zich een aantal onheilspellende rookwolken gevormd boven de stad. Branstichting in een oud douanekantoor, zo ging het gerucht. Ook het IBIS hotel en enkele andere gebouwen moesten eraan geloven. Enkele groepjes vermomde mensen gingen stenen gooien naar de oproerpolitie, die reageerde met traangas en charges. De politie duwde de relschoppers samen met duizenden vredevolle demonstranten, waardoor deze als een menselijk schild werden gebruikt door beide partijen. Mensen probeerden aan de stenen en het traangas te ontkomen, maar doordat het terrein waarop ze waren samengeduwd op een eiland lag, konden ze niet weg. Ontreddering bij de deelnemers aan de betoging. Verontwaardiging bij de organisatoren, die zich gegijzeld voelden door enkele kleine gewelddadige groepen en de politie.

Gelukkig konden de bewegingen die deelnamen aan de blokkades in de morgen, terugkijken op een geslaagde en wreedzame actie. Duizenden mensen toonden dat ze op een kordate en effectieve manier 'nee' kunnen zeggen aan de NAVO. De geslaagde coalitie tussen de verschillende Europese vredesbewegingen, legt een basis voor verdere samenwerking. Dit wordt zeker niet het laatste afscheidsfeest van de NAVO.

BijlageGrootte
peacefulviolent.JPG42.43 KB
blocknato.JPG153.77 KB
robocopsaangrens.jpg93.93 KB
vrouwmetvlagenrobocops.JPG38.07 KB
clownsenrobocops.jpeg62.85 KB
clownsparade2.JPG167.56 KB

Lees meer / 0 comment(s)

[Straatsburg] Wortel schieten tegen de NAVO

NGOkampklein.JPG
Ze blijven toestromen. Honderden kleurrijke busjes, auto's, aftandse campeerwagens en camionetten met nummerplaten uit gans Europa. Afgeladen vol met activisten tegen de NAVO top. Mensen die in de komende dagen van dit actiekamp hun uitvalsbasis zullen maken voor de talrijke demonstraties in Straatsburg, hier zo'n tien kilometer vandaan. Niet iedereen is er, want een aantal van de actievoerders is tegengehouden aan de grens. Zo werd onder meer een Duitse mobiele keuken onderschept. Een spontane protestactie van de kampdeelnemers ('we are hungry, free our kitchen!') mocht niet baten. Een ondoordringbaar cordon Robocops liet zelfs geen biowortel passeren. Maar gelukkig ontsnapten de meesten aan de grenscontroles. Dus toch genoeg lekkere maaltijden en volk om er een geslaagd afscheidsfeestje van te maken. Zelf een bus vol Finse actie-vikkingen kwam bij nacht en ontij het kampeerterrein op getufd.

Ook de bus van Vredesactie is vlot de grens over geraakt en onze mensen hebben zich een plekje veroverd tussen de vele tentjes op de weide. Het kamp, of de 'village autogéré', is verspreid over verschillende velden, ingedeeld in barrio's of wijken. Het is moeilijk om een overzicht te krijgen van hoeveel mensen er ondertussen zijn, maar ik schat dat het aantal nu tegen de duizend moet aanlopen. We horen Italiaans, Spaans, (veel) Duits, Frans, Vlaams, Nederlands en enkele andere niet thuis te brengen vormen van verbale expressie. Wij zoeken enig houvast in deze smeltkroes door te kamperen bij de NATO ZU barrio, de groep die een geweldloze blokkade organiseert. We hebben er met onze NATO GAME OVER vlaggen ons territoriumpje afgebakend. Een circustent voor onze vergaderingen, een kampvuurplaats voor gezellig nakeuvelen 's avonds en twee van de beste keukens (hoera voor Kokerellen en Rampenplan!) op honderd meter van onze voordeur, wat kan een mens meer wensen?

Zon en een geslaagde actie, als het even kan, dank u. Over dat eerste valt niet te klagen, een lekker weertje vandaag. Wat het tweede betreft; dat wordt koffiedik kijken. We weten niet of de blokkade zal lukken, want we boksen op tegen een indrukwekkend repressie-apparaat. Een politiehelicopter cirkelt voortdurend boven ons hoofd. Elke beweging wordt in het oog gehouden en mensen die zich richting stad bewegen worden gestopt en gecontroleerd. Straatsburg is een belegerde stad, ingedeeld in rode, oranje en gele zones. De rode zones zijn waar de NAVO top doorgaat, de oranje zones liggen daarrond en zijn afgesloten door een 30 km lange veiligheidsmuur, waarbinnen zelfs de bewoners zich niet vrij mogen bewegen. De gele zones zijn toegankelijk voor publiek, maar elke vorm van protest is er verboden. Het wordt dus, op zijn zachts gezegd, een uitdaging om zelfs maar in de buurt te komen van de locaties waar de NAVO-top doorgaat.

Maar dat houdt ons niet tegen. We organiseren trainingen om deelnemers aan de blokkades zo goed mogelijk voor te bereiden op wat staat te gebeuren. Politievoorbereidingen worden geobserveerd, het terrein wordt verkend, we stellen onze strategie scherp. De zon maakt ons optimistisch, we denken dat het ons zal lukken. Insjallah!
En voor voor alle duidelijkheid: Ni dieu ni maître.

BijlageGrootte
NGOkampklein.JPG57.55 KB

Lees meer / 0 comment(s)

[Actiekamp Straatsburg] NO-NATO STRODORP

straatsburgvlaggenklein.JPG
Stro Stro en nog eens stro. Op de weide van de kinderboerderij op 10 km ten zuiden van het centrum van Straatsburg is er voor een goede week met stro een nieuw autonoom dorp gecreëerd. Grote geplaveide straten en smallere paadjes naar de toiletten geven de basisstructuur, een wegenplan die iedereen na een paar uur al goed heeft gememoriseerd. Stro is ook handig voor onder de slaapzak, als extraatje voor op het kampvuur, als vod voor vuile vlekken, en als windscherm! Grote en kleine groepen actievoerders arriveren hier continu met pak en zak, zoekend naar hun vrienden en een plaatsje om de tent op te slaan. Als je de skyline bekijkt zie je naast de PEACE-vlaggen, ook vlaggen van verschillende organisaties zoals Die Interventionistische Linke, Dissent, maar ook de Turkse Communistische Liga en onze Vredesactie-vlag! Ook camionettes in alle kleuren, enkele circustenten en vooral, als je naar beneden kijkt, veel zwartgeklede mensen, allen bewust van de NAVO-top die hier enkele kilometers vandaan zal plaatsvinden.
.
De sfeer in het BLOCK NATO-dorp zit goed. Er is genoeg koffie. Er is jembé -en sambamuziek. Hier en daar ook toiletten verspreid over het dorp en enkele douches. Gisteren strandde ik aan een knap-getimmerde houten tuintafel bij enkele actievoerders uit Duitsland. Aan nieuwe contacten voor komende reisplannen zeker geen tekort! Het eten van de kitchenteams Rampenplan en Kokerellen is trouwens ook overheerlijk veganistisch. Slaatje met geraspte rode bietjes, gekruide worteltjes, heerlijke kikkererwtenmengeling, en een bonenpasta. We gaan hier zeker niet verhongeren! Het dorpsgevoel heb ik gevoeld, al van in het begin. Fantastisch hoe deze chaos stilletjes aan meer en meer vorm krijgt.

Met de luidspreker wordt tijdens het middagmaal een training aangekondigd. Een geweldloze actietraining van de NATO ZU- mensen in de rood-gele circustent. Die NATO-ZU en dergelijke zal me eindelijk eens duidelijk worden, dacht ik zo. Hup, rood bekertje van de koffie wegmoffelen bij de afwas en paraat voor een 3-uur durende actietraining. Met rond de 30 mensen van zowel België, Frankrijk, Duitsland en Engeland zaten we samen en hadden we het over affiniteitsgroepjes, over blokkade-strategieën, over veiligheidsaspecten en over juridische materie. Verhalen van ervaren actievoerders en van Engelse feministes deden me voorstellingen maken over hoe de komende blockkade er zou kunnen uitzien. Concrete info van traangas tot speakerscouncil, alles werd duidelijk uitgelegd in woord en beeld. Met een honger naar meer vielen we daarna de keuken aan! 's Avonds genoten we met een 75cl biertje van het culturele programma op een andere weide 'in the middle of nature' op 10 minuutjes stappen van het strodorp. Een sterk programma, met het duo van GUTS PIE EARSHOT als afsluiter. De cello en drum konden me met de bassen diep raken en de vuurtjes in de grote lege olievaten maakte het compleet. De aanwezige T-shirts-stand bracht bovendien de echte festivalsfeer boven! T-shirts dan wel niet van de spelende bandjes, maar met de gekende logo's die je toch associëert met de anti-globaliseringsbeweging, de anarchistische stroming en de punkscene.
Verlangend naar wat er vandaag op deze zonnige dag zal gebeuren, zend ik strogroetjes van het stro-dorp!
M.

BijlageGrootte
straatsburgvlaggenklein.JPG32.27 KB

Lees meer / 0 comment(s)

21 maart 2009 NATO GAME OVER: vredesactivisten sluiten NAVO-hoofdkwartier

Ondanks de massale opkomst van ordediensten, met overvalwagens, een helicopter, met paarden, politie in burger, kilometers prikkeldraad,... geraakten enkele Bomspotters op het militaire terrein om poorten, ramen en deuren te verzegelen. Honderden Bomspotters werden gearresteerd.

Vredesactie en de Bomspotters laten de oorlogsvoorbereidingen van de NAVO niet ongestoord doorgaan. Een militaire alliantie die wereldwijd optreedt, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede.

"Ik ben vanochtend in Eeklo vertrokken en we hebben ons daarna bij de mensen van Gent gevoegd. We zijn uit de bus gestapt aan de oostkant van de NAVO en hebben ons verspreid in acht groepjes. Er was massaal veel politie. Ikzelf ben vrij snel gearresteerd toen ik naar de omheiding stapte, maar één persoon uit mijn groep is met de hulp van anderen toch op het miltaire terrein geraakt. Alles is rustig verlopen. We hebben alleen maar wat schrammen van de brandnetels. Nu nog die NAVO dicht en die kernwapens weg!" aldus Sander Jacobs, één van de vele deelnemers.

NATO GAME OVER is een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. De vredesactivisten begaan een wetsovertreding om een groter misdrijf te stoppen. We worden daarin gesteund door het internationaal recht.

In heel Europa komen actiegroepen in beweging tegen de NAVO. Behalve in België werd vandaag ook in Nederland en Duitsland actie gevoerd.

In Nederland bezetten actievoerders het militaire domein van Nieuw Miligen, waar sinds dit jaar DARS gestationeerd is, een mobiele luchtruimbewakings- en bevelvoeringseenheid van de NAVO. In Duitsland zijn er protestmanifestaties aan de kernwapenbasis in Büchel en aan het NAVO-hoofdkwartier in Heidelberg.

NAVO: welke toekomst?

De NAVO staat aan de vooravond van een fundamentele hertekening. Op de NAVO-top in Straatsburg wordt niet alleen de 60ste verjaardag gevierd, maar gaat ook de discussie over een nieuw Strategisch Concept officieel van start. In dat document wordt de richting vastgelegd die de NAVO de komende jaren uitgaat. De volgende jaren zijn dus cruciaal voor de toekomst van de alliantie, en daarmee ook voor het buitenlands beleid van ons land.

Dankzij ons NAVO-lidmaatschap vechten we mee in Afghanistan. Acht jaar na het begin van de oorlog staan we daar geen stap vooruit. De NAVO rijdt zich er vast in een militaire impasse. Toch stuurt onze regering zonder aarzelen extra troepen en gevechtsvliegtuigen. NAVO-akkoorden maken van België en andere Europese landen de logistieke draaischijf van het VS-leger. De Amerikaanse oorlogsmachine wordt via onze wegen, havens en luchthavens richting Irak en Afghanistan getransporteerd.

Ondertussen houdt de NAVO nog steeds 150 à 240 Amerikaanse atoomwapens paraat in Duitsland, Italië, België, Nederland en Turkije. Volgens het internationaal humanitair recht zijn die wapens hier net zo onwettig en verboden als waar dan ook. De verwijdering van de kernwapens uit Europa zou het multilaterale non-proliferatieproces een nieuwe impuls kunnen geven en zou een belangrijke stap zijn naar nucleaire ontwapening wereldwijd.

Met de campagne NATO GAME OVER geven we onze regering, twee weken voor de top in Straatsburg, een niet te negeren signaal: een militaire alliantie die wereldwijd optreedt, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede.

Internationale mobilisatie tegen de NAVO

Ook de NAVO-top zelf zal niet ongemerkt voorbijgaan. Van 1 tot 5 april wordt een internationaal actiekamp opgezet van waaruit acties en demonstraties worden voorbereid. Op 3 april begint een internationale tegentop, waarop een breed scala aan sprekers en groepen hun kritiek op de NAVO en de militaire globalisering naar voren brengen.

Deze conferentie wordt onderbroken voor de acties op zaterdag, maar gaat door op zondag 5 april. Op 4 april zullen activisten 's ochtens proberen de NAVO-top door massale blokkades te verhinderen. Deze actie wordt georganiseerd door een hele reeks Duitse, Franse en internationale organisaties, waaronder Vredesactie. In de namiddag roept het brede samenwerkingsverband 'No to war - No to NATO', dat ook de conferentie organiseert en waar Vredesactie deel van uitmaakt, op tot een grote betoging doorheen Straatsburg.

Passa Porta: schrijvers voegen het woord bij de daad

Ook de schrijvers laten van zich horen. 'Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden' is een initiatief van schrijvers ondersteund door Vredesactie. Zij putten inspiratie uit een beroemde uitspraak van de Romein Cato de Oudere: “Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden.” Jaar en dag herhaalde hij die ene zin. Dat had uiteindelijk het gewenste effect.

De zin van de schrijvers is radicaal vredelievend en levensnoodzakelijk. Deelnemende schrijvers vermelden hem bij elk publiek optreden. Op 29 maart betreden schrijvers gezamenlijk het podium op het internationale literaire festival Passa Porta in Brussel. Afspraak op 29 maart om 14u, 15u, 16u en 17u Beursschouwburg, Brussel.

Meer achtergrond: www.vredesactie.be
NAVO-top in Straatsburg: wat staat er op het spel?
videoreportage 1
videoreportage 2
fotoreportages

Lees meer / 0 comment(s)

NAVO-non-debat in Belgisch parlement

Woensdag 11 maart kwam in het federaal parlement de Kamercommissie Defensie en Buitenlandse Zaken bij elkaar. Ministers De Crem en De Gucht en de Belgische ambassadeur bij de NAVO Van Daele kwamen toelichting geven bij de komende NAVO-top, op 3 en 4 april in Straatsburg. Vredesactie luisterde mee.

In Straatsburg start officieel de discussie over een nieuw Strategisch Concept. In dat basisdocument wordt de richting vastgelegd die de NAVO de komende jaren uitgaat. De volgende jaren zijn dus cruciaal voor de toekomst van de alliantie, en dus ook voor het buitenlands beleid van ons land. Maar wie hoopte dat de bevoegde ministers ons zouden kunnen uitleggen welke standpunten zij op de NAVO-tops vertegenwoordigen, kwam bedrogen uit.

Afghanistan: welke strategie?

De oorlog in Afghanistan domineerde de zitting, en dat geldt ook voor de komende NAVO-tops. Volgens De Gucht overschaduwt de onzekerheid over de te volgen strategie zelfs de discussie over het nieuwe Strategische Concept. Zolang er over de strategie in Afghanistan geen eensgezindheid is, wordt de discussie over de toekomst van de alliantie bijzonder moeilijk.

Waar De Crem bij hoog en bij laag blijft beweren dat het in Afghanistan de goede kant op gaat - al zijn er "des manquements qui persistent", spreekt De Gucht vrijuit: "Je kan moeilijk zeggen dat in Afghanistan fundamentele vooruitgang is geboekt." We worden alvast gewaarschuwd: nu de VS beslist 17.000 extra militairen stuurt, mogen de lidstaten de vraag verwachten naar verhoogde inspanningen in Afghanistan, vragen "waar je onmogelijk meteen nee op kan zeggen." Met de verkiezingen in Afghanistan in zicht wordt de druk nog groter. Die verkiezingen worden immers een test-case voor de ISAF en de Afghaanse regering. Er gaan meer middelen naar opleiding en training van het Afghaanse leger en politie en naar governance. Daarnaast moet het conflict regionaal bekeken worden: de buurlanden moeten erbij betrokken worden, maar wat dat precies wil zeggen weet voorlopig niemand.

Het is dus wachten op de nieuwe Afghanistan-strategie. Nog vóór de top in Straatsburg zou Richard Holbrooke, Obama's speciaal gezant voor Afghanistan, die bij de NAVO komen toelichten. Al tempert De Gucht meteen de verwachtingen: hij ziet geen nieuwe strategie, eerder een intensivering van de huidige aanpak. Koppig doorgaan in de militaire impasse dus.

Missile Defence

Prominent op de agenda staan de verhoudingen met Rusland. Met Obama als president is er meer bereidheid tot praten en samenwerking. Ons land is alvast tevreden dat de betrekkingen tussen de NAVO en Rusland weer hersteld worden.

Een ander discussiepunt op de agenda is raketverdediging. De Amerikaanse plannen voor een aanvulling op hun rakettenverdediging op Europese bodem, met radars en Tsjechië en afweerraketten in Polen, werden op de NAVO-top in Boekarest erkend als 'een substantiële bijdrage aan de bescherming van de bondgenoten". In Straatsburg zouden vijf voorstellen klaarliggen over hoe de NAVO dit met eigen raketafweersystemen kan aanvullen. Voorlopig is echter niet zeker of de VS met hun plannen willen doorgaan. Het raketafweersysteem is verschrikkelijk duur, en het is niet eens zeker of het ook werkt. De kans is groot dat de plannen op de lange baan worden geschoven, en dan blijft ook de discussie in de NAVO in de lucht hangen.

Kernwapens op de agenda?

Belgisch ambassadeur bij de NAVO Van Daele merkt op dat het streven naar reductie van het aantal kernwapens prominent is in de ambities van de Obama-administratie, en vraagt zich af 'hoe zich dat in operationele termen gaat vertalen'. De ministers zijn zich ook bewust van de positieve signalen in dit dossier (waarmee verwezen wordt naar de wens van onder andere Noorwegen en Duitsland om dit op de NAVO-agenda te zetten), maar verbinden zich tot geen enkel engagement. Men is zich dus bewust van de kansen die er zijn om de NAVO-kernwapens te bespreken, maar of de wil er is om dat ook te doen, is maar de vraag.

Tenslotte speelt ook de uitbreidingsdiscussie mee. De meeste Europese landen lopen niet warm voor een snelle toetreding van Oekraïne en Georgië. Rusland wordt van een militaire alliantie aan zijn grenzen immers nerveus. Beslissingen vallen hier echter niet te verwachten. Tegelijk moet de komende jaren ook duidelijk worden waar men met de verschillende partnerships naartoe wil. In Afghanistan vechten bijvoorbeeld ook Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Korea mee. Die landen vragen vanzelfsprekend ook inspraak in de strategie die gevolgd wordt. De vraag is in welke vorm dit soort samenwerkingen moet gegoten worden.

NATO GAME OVER

In Straatsburg legt de Jaap De Hoop-Scheffer een Declaration on Alliance Security voor. Dat wordt het lanceerplatform voor de eigenlijke discussie over het Strategisch Concept. Die discussie zou afgerond worden rond einde 2010, begin 2011, met opnieuw een grote NAVO-top, waarschijnlijk in Lissabon. Volgens NAVO-ambassadeur Van Daele wil men die discussie in alle transparantie voeren, zowel naar de lidstaten als naar het brede publiek toe. Onze regering rijgt wat dat betreft nu al de gemiste kansen aan elkaar: drie weken voor de NAVO-top, en over duidelijke Belgische standpunten geen woord.

Het is dus aan ons om de discussie te openen en te voorkomen dat cruciale kwesties beklonken worden in de diplomatieke darkrooms. Daarom stappen wij op 21 maart naar het NAVO-hoofdkwartier. We sluiten het en nemen feestelijk afscheid van de NAVO. Zorg dat je er bij bent! Want 60 jaar NAVO is genoeg.

Lees ook:
60 jaar NAVO is genoeg: ACTIE-AGENDA
31 maart - 5 april '09: internationaal actiekamp en tegentop in Straatsburg
NAVO-top in Straatsburg: wat staat er op het spel?
Activisten trainen burgerlijke ongehoorzaamheid tegen NAVO in Straatsburg

Alle info op www.vredesactie.be

BijlageGrootte
obamakomt550.png100.92 KB

Lees meer / 1 comment(s)

Activisten trainen burgerlijke ongehoorzaamheid tegen NAVO in Straatsburg

Op 3 en 4 april viert de NAVO haar 60ste verjaardag in Baden-Baden en Straatsburg. Activisten uit gans Europa grijpen deze top aan om hun protest tegen het militaire bondgenootschap kracht bij te zetten. De coalitie 'Block NATO', waarvan ook Vredesactie deel uitmaakt, zal een aantal geweldloze blokkades organiseren om de werking van de conferentie te verstoren.

Om te tonen hoe dit in zijn werk gaat, organiseerde Block NATO op 8 maart een publieke training in Straatsburg, waarin getoond werd hoe deelnemers worden voorbereid op deze vorm van interventie.

“Trainingen in burgerlijke ongehoorzaamheid zijn heel belangrijk in onze voorbereidingen. De deelnemers trainen in verschillende technieken, bijvoorbeeld hoe te reageren op geweld door ordediensten en hoe politiebarricades te omzeilen. Maar het belangrijkste is dat activisten hun zelfvertrouwen verhogen door het deelnemen aan rollenspelen,” legt Brigitte Bastian uit. Ze maakt deel uit van de 'Desobéissants Civils Strasbourg', een Frans netwerk voor trainingen in burgerlijke ongehoorzaamheid. Met deze publieke oefening wil de groep tonen hoe de activisten zich voorbereiden op de top.

“de 60ste verjaardag van een militaire alliantie die verantwoordelijk is voor duizenden doden in Afghanistan, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, die het leeuwendeel van de globale militaire uitgaven vertegenwoordigt, is geen reden tot feesten.”, aldus Inez Louwagie van Vredesactie.

Christoph Kleine, van het Duitse Netwerk 'Interventionistische Linke' treedt haar bij: “De NAVO-top heeft geen legitimiteit. We verklaren openlijk dat we ons verzetten door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid. Op 4 april zullen duizenden mensen de straten die toegang geven tot de top, bezetten. Ze zullen zich niet laten stoppen door de politie en zullen hun 'Nee' tegen militarisme duidelijk uitdrukken met directe acties.”

“De plannen van de Franse autoriteiten om de protesten in grote delen van Straatsburg onmogelijk te maken en om de bewoners van de Rode Zones in hun woningen te blokkeren tijdens de NAVO-top is onaanvaardbaar en een flagrante inbreuk op de democratie. Met onze acties doorbreken we de NAVO-strategie om zich af te sluiten van elke vorm van protest en kritiek,” concludeert Brigitte.

De internationale acties in Straatsburg worden vooraf gegaan door acties in de verschillende lidstaten. In België organiseert Vredesactie op 21 maart een betreding van het hoofdkwartier van de NAVO in Evere.

Voor meer informatie over Block NATO: www.nato-zu.de

Voor meer info over de campagne NATO GAME OVER: www.vredesactie.be

Lees meer / 0 comment(s)

60 jaar NAVO is genoeg: ACTIE-AGENDA

Op 4 april 2009 viert de NAVO haar zestigste verjaardag. De campagne NATO GAME OVER van Vredesactie grijpt opnieuw in. Een militaire alliantie die wereldwijd optreedt, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede.


21 maart '09, Belgische NATO GAME OVER

Wij willen geen rakettenschild, geen NAVO-soldaten in Afghanistan. Wij eisen de onmiddellijke verwijdering van de illegale NAVO-kernwapens uit ons land. Daarom, vlak voor de zestigste verjaardag van het militair bondgenootschap, sluiten we het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

NATO GAME OVER is een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. We betreden geweldloos het terrein van de NAVO en verzegelen poorten, ramen en deuren. We begaan een wetsovertreding om een groter misdrijf te stoppen. We worden daarin gesteund door het internationaal recht.

NATO GAME OVER is ook een symbolische actie. Wil je liever niet op het militaire terrein? Kom naar het afscheidsfeest. De NAVO gaat eindelijk op rust. Dat gaan we vieren. Wij voorzien een feestelijke optocht, muziek, een vlammende afscheidsspeech en veel meer. Be there.

Wil je deelnemen? Koop een busticket. Een bus brengt je naar de actieplaats en daarna veilig weer thuis. Elke deelnemer ontvangt een uitgebreide briefing met praktische en juridische informatie. Je kan kiezen of je deelneemt aan de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid of aan het afscheidsfeest. Er vertrekken bussen uit verschillende steden in België. Meer info vind je op www.vredesactie.be

Woon je in het Brusselse of kom je liever met eigen vervoer? Afspraak: 21 maart 09, 10u30, De Kriekelaar, Gallaitstraat 86 in Schaarbeek. Je ontvangt er een uitgebreide briefing met praktische en juridische informatie. Je kiest of je deelneemt aan de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid of aan het afscheidsfeest. Daarna vertrek je samen naar de actieplaats.


29 maart '09: "Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden", Brussel, Passa Porta-festival, 14u, 15u, 16u en 17u Beursschouwburg.

'Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden' is een initiatief van schrijvers ondersteund door Vredesactie. Zij putten inspiratie uit een beroemde uitspraak van de Romein Cato de Oudere: “Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden.” Jaar en dag herhaalde hij die ene zin. Dat had uiteindelijk het gewenste effect. De zin van de schrijvers is radicaal vredelievend en levensnoodzakelijk. Deelnemende schrijvers vermelden hem bij elk publiek optreden.

Op 29 maart 09 betreden schrijvers gezamenlijk het podium op het internationale literaire festival Passa Porta in Brussel. Erik Vlaminck, Elvis Peeters, Peter Theunynck, Peter Holvoet-Hanssen, Mieke de Loof, Kurt Deboodt, Patrick Bernauw en Didi De Paris maken kort en krachtig duidelijk waarom ze zo gebeten zijn op de NAVO. Samen met de muziekband De Legende verklaren ze hun liefde aan de vrede. Meer info vind je op www.overigens.be

31 maart - 5 april '09: internationaal actiekamp en tegentop in Straatsburg

Op 3 en 4 april komen de NAVO-regeringsleiders samen voor een top-ontmoeting en de viering van de 60st verjaardag van de NAVO. Op 3 april houden ze een werkdiner in Baden-Baden. Op 4 april is er 's ochtends een feestelijk moment op de brug over de Rijn tussen Straatsburg en het Duitse stadje Kehl. Daarna trekt het gezelschap naar het paleis van Rohan in het oude stadscentrum van Straatsburg. Tenslotte gaan de eigenlijke vergaderingen door in een congrescentrum in de Europese wijk in het noorden van de stad. Voor Straatsburg betekent dit feest dat het even een bezette stad wordt. Duizenden politieagenten zullen paraat staan, twee wijken worden afgesloten en dertien scholen moeten gedurende twee dagen hun deuren sluiten.

De vredesbeweging legt zich niet zomaar neer bij deze grote propagandestunt van de NAVO. Een breed scala van organisaties mobiliseert om duidelijk te maken dat 60 jaar NAVO genoeg is. Van 1 tot 5 april is er een internationaal actiekamp. Vanaf 2 april worden er acties gepland. Op 3 april begint een internationale tegentop. Op 4 april is er 's morgens een blokkade-actie en in de namiddag een betoging doorheen Straatsburg.

Deelnemen? Vredesactie organiseert gezamenlijk vervoer naar het actiekamp in Straatsburg. Inschrijving en info: info[at]vredesactie.be of 03 281 68 39.

Wie zich enkel kan vrijmaken voor de betoging op 4 april kan ook met de bus van Vrede vzw heen en terug op zaterdag. Inschrijving en info: Vrede, pieter[at]vrede.be

NAVO-activiteiten Vrede vzw

Ook onze collega's van Vrede organiseren allerlei activiteiten rond 60 jaar NAVO.

Op 28 februari vond de conferentie "DEFENSIE ZONDER GRENZEN? - België, EU en NAVO in de wereld" plaats

Op 26 maart organiseert Vrede het grote NAVO-DEBAT, met politici, academici en de vredesbeweging. Met o.a. Dirk Van Der Maelen (SP-a), Ludo De Brabander (Vrede vzw), Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) en onder voorbehoud Luc De Vos (Koninklijk Militair Instituut) en moderator: Kristof Clerix (MO-magazine). Om 20u, Geuzenhuis, Kantienberg, Gent. Meer info op www.vrede.be

Lees meer / 0 comment(s)

NAVO-top in Straatsburg: wat staat er op het spel?

De laatste jaren blonken de NAVO-tops uit in het omzeilen van pijnpunten en het uitstellen van discussies. Tegelijk zat iedereen te wachten op het einde van het Bush-tijdperk om gevoelige vragen aan te pakken. Op de top van Straatsburg wordt de discussie weer geopend. De volgende twee jaar wordt de richting vastgelegd die de NAVO uitgaat. Het is cruciaal om nu van ons te laten horen en onze regeringen ertoe te bewegen op de rem te gaan staan. Wat staat er op het spel?

Afghanistan

In Straatsburg zet de NAVO zichzelf in de bloemetjes: er wordt geklonken op de zestigste verjaardag en op de herintrede van Frankrijk in de militaire structuur van het bondgenootschap.

Er is nochtans weinig reden tot feestvreugde. Onvermijdelijk staat in Straatsburg de oorlog in Afghanistan prominent op de agenda. Meer dan zeven jaar na het begin van de oorlog zijn grote delen van het land opnieuw onder controle van de Taliban. De Afghaanse politiemacht en het leger staan nog lang niet op eigen poten.

In september 2009 zijn er opnieuw presidentsverkiezingen gepland. Dat wordt een test voor president Karzai, die na vijf jaar aan de macht nog steeds volledig van het westen afhankelijk is en op weinig sympathie kan rekenen.

President Obama heeft aangekondigd dat de VS tegen volgende zomer 20.000 tot 30.000 extra manschappen willen sturen om het verzet van de Taliban te breken. De druk op de NAVO-partners om mee de lasten te delen en meer soldaten te leveren blijft hoog. De Franse regering, met 2600 soldaten de vierde grootste partner, heeft alvast gezegd dat ze niet van plan is nog meer troepen te sturen.

Uitbreiding

Ook de relaties met Rusland staan op de agenda, met de daaraan verbonden uitbreidingsdiscussie. Aan Georgië en Oekraïne werd lidmaatschap in het vooruitzicht gesteld. De VS onder leiding van Bush wilden hen er zo snel mogelijk bij, en ook de nieuwe Amerikaanse regering lijkt daarmee te willen doorzetten. Duitsland en Frankrijk zijn er niet voor te vinden.

Met de oorlog tussen Georgië en Rusland van afgelopen zomer nog vers in het geheugen neemt het enthousiasme voor een snelle toetreding van Georgië verder af. Officieel mochten Georgië en Oekraïne nog niet toetreden tot het Membership Action Plan – de normale procedure voor een kandidaat-lid – maar in de praktijk maakt dat niet zo veel verschil. De relaties tussen de NAVO en de twee kandidaat-lidstaten worden verder aangehaald binnen de NATO-Ukraine en NATO-Georgia Commissions. Officieel lidmaatschap wordt daarmee wat uitgesteld, terwijl de voorbereidingen op toetreding gewoon doorgaan. Of hoe je, door met etiketten te schuiven, een moeilijke discussie omzeilt.

Op de NAVO-top in Boekarest werden Albanië en Kroatië uitgenodigd om lid te worden, in Straatsburg worden ze als 27ste en 28ste lid verwelkomd. Macedonische stappen naar lidmaatschap lopen nog steeds vast op het Griekse veto.

Missile Defence

De Europese landen hebben zich bij de installatie van onderdelen van het Amerikaanse rakettenschild in Europa neergelegd. De VS maakten daarover bilaterale afspraken met Polen en Tsjechië.

Intussen werden vijf voorstellen uitgewerkt over hoe het Amerikaanse rakettenschild in de bestaande NAVO-raketafweer kan passen en hoe een eigen aanvullend antiraketsysteem er zou kunnen uitzien. De voorstellen werden bekeken op de NAVO-top in Krakov, op de top van Straatsburg worden beslissingen verwacht.

Veel Europese landen zijn tegen een rakettenschild gekant, omwille van de gevolgen voor de relatie met Rusland. Ze staan sowieso sceptisch tegenover het nut en de technische haalbaarheid ervan. Voor de nieuwe Oost-Europese lidstaten ligt dat anders. Zij voelen de hete adem van de Russische Beer in hun nek en zoeken garanties voor hun veiligheid bij de NAVO.

Obama heeft voorlopig nog geen standpunt ingenomen, maar heeft zich nooit erg enthousiast getoond. De nieuwe regering wil de verdere uitbouw van het rakettenschild laten afhangen van de technische haalbaarheid en de kostprijs. Het Congress staat financieel op de rem en stond veel minder geld toe voor de infrastructuur in Tsjechië en Polen dan door de Bush-administratie was gevraagd.

Het project zonder meer schrappen is in het huidige politieke klimaat voor Obama geen optie. Vermoedelijk worden de plannen op de lange baan geschoven. Als dat gebeurt, heeft het weinig zin om een aanvullend NAVO-systeem te bouwen. Vraag is of er iemand zijn nek zal durven uitsteken om tot die conclusie te komen.

Energieveiligheid

Het gasdispuut tussen Rusland en Oekraïne heeft het thema energiezekerheid hoger op de agenda geplaatst. NAVO-lidstaten zijn steeds afhankelijker van geïmporteerde energie. De NAVO ziet een aantal mogelijke functies voor zich weggelegd, waaronder het militair beschermen van toevoerinfrastructuur: olieterminals, pijpleidingen, tankers, raffinaderijen,...

Hier en daar wordt zelfs gepleit om de manipulatie van energietoevoer te beschouwen als een aanval, een situatie waarin artikel 5 van het NAVO-verdrag kan worden ingeroepen. De concrete stappen die de NAVO moet zetten bleven tot nu toe echter vaag. Op de top in Straatsburg zou een plan moeten voorliggen.

Nieuw Strategisch Concept

Intussen is iedereen het er over eens dat de NAVO een nieuw Strategisch Concept nodig heeft. Met een nieuwe president in de VS en met Frankrijk opnieuw aan boord is de tijd rijp om de krijtlijnen van de nieuwe NAVO vast te leggen. In Straatsburg legt Jaap De Hoop-Scheffer een “Declaration on Alliance Security” voor, die het kader beschrijft waarbinnen aan een nieuw Strategisch Concept zal worden gewerkt.

Centraal in de toekomstdiscussie staat de rol van de NAVO. Moet de NAVO een globale militaire speler worden, een 'global security provider' – met missies als die in Afghanistan? Of moet ze terug naar haar kerntaak: de collectieve verdediging van het grondgebied?

Belgische houding

En onze Belgische regering? Die staat er bij en kijkt er naar. Met De Crem op Defensie en een verhoogde inzet in Afghanistan is ons imago binnen de NAVO 'hersteld'.

Wat betreft de kernwapens houden onze ministers zich op de vlakte. In november engageerde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken zich om de discussie over de tactische kernwapens op de agenda te zetten. Begin januari braken in Duitsland voormalige staatshoofden en ministers van zowel liberale, sociaaldemocratische als christendemocratische partijen een lans voor nucleaire ontwapening. Ze drongen expliciet aan op de terugtrekking van de NAVO-kernwapens uit Duitsland. Nu er opnieuw ruimte is om de discussie over de kernwapenstrategie te voeren, laten onze ministers het echter afweten.

NATO GAME OVER

De campagne NATO GAME OVER van Vredesactie grijpt opnieuw in. Een militaire alliantie die wereldwijd optreedt, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede.

Wil je weten wat op onze actie-agenda staat? Surf naar www.vredesactie.be

Lees meer / 0 comment(s)

31 MAART - 5 APRIL 09: INTERNATIONAAL ACTIEKAMP en TEGENTOP IN STRAATSBURG

Op 3 en 4 april komen de NAVO-regeringsleiders samen in Straatsburg (Frankrijk) en Baden-Baden (Duitsland) voor een top-ontmoeting, waarbij ze ook de 60st verjaardag van de NAVO willen vieren. Een breed scala van vredesbeweging en andere sociale bewegingen mobiliseert om duidelijk te maken dat ze eerder de begrafenis van de NAVO wensen.

De NAVO-top gaat niet zomaar op één plaats doorgaan maar lijkt een reizend PR-gebeuren te worden. Veel is nog onduidelijk maar de grote lijnen zijn al wel bekend. Vrijdag 3 april komen de regeringsleiders, net als de ministers van defensie en buitenlandse zaken, elk samen voor een werkdiner in Baden-Baden. Op zaterdag begint de caroussel naar en doorheen Straatsburg. s'Ochtends is er een feestelijk moment gepland op de brug over de Rijn tussen Straatsburg en het Duitse stadje aan de overkant Kehl. Daarbij is ook een publieke ontmoeting met 'de jeugd' gepland, weliswaar met een zorgvuldig geselecteerd publiek. Dan gaat de top naar het paleis van Rohan, in het oude stadscentrum van Straatsburg. Ook deze stop hoort meer thuis in het PR-programma, want tenslotte gaan de eigenlijke vergaderingen door in een congrescentrum in de Europese wijk in het noorden van Straatsburg.

Bezette stad

Deze officiële caroussel bevat 29 regeringsleiders met elk een delegatie van minstens 30 personen. In totaal worden 2000 à 2500 officiële deelnemers verwacht. Voor Straatsburg betekent dit feest dat het even een bezette stad wordt. Duizenden politieagenten, 2 wijken worden volledig afgesloten en 13 scholen moeten gedurende deze twee dagen hun deuren sluiten.

Tegentop en acties

De vredesbeweging is niet zinnens om zich zomaar neer te leggen bij dit grote propagande-gebeuren van de NAVO. Van 1 tot 5 april wordt er een internationaal actiekamp georganiseerd om deelnemers aan allerlei protestmanifestaties te huisvesten. Op 2 april wordt er opgewarmd met acties die vooral het verband tussen de NAVO en andere thema's willen in de verf zetten. Bv het verband met de interne veiligheidspolitiek: de collateral damage van het anti-terrorismebeleid in Europa, controle op migratie, ... Verschillende sociale bewegingen zoals ATTAC Duitsland mobiliseren op dat moment voor manifestaties in Londen rond de G20-top. Zij hebben transport voorzien om vervolgens op tijd in Straatsburg te geraken en koppelen met deze manifestaties hun eisen in verband met de economische globalisering aan de militaire globalisering.

Op 3 april begint dan een internationale tegentop of conferentie, waarop een breed scala aan sprekers en groepen hun kritiek op de NAVO en de militaire globalisering naar voren brengen. Deze conferentie wordt onderbroken voor de acties op zaterdag, maar gaat door op zondag 5 april. Tegelijk vinden in Baden-Baden protest-acties plaats bij de aanvang van de top.

Blokkeer de NAVO!

Op 4 april wordt er 's morgens een blokkade-actie gepland om duidelijk te maken dat de NAVO er beter mee kan stoppen. Deze actie wordt georganiseerd door een hele reeks Duitse, Franse en internationale organisaties. Vredesactie en War Resisters International zijn actief betrokken bij deze organisatie. De actiedeelnemers kunnen zich voorbereiden met actietrainingen in de dagen voordien en worden opgeroepen om al vanaf 1 april af te reizen naar Straatsburg.
In de namiddag roept het brede samenwerkingsverband 'No to war - No to NATO', dat ook de conferentie organiseert en waar Vredesactie deel van uitmaakt, op tot een betoging doorheen Straatsburg. Over deze betoging, en dan vooral het traject, wordt momenteel onderhandeld met de autoriteiten, die het protest liever verbannen naar de zuidelijke buitenwijken en het stadscentrum aan het NAVO-propagandagebeuren willen voorbehouden.

Ga mee naar Straatsburg!

Deelnemen? Vredesactie organiseert gezamenlijk vervoer naar het actiekamp in Straatsburg. Vanuit België vertrekt er op 31 maart een bus naar Straatsburg, met terugkeer op 5 april. Inschrijving en info: info(at)vredesactie.be of 03 281 68 39.

Wie zich enkel kan vrijmaken voor de betoging op 4 april kan ook met de bus heen en terug op zaterdag. Inschrijving en info: Vrede vzw, pieter(at)vrede.be

BijlageGrootte
notonato-berlin_plakat_250x400.jpeg49.73 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Nieuwe militaire transporten voor Amerikaanse oorlogen langs onze havens

Opnieuw wordt via onze havens en luchthavens Amerikaans oorlogsmaterieel naar de oorlogen in Irak en Afghanistan verscheept. Met dank aan de NAVO...

Op 22 januari 2009 verlaat een kollosaal schip de Antwerpse Haven richting Irak. Dit vaartuig, dat luistert naar de poëtische naam 'Integrity', heeft een buik vol Amerikaans militair materiaal. Soldaten van de 66th Transportation Company vertrekken voor de derde keer richting oorlogsgebied. De 140 soldaten, die zullen instaan voor transport van voorraden over het hele land, komen van de Duitse Kleberkazerne. Hun materiaal wordt op Kaai 1241 in de Waaslandhaven op Linkeroever, overgeladen op het bewuste vrachtschip.

transport_irak_jan2009_afscheidsceremonie_66th_brigade_duitsland.png
De Amerikaanse soldaten, waarvan sommigen al voor de derde keer op missie in Irak, hebben er zin in. "Raise up 66. Raise up, Hooah!", brullen ze tijdens hun afsheidsceremonie in Duitsland.

Al sinds 2003 is België de logistieke draaischijf voor de oorlog in Irak. In het kader van de NAVO akkoorden kunnen de VS Belgische spoorwegen, havens en luchtvaartfaciliteiten gebruiken voor militaire goederen richting Irak en Afghanistan.

Amerikaans transport Antwerpse haven maart 2008.png
De Antwerpse dokken zien regelmatig Amerikaanse wapens passeren richting oorlogsgebied. Quasi geruisloos. Deze voertuigen werden gespot in het voorjaar van 2008.

Oostende en de Antonovs richting Afghanistan.

De spreiding en omvang van de VS operaties heeft ervoor gezorgd dat heel wat transporten niet meer alleen kunnen gebeuren met militaire vliegtuigen. De Amerikaanse overheid doet steeds vaker beroep op private transportbedrijven voor haar operaties. Zo wordt militair materiaal uit de Charleston Air Force Base, voor de oorlog in Afghanistan en Irak, overgevlogen in Russische vliegtuigen, door Russiche bedrijven. De Antonov toestellen zijn beter uitgerust om het zware materiaal te vervoeren dan de F-17's en C-5's van het Amerikaanse leger.

De Antonov-124 Condor is het grootste commercieel beschikbare vliegtuig ter wereld, met een vrachtcapaciteit van 120 ton. De gewapende hinderlagen langs Iraakse en Afghaanse wegen hebben de nood aan gepantserde voertuigen die bestand zijn tegen mijnen – de zogenaamde Mine-Resistant Ambush-Protected vehicles - verhoogd. Een Antonov-124 kan vier van de grootste van deze gepantserde voertuigen vervoeren, twee keer zoveel als een C-17. Elk voertuig weegt 19 ton.

De Oostendse actiegroep WILOO rapporteert geregeld over transitvluchten van deze mastodonten via de luchthaven van Oostende. Uit hun onderzoek blijkt dat transitvluchten in november 2008 34% halen van het totale aantal vluchten. “Van de 33 transitvluchten eind vorig jaar waren er 24 oorlogsgebonden, dertien van Air Charter Express en elf Antonov-124 vluchten. Die laatste vluchten vertrokken met bestemming Afghanistan vanuit het Charleston Air Force Base (VS), dat wordt beheerd door het militaire Air Mobility Command, ons wel bekend door de ontelbare militaire transporten via Oostende in de jaren 2002-2005.”, aldus WILOO.

mainlede_antonov.png

Regionale luchthavens zijn steunpunten van oorlogsvoering geworden. Ook de luchthaven in Bierset bij Luik leeft voor een groot deel van oorlogsvluchten. In Bierset gaat het onder meer om transporten uit de VS naar Israel, maar ook Kalitta Air, berucht omwille van de crash in Zaventem vorig jaar, passeert hier.

NATO GAME OVER

Ons lidmaatschap van de NAVO heeft als gevolg dat we dit kritiekloos laten passeren. Deze akkoorden werden afgesloten tijdens de Koude Oorlog om de Amerikaanse soldaten in Duitsland te bevoorraden. In 2003 was de toepassing van deze akkoorden illegaal: de oorlog tegen Irak was een zware inbreuk op het VN-Handvest. Desondanks zei de Belgische regering dat ze onmogelijk de uitvoering kon opschorten. Uit het internationaal recht en de uitgelekte verdragtekst bleek iets anders. Om tegemoet te komen aan de kritiek stelde de regering dat ze dit akkoord zou herzien. Zodra de nieuwe regering was geïnstalleerd, werd de belofte op de lange baan geschoven. Ze werd begraven in een studiegroep en de transporten bleven doorgaan, ook vandaag nog.

Vredesactie blijft de regering aan haar belofte herinneren. De kernwapenpolitiek en het agressieve militaire interventiebeleid van de NAVO schakelen België in in een oorlogslogica die moet worden gestopt. Met de campagne NATO GAME OVER richten we ons dit jaar op het verjaardagsfeest naar aanleiding van het 60-jarige bestaan van het bondgenootschap. Onder de slogan '60 jaar is genoeg', trekken honderden activisten op 21 maart 2009 naar het hoofdkwartier in Evere, om het terrein te sluiten. Van 2 tot 5 april vindt tijdens de officiële NAVO top in Straatsburg (Fr), een internationaal actiekamp, een tegentop en een massabetoging plaats. Er worden bussen ingelegd vanuit België.

alle info: www.vredesactie.be

Lees meer / 0 comment(s)

NAVO-top in Boekarest: de VS dicteert, de NAVO knikt en neemt akte.

Bush haalt in Boekarest zijn slag thuis, ondanks tegenpruttelen van de Europese bondgenoten. Oekraïne en Georgië krijgen uitzicht op lidmaatschap. De NAVO buigt voor de Amerikaanse voldongen feiten-politiek en slikt het rakettenschild. De militaire bezettingspolitiek in Afghanistan wordt verder gezet, in ruil voor cosmetische ingrepen beloven de Europese landen om verder troepen te leveren. De NAVO volgt hiermee de door de VS uitgetekende weg.

Volgens Vredesactie is Europa niet gediend is met deze Amerikaanse oorlogspolitiek. Europa gaat mee in een uitzichtloze bezetting in Afghanistan, in het ondermijnen van de relaties met Rusland en in het ondermijnen van het Non-Proliferatieverdrag. Deze oorlogspolitiek en dus ook de NAVO zorgen voor meer problemen dan ze oplossen.

Rakettenschild

De NAVO buigt voor de Amerikaanse voldongen feiten-politiek en slikt het rakettenschild. Op de top in Riga hadden de Europese landen de boot nog afgehouden.Op de top in Riga hielden de Europese landen de boot af en werd met een nieuwe studie de beslissing op de lange baan geschoven. De VS zette vervolgens druk op de ketel door bilateraal met Tsjechië en Polen over de plaatsing van missile defense-installaties te gaan onderhandelen. Resultaat: de Europese landen trekken hun verzet in.

De slotverklaring stelt "We therefore recognise the substantial contribution to the protection of Allies from long range ballistic missiles to be provided by the planned deployment of European based United States missile defence assets". Eerste minister Leterme noemde missile defense nog als één van zijn prioriteiten in Boekarest. De Belgische diplomatie mag zich blij maken over het woordje 'recognise' dat in plaats kwam van 'welcome' in de ontwerpverklaring. De enige discussie is nog hoe het Amerikaanse systeem aan te vullen met een NAVO-systeem om het hele grondgebied te dekken. Deze aanvulling zal al gauw 7,5 à 10 miljard euro kosten, in de veronderstelling dat de VS zijn systeem alleen bekostigt en niet onder het NAVO-budget schuift. Hoe Rusland hierop reageert, zal de komende dagen en maanden blijken. Ofwel komt men inderdaad tot een samenwerkingsakkoord, ofwel gaat Rusland tegenmaatregelen nemen zoals het INF-verdrag (verbod op midden-lange afstandskernraketten) opzeggen.

We hebben trouwens nog niet het einde van de Amerikaanse voldongen feiten-politiek gezien. Want de missile defense-plannen bevatten ook nog een derde, nog niet aangewezen site. Hier valt af en toe de Kaukasus-regio als mogelijke lokatie te horen, wat de link legt naar het volgende heikele dossier waarin Europa bakzeil haalde.

Uitbreiding naar Oekraïne en Georgië

In Boekarest is onder zware Amerikaanse druk de principiële beslissing genomen om Oekraïne en Georgië lid te laten worden van de NAVO. Opnieuw een slag voor Bush en een doorn in het oog van Rusland. De beslissing voor het eigenlijke MAP wordt uitgesteld tot december 2008. Een louter cosmetische ingreep, Oekraïne en Georgië beginnen nu aan een MAP dat pas later ook zo mag noemen.

Bij het lidmaatschap van Oekraïne en Georgië vallen heel wat vraagtekens te stellen. De NAVO maakt hiermee een hoop delicate interne problemen tot zijn eigen problemen. Oekraïne is een verdeeld land en een meerderheid van de bevolking is tegen NAVO-lidmaatschap. Georgië is eigenlijk een tweede Joegoslavië, al zijn de conflicten niet tot even bloedige hoogtepunten geëscaleerd. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie leidde Georgisch nationalisme tot conflicten met interne minderheden voor wie Georgië tot dan toe louter een administratieve eenheid binnen de Sovjetunie was geweest. Een snel NAVO-lidmaatschap voordat deze interne problemen opgelost zijn, leidt tot verdere polarisatie. Dat de NAVO nattigheid voelt blijkt duidelijk uit haar verklaring dat de regionale conflicten in de Kaukasus opgelost moeten worden met respect voor de territoriale integriteit. Een duidelijk andere houding dan bij het geval Kosovo.

Afghanistan

Met veel fanfare werd een nieuwe Afghanistan-strategie aangenomen, die vooral meer van hetzelfde blijkt te zijn. Er is sprake van een 'comprehensive approach bringing together civilian and military actors'. Dit is in de eerste plaats een door militairen geleide en gedomineerde benadering, waarbij civiele actoren geïnstrumentaliseerd worden in de militaire counterinsurgency-strategie. Oude wijn in nieuwe zakken dus. Dit blijkt voor de Europese landen voldoende om een 'long term commitment' aan te gaan. Exit voor wie om een Exit-strategie vroeg.

Dat het thuisfront niet zo makkelijk overtuigd raakt van deze oorlogspolitiek, wordt opgelost met een extra propaganda-inspanning (NAVO- eufemisme: 'public diplomacy effort').

Een globale NAVO?

De VS promoten sinds enkele jaren de visie dat de NAVO moet uitgroeien van een Europees-Amerikaanse militaire alliantie tot een globale collectieve veiligheidsorganisatie. Daarbij wordt gepleit om op termijn landen als Australië, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea lid te maken van de NAVO. Op korte termijn moest een global partnership als opstapje dienen. In Riga werd dit idee nog van tafel geveegd. Nu duiken de opstapjes weer op in de vorm van Tailored Cooperation Packages met de eerder genoemde landen en met Singapore (een autoritaire schijn-democratie is blijkbaar voldoende om van een 'common understanding' over 'democratic values' te kunnen spreken). Ook op dit punt blijkt Europa de door de VS uitgestippelde weg te volgen.

In de kleinere punten zitten nog andere addertjes onder het gras. Zo stelt de NAVO dat ze zich met betrekking tot energieveiligheid gaat bezighouden met het beschermen van belangrijke energie-infrastructuur en 'projecting stability'. Opnieuw een mooie formulering voor het zich met militaire middelen inmengen in de olie- en gas-aanvoerende regio's. Ook eigent de NAVO zich een rol toe in de zogenaamde cyber-defence, het beschermen van de belangrijke netwerkstructuren. Men kan zich de vraag stellen of dit niet eerder een civiele aangelegenheid hoort te zijn.

Wat de eigen kernwapens betreft, beperkt de NAVO zich tot het akte nemen van een rapport en tot de traditionele opsomming van zijn ontwapeningsinspanningen vlak na de Koude Oorlog. Maw de al even traditionele manier om te stellen dat er niets verandert en dat van de NAVO geen initiatieven voor nucleaire ontwapening verwacht moeten worden.

Conclusie

De NAVO blijkt nog altijd de plaats waar de Europese landen zich tot het slaafs volgen van de Amerikaanse oorlogspolitiek laten strikken, zelfs als die politiek stevig tegen de eigen belangen ingaat. Het is de VS die de agenda bepaalt. De Europese landen bekijken dan hoeveel ze kunnen tegenpruttelen of vertragen, maar uiteindelijk volgen ze. En wel in een uitzichtloze oorlogspolitiek in Afghanistan, in het ondermijnen van de relaties met Rusland en in het ondermijnen van het Non-Proliferatieverdrag.

De NAVO schermt met democratische waarden. Maar in Oekraïne wordt een NAVO-lidmaatschap tegen de wil van de bevolking erdoor geduwd. In Polen en Tsjechië zijn dit missile defense-installaties. En over de kernwapens in Europa of de interventie in Afghanistan trekt de NAVO zich weinig aan wat de bevolking denkt. Tegelijk wordt in Boekarest onder de mom van terrorisme-bestrijding elk protest de kop ingedrukt.

Volgens Vredesactie zorgt de NAVO voor meer problemen dan ze oplost. Hoog tijd om de NAVO fundamenteel in vraag te stellen èn om een stukje democratie te herstellen.

Lees meer / 0 comment(s)

22 maart : Bomspotters sluiten de NAVO

22 maart 08. Zo'n 1000 mensen uit 17 verschillende Europese landen vertrokken vanmorgen naar het NAVO-hoofdkwartier in Evere om deel te nemen aan de internationale, geweldloze actie NATO GAME OVER. Meer dan 500 mensen werden aangehouden. Desondanks konden de ordediensten niet verhinderen dat meer dan 50 vredesactivisten het militaire terrein opstapten om het te sluiten.

Vanaf 12u 's middags stapten vredesactivisten massaal richting NAVO. Vanuit alle hoeken probeerden ze om geweldloos het NAVO-terrein op te gaan. Er was een groot contrast tussen de geweldloze houding van de vredesactivisten en de agressieve houding van de ordediensten. Politie was massaal aanwezig en gebruikte honden, paarden, pepper-spray, matrakken, het waterkanon,... Meer dan 400 mensen werden aangehouden. Desondanks konden de ordediensten niet verhinderen dat meer dan 50 vredesactivisten het militaire terrein opstapten om het te sluiten.

NATO GAME OVER is niet enkel het voorkomen van een misdaad maar ook het herstellen van een stukje democratie. De vredesactivisten werden geconfronteerd met een overmacht aan politie, met preventieve aanhoudingen, met kilometers NAVO-prikkeldraad,... . Jammer. Het is verspilling van belastingsgeld. Als u en ik een overtreding begaan, worden we gestraft en wordt de overtreding indien mogelijk rechtgezet. Nu onze overheid in overtreding is, zet ze massaal politie in, niet om de overtreding te stoppen, maar om ze in stand te houden.

NATO GAME OVER: een internationale actiedag

Vredesactivisten uit 17 Europese landen namen deel aan deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Zij doen dit omdat alle geijkte democratische middelen om een einde te maken aan de illegale politiek van de NAVO zijn uitgeput.

Actiegroepen uit heel Europa geven het signaal dat de kernwapens moeten verdwijnen. Italianen, Spanjaarden en Duitsers maken duidelijk dat ze geen nieuwe militaire basissen of infrastructuur willen en nog minder dat deze gebruikt worden voor oorlogsvoering wereldwijd. Tsjechische vredesactivisten stellen dat een rakettenschild ook met NAVO-verpakking onverteerbaar blijft. Kroaten, Macedoniërs, Finnen en Zweden zijn niet opgezet met een NAVO-lidmaatschap of met een nauwere militaire samenwerking met de NAVO. Ook vanuit Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk zegt men 'neen' tegen de oorlogspolitiek.

Het woord bij de daad

Meer dan vijftig auteurs en literaire vertalers publiceerden de afgelopen week een opiniestuk over de wenselijkheid van de NAVO. Ze schrijven: "Een militaire alliantie die wereldwijd intervenieert en die kernwapens heeft en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede. Laat ons daarom het debat over de wenselijkheid van de NAVO beginnen."

Op 22 maart voegden de auteurs de daad bij het woord. Hun bijdrage aan de actiedag NATO GAME OVER was een Literaire Wandeling rond het NAVO-hoofdkwartier. Ook na 22 maart gaan zij verder. De opinietekst werd vertaald naar het Frans, het Duits, het Spaans, het Engels en het Tsjechisch om collega's in andere NAVO-landen op te roepen het debat ook daar te voeren. Een aantal gaf daaraan al gehoor.

In 2009 bestaat de NAVO zestig jaar. De auteurs zijn vastbesloten om samen met Vredesactie die verjaardag via een Europees literair initiatief aan te grijpen om het debat op te drijven. Zoals ze op 11 november schreven : 'Het project waar Oost-Europese schrijvers dertig jaar geleden met Charta 77 hun schouders onder durfden zetten, leidde nog geen vijftien jaar later tot de val van het ijzeren gordijn en de ontmanteling van het Warschau-pact. Wij willen niet nog eens vijftien jaar wachten eer we daar vanuit het westen op antwoorden. Wij weigeren te geloven dat wat zij voor elkaar kregen, wij niet op zijn minst moeten proberen.'

gameoverdeelnemerenpolitie.jpg

gameoveroverfence2.jpg

gameovernaardedraad.jpg

Meer foto's op www.indymedia.be

BijlageGrootte
gameoverdeelnemerenpolitie.jpg49.56 KB
gameoveroverfence2.jpg60.09 KB
gameovernaardedraad.jpg61.01 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Schrijvers zeggen NATO GAME OVER

Meer dan vijftig Vlaamse auteurs en literaire vertalers publiceren op 18 maart een opiniestuk in De Standaard over de wenselijkheid van de NAVO. Ze schrijven: "Een militaire alliantie die wereldwijd intervenieert en die kernwapens heeft en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede. Laat ons daarom het debat over de wenselijkheid van de NAVO beginnen."

NATO GAME OVER internationaal

De opinietekst werd vertaald naar het Frans, het Duits, het Spaans, het Engels en het Tsjechisch om ook collega's in andere NAVO-landen op te roepen het debat te voeren. Deze actie kadert in de internationale campagne NATO GAME OVER van Vredesactie.

Op 22 maart tijdens de internationale actiedag NATO GAME OVER, organiseren schrijvers, naast de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, een literaire wandeling rond het hoofdkwartier van de NAVO in Evere.

In 2009 bestaat de NAVO zestig jaar. De auteurs zijn vastbesloten die verjaardag via een Europees literair initiatief aan te grijpen om het debat op te drijven.

NAVO kluisters ons aan oorlogspolitiek

Oorlogen voorkomen: het begint hier. Het zijn geheime NAVO-akkoorden die van België de logistieke draaischijf maken van het VS-leger. De Amerikaanse oorlogsmachine wordt via onze wegen, havens en luchthavens richting Irak en Afghanistan getransporteerd.

In Kleine Brogel liggen NAVO-kernwapens, ook al stemden Kamer en Senaat resoluties waarin gepleit wordt voor de terugtrekking van die kernwapens.

De auteurs schrijven:

"Op 22 maart 2008 heeft op en rond het NAVO-hoofdkwartier in Brussel de actie NAVO GAME OVER plaats. Het is een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Groepen vrije burgers proberen het terrein van de NAVO te betreden en poorten, ramen en deuren te verzegelen. Zij doen dit omdat alle geijkte democratische middelen om een einde te maken aan de illegale nucleaire politiek van de NAVO zijn uitgeput."

"Wij willen wijzen op het belang van dit soort geweldloze initiatieven. Ooit richtten soevereine staten in naam van hun bevolkingen de NAVO op. Wanneer burgers uit bezorgdheid geweldloos het reilen en zeilen van de NAVO willen nagaan, wijst dat op betrokkenheid. Die betrokkenheid mogen de Belgische overheid en de NAVO niet met machtsvertoon en politiegeweld beantwoorden."

"Laten we de democratie en de vrijheid niet als Iphigeneia offeren om zinloze oorlogen te winnen. Een militaire alliantie die wereldwijd intervenieert en die kernwapens heeft en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede. Laat ons daarom het debat over de wenselijkheid van de NAVO beginnen."

Literaire wandeling rond de NAVO

Op 22 maart, tijdens NATO GAME OVER, voegen de auteurs de daad bij het woord. Ze organiseren een Literaire Wandeling rond het NAVO-hoofdkwartier in Evere.

Ook na 22 maart gaan zij verder. Nu al werd de opinietekst vertaald naar het Frans, het Duits, het Spaans, het Engels en het Tsjechisch om collega's in andere NAVO-landen op te roepen het debat ook daar te voeren. Een aantal gaf daaraan al gehoor.

60 jaar NAVO

In 2009 bestaat de NAVO zestig jaar. De auteurs zijn vastbesloten die verjaardag via een Europees literair initiatief aan te grijpen om het debat op te drijven. Zoals ze op 11 november schreven : 'Het project waar Oost-Europese schrijvers dertig jaar geleden met Charta 77 hun schouders onder durfden zetten, leidde nog geen vijftien jaar later tot de val van het ijzeren gordijn en de ontmanteling van het Warschau-pact. Wij willen niet nog eens vijftien jaar wachten eer we daar vanuit het westen op antwoorden. Wij weigeren te geloven dat wat zij voor elkaar kregen, wij niet op zijn minst moeten proberen.'

Lees hier het volledige opiniestuk

Lijst der ondertekenaars tot op heden:
Jef Blancke, Gie Bogaert, Patrick Conrad, Achilles Cools, Toni Coppers, Geertrui Daem, Norbert De Beule, Kurt De Boodt, Johan De Boose, Frank Decerf, Marleen de Crée, Frank De Crits, Mieke de Loof, Frans Denissen, Didi de Paris, Noëlla Elpers, Don Fabulist, Hank Geerts, Wim Geysen, Luuk Gruwez, Stefan Hertmans, Peter Holvoet-Hanssen, Henri-Floris Jespers, Hilde Keteleer, Jan Lampo, Patrick Lateur, Kris Lauwerys, Ann Meskens, Roger Nupie, Joseph Pearce, Elvis Peeters, Frank Pollet, Guy Posson, Anne Provoost, Willem M. Roggeman, Clemens Ruthner (A), Pjeroo Roobjee, Annmarie Sauer (USA), Ingo Schulze (D), Christa Schuenke (D), Gregor Seferens (NL), Karel Sergen, Hedwig Speliers, Koen Stassijns, Piet Teigeler, Peter Theunynck, Stefaan van den Bremt, Walter van den Broeck, Ingrid Vander Veken, Louis van Dievel, Miriam Van hee, Kamiel Vanhole, Kirstin Vanlierde, Bart Van Loo, Dirk Vekemans, Peter Verhelst, Annelies Verbeke, Paul Verrept, Erik Vlaminck, Lief Vleugels, Bart Vonck

http://www.vredesactie.be

Lees meer / 0 comment(s)

NATO GAME OVER promotiefilm

Blijkbaar is er iets misgelopen met onze YouTube pagina. Hieronder de herstelde film:Kijken op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=lEJuRObbZAg

Lees meer / 0 comment(s)

Amerikaans oorlogsmateriaal in de Antwerpse haven

Hier enkele foto's van vers aangekomen Amerikaans oorlogsmaterieel in de Antwerpse haven, dat dit weekend verscheept wordt naar Irak. Voor meer informatie, lees het vorige bericht.

vrasenedok1kl.jpg

vrasenedok2kl.jpg

vrasenedok3kl.jpg

vrasenedok4kl.jpg

vrasenedok5kl.jpg

BijlageGrootte
vrasenedok1kl.jpg26.91 KB
vrasenedok2kl.jpg26.2 KB
vrasenedok3kl.jpg26.83 KB
vrasenedok4kl.jpg24.94 KB
vrasenedok5kl.jpg31.08 KB

Lees meer / 4 comment(s)