Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Soep op de stoep ten voordele van Welzijnszorg

Soep op de stoep ten voordele van Welzijnszorg

HOUTHALEN -- “Soep op de stoep” hing er in grote letters aan de schoolpoort van de Savioschool in Meulenberg (een migrantenwijk in Houthalen). Onder een luifel, beschut tegen regen en wind, schepten de juffen vrijdag 80 liter tomatensoep uit.

soep op de stoep.jpg

“We doen dit ten voordele van Welzijnszorg, een actie vanuit het bisdom die met de opbrengst projecten steunt die opkomen tegen de armoede in ons land,” vertelt juffrouw Hilde Vandebeeck. Kinderen en ouders drinken uit bekertjes soep die lekker opkikkert in het gure weer. “Omdat we veel moslimkinderen hebben in onze school maakten we de soep zonder vlees. Alle leerkrachten kookten 4 liter soep volgens hetzelfde recept. Kinderen en ouders geven elk wat hij of zij wilt. We verplichten niemand.” In de doos liggen niet alleen muntstukken maar ook biljetten. “Volgens de Islamitische godsdienst wordt elke gelovige geacht te delen met de armen,” verduidelijkt Hilde Vandebeek.

Gekleurd tintje
Anniek Nagels van het Internationaal Comité (een koepel van zelforganisaties) voegt eraantoe: “Volgens wetenschappelijk onderzoek treft armoede treft mensen van een andere origine.60% van mensen afkomstig uit Turkije leeft in België onder de armoede grens.  Bij Marokkaanse mensen is het niet beter gesteld. Zelfs 21% van mensen met Italiaanse roots heeft het moeilijk om rond te komen. De actie arm maakt ziek, ziek maakt arm heeft dus ook een gekleurd tintje.”


Het geheim recept van de “stoepsoep”
Voor 4 liter tomatensoep:
° 250 g ajuin en wat boter
° 150 g wortelen
° 150 g prei
° 50 g selder
° 250 g aardappelen
° 2 blikken van 400 g gepelde tomaten
° 1 groot blik tomatenpuree
° 2,5 liter water
° 4 blokjes groentebouillon
° 1 klontje suiker
° Peper, zout, gemalen laurier, basilicum, oregano.