Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Cipiers betogen in Brussel: "Eindelijk echte onderhandelingen over onze eisen"

Cipiers betogen in Brussel: "Eindelijk echte onderhandelingen over onze eisen"

BRUSSEL -- In Brussel betoogden 700 cipiers die aangesloten zijn bij de socialistische overheidsvakbond ACOD. Zij voeren al een tijd actie voor meer koopkracht. Volgens Gino Hoppe van ACOD komt er nu wel eindelijk schot in de zaak. “Er komen vanaf 15 november eindelijk echt officiële onderhandelingen over onze eisenbundel.”

cipIMG_7161.JPG

Al in januari van dit jaar dienden de vakbonden hun eisenbundel voor de periode 2007-2011 in. Zij vragen ondermeer een fikse loonsverhoging en een 36-urenweek voor iedereen. Maar de eisen bleven ondertussen stof vergaren. Om hun eisen wat kracht bij te zetten legden de cipiers al enkele keren het werk neer. De staking in de gevangenis van Hasselt gaat zelfs al haar derde week in.

“De actiebereidheid is bijzonder groot. We hebben het aan onze leden voorgelegd en 90 % stemde voor verder staken. Begrijpelijk ook: het gaat hier om jonge mensen die pas een lening afsloten voor hun huis en nu door de daling van de koopkracht moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De laatste aanpassing van de loonschalen dateert al van 1991. De job wordt ook alsmaar veeleisender. Een cipier moet al bijna een echte psycholoog zijn. De ciper is altijd de eerste die de frustratie en het fysiek geweld van de gevangenen moet opvangen”, zegt Eric Severyns, hoofddelegee in de gevangenis van Hasselt.

Volgens Severyns zijn de cipiers het beu dat er maar geen echte onderhandelingen over hun eisen komen. “Men houdt ons bezig in werkgroepen met mensen aan de overkant die niks te zeggen hebben. Al die gesprekken zijn weggesmeten geld.”

Na een onderhoud met het kabinet van minister van Justitie Jo Vandeurzen lijkt er nu toch beweging in het dossier te komen. “Er komen vanaf 15 november eindelijk echt officiële onderhandelingen over onze eisenbundel,” zegt Gino Hoppe van ACOD. De vakbonden vragen ook al lang een zelfde arbeidsreglement voor alle gevangenissen. Dat dossier wordt losgekoppeld van de cao-onderhandelingen en zou vanaf 3 november besproken worden.

cipIMG_7170.JPG
IMG_7140.JPG

Denken de cipiers ook aan de

Denken de cipiers ook aan de gevangenen? Stellen zij zich soms niet de vraag of ons strafsysteem wel nodig is? Of is dat niet aan de orde voor de vakbonden...