Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Lezing en panelgesprek over Halalmode in Antwerpen

Lezing en panelgesprek over Halalmode in Antwerpen

In het ATLAS gebouw-het ontmoetingcentrum van de stad Antwerpen over 'Samenleven en diversiteit', organiseert 4 avonden rond het thema Schoon Volk met diverse panelgesprekken en lezingen. De eerste van de reeks, vond gisteren plaats. Het thema was halalmode. Zo'n 50-tal geïnteresseerde kwamen eens luisteren .

IMG_7026.JPG

In het straatbeeld zijn steeds meer jonge moslima's te zien met een kleurige hoofddoek. Valt mode en religie te combineren? Zijn hoofddoeken hip? Het ontmoetingscentrum Atlas organiseert een panelgesprek over de relatie tussen islam en mode.

Islamitische mode is aan een sterke opmars bezig. Vele jonge moslima's willen hun religie tonen, maar ook religieus voor de dag komen. Felgekleurde hoofddoeken van Burberry en Gucci zijn geen uitzondering. Hoofddoeken maken steeds meer deel uit van een typische jongerencultuur.

Annelies Moors,antropologe en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam,liet vanavond een aantal -zelfgetrokken-foto's zien en deed vergelijking/of niet, tussen de kledij in straten van Europa(Nederland) en in steden in het Midden-Oosten. Met een verrichte onderzoek naar relatie tussen mode en islam in Europa. Daarna werd er gedebateerd over de kwetsie met Lotte De Bruyn medewerker Ladda vzw(kenniscentrum jongerenculturen) en Birsen Taspinar, pschychologe en antropologe. Malika Abbad mocht moderator spelen.

Eén opmerking:
Spijtig dat in de panel geen traditioneel gekleede jonge moslima aanwezig was.Het had dan voor meer evenwicht gebracht...Deze randprogramma's vinden plaats samen met de Tentoonstelling over uiterlijk,"Schoon Volk" die tot 30 september in Atlas loopt. Volgende ontmoeting vind plaats op 19 maart en zal over de Overgangsrituelen en lichaamstooi,elders en hier gaan.

Meer op:
www.antwerpen.be/schoonvolk

IMG_3385.JPG
IMG_3364.JPG
IMG_3380.JPG
IMG_3398.JPG
IMG_3406.JPG
IMG_3417.JPG
IMG_3424.JPG
IMG_3434.JPG
IMG_3436.JPG
IMG_3437.JPG
IMG_3444.JPG
IMG_3445.JPG
IMG_3448.JPG
IMG_3450.JPG

Wat het niet is.

Er is wel tientallen malen gezegd en uitvoerig toegelicht dat er geen sprake is van een jongerencultuur. Dit oa om de reden dat er niet 1 strekking / cultuur is van hoofddoekjes maar dat er een tendens is die zich uitstrekt over de complete Islam wereld.
Dit betreft niet enkel jongeren maar ook hun moeders en zelf grootmoeders maken mee deel uit van dit modeverschijnsel.

Daarom had een hoofddoek in het pannel waarschijnlijk niet veel bijgedragen tot zelfs een nog meer verkeerd beeld opgewekt. Het had steeds een beperkt en verkeerd detail van het geheel geweest. Bvb een klasieke dracht met bijhorende opvattingen of het omgekeerde een hallal mode-queen met compleet andere opvattingen. Wat wel voorzien was maar niet doorgegaan is wegens gebrek aan vrijwilligers was een collectie van verschillende opvattingen als ilustratie van het debat.

Wat het zeker ook niet is is een dwang van de arme geplaagde man 'die bang is om aan de bak' te komen. Evenmin is het een exclusief strijdwapen in eender welke strijd. Er zijn vrouwen die het dragen als een politiek-religieus statement maar er zijn er ook die er zelfs elke politiek uit weg willen houden.

Voor wie om dwang bezorgt is er is wel 1 dwangfactor in dit verhaal en dat is de sociale dwang die altijd bij mode hoort.
Of men nu klasiek of de laatste mode volgt naast de gekende haat tegenwerking is er nu nog een dwang om comform de mode of niet te zijn. Het eene kan mogelijk het andere compenseren maar ook versterken.

Vrijheid van religie en vrijheid van zijn moet er zijn ongeacht of men in een burgelijke plaatje van eender welke aard past. Een mode-tendens kan dat mogelijk wel bevorderen maar het blijft de vrouw die de mode draagt de men als mens moet (h)erkennen niet omdat haar kleding van de juiste ontwerper komt.