ABVV-jongeren in actie voor huisvestiging in Brussel
ABVV-jongeren in actie voor huisvestiging in Brussel
Gianni08 oktober 2008 – 18:24
Brussel - In Brussel wonen wordt een steeds groter probleem. Ook jongeren lijden hieronder, daarom voerden de ABVV-jongeren deze woensdag actie omtrent woonproblematiek onder de slogan 'Genoeg gekampeerd!'.

Een eigen stekje vinden als jongere in onze hoofdstad is vandaag de dag geen sinecure. Studenten moeten het vaak zien te redden met een bijzonder laag inkomen. De huidige wooncrisis komt ook bij de jongeren hard aan. Het alleen gaan wonen, het op eigen benen gaan staan is van groot belang. Niet enkel symbolisch, een eigen adres is bepalend voor tal van rechten. Ingeschreven zijn in de gemeente en onderdak hebben zijn voorwaarden om toegang te hebben tot sociale en economische rechten die op hun beurt onontbeerlijk zijn om werk te vinden.
Het woonprobleem van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is uitgegroeid tot één van de belangrijkste sociale en politieke problemen van de afgelopen twintig jaar. Politieke beslissingen en maatregelen uit het verleden bleken niet doeltreffend. Het recht op wonen is erkend door de Belgische Grondwet maar de effectieve uitvoering van dit recht blijft achterwege.

Een heus tentenkamp bezette voor een middag het Muntplein.
De woonkosten zouden niet meer dan 25% van het familiale budget mogen bedragen om financieel draagbaar te zijn. De actuele situatie is niet zo, vele Brusselse gezinnen besteden 60 tot 70% van hun familiaal budget in huisvesting. Tel daar de gestegen energie- en voedingsprijzen bij op en men komt tot de vaststelling dat heel wat huurders niet meer in staat zijn om hun woonst te finacieren.

ABVV-jongeren zetten de belangrijkste problemen op een rijtje:
-het vinden van een woning: jongeren zijn een 'kwetsbaar' publiek, financieel hebben ze het niet breed en ze beschikken ook over hoegenaamd geen ervaring met woninghuur, etc.
-financiering: jongeren rekenen vaak op hun spaarcenten terwijl ze andere kosten die zelfstandig wonen met zich meebrengt over het hoofd zienen zo in de problemen geraken
-de houding van de verhuurders: deze zijn vaak terughoudend ten opzichte van studenten door hun economische en/of familiale situatie. Gezinsbemiddeling, voor zover die mogelijk is, volstaat niet.
Daarom stellen de ABVV-jongeren voor:
1. Dat jongeren een woontoelage toegekend krijgen wanneer ze voor het eerst zelfstandig gaan wonen.
2. Dat het Brussels gewest een financieringsbeleid voor studentenwoningen zou voeren.
3. Dat een 'jongerenwoningfonds' wordt opgericht dat de kredietwaardigheid van de jonge huurder of koper waarborgt.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme