Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Première SM-Rechter eindigt met SM-Feestje

Première SM-Rechter eindigt met SM-Feestje

Onder grote belangstelling is de eerste langspeelfilm, 'SM Rechter', van Eric Lamens in Metropolis Antwerpen in première gegaan. Het werd alvast een première waar nog lang zal over gepraat worden. Een heuse SM demonstratie na de voorstelling liet zien waar de film om draait: het beleven van liefde en seksualiteit in alle vertrouwen en met werderzijds respect.
'SM Rechter' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Koenraad Aurousseau, een rechter uit Mechelen, en zijn vrouw Magda.

SM_Rechter_002.JPG

Koen Allegaerts (40) is rechter aan de rechtbank van eerste aanleg te Mechelen. Hij is getrouwd met Magda de Herdt (40) en samen hebben ze een dochter, Iris (11).
Het koppel is 15 jaar getrouwd maar er is sleet gekomen op hun huwelijk. Ondanks haar goede voornemens om te kunstschilderen en het gezin te verzorgen, zakt Magda weg in een zware depressie. Ze gaat in therapie en bekent uiteindelijk aan Koen dat ze sinds haar jeugd masochistische fantasieën heeft. Koen gaat aarzelend in op haar vraag.
Thuis is het echter moeilijk om aan SM te doen en ze gaan naar een SM-club. Het is een hele ontdekking voor Magda en in de jaren die volgen, bezoeken ze regelmatig de club. Koen speelt zo goed en zo kwaad als het kan het spelletje van Magda mee. Magda leeft helemaal op - ze begint opnieuw te schilderen en functioneert beter als moeder en echtgenote. Het gezin is tevreden.
Na een vijftal jaren vertelt Magda aan Koen dat ze zich klaar voelt om haar grenzen te verleggen. Het is voor haar een zoektocht geworden naar haar identiteit.
Marcel, een ietwat louche kennis van de club, helpt hen aan contacten. Hij huurt de club privé en een Franse klant geeft Magda een zware sessie, in aanwezigheid van Koen. Marcel neemt stiekem een foto van Magda.
Wanneer Marcel aangehouden wordt wegens verkrachting, vindt de onderzoeksrechter de foto van Magda en er volgt een huiszoeking bij Magda en Koen. Er wordt ook een video gevonden met opnames van Koen en Magda tijdens een ‘ultieme SM-sessie’ in een chalet in de Ardennen. Koen en zijn dochter Iris worden ondervraagd, van Magda wordt geen verklaring afgenomen.
Koen wordt geschorst uit zijn ambt en in beschuldiging gesteld voor slagen en verwondingen aan zijn eigen vrouw en aanzet tot prostitutie. Naar Magda, die nooit een klacht heeft ingediend, wordt nooit echt geluisterd.
De media springt op de zaak en de publieke opinie is verontwaardigd. In cassatie wordt Koen afgezet, waardoor hij zijn pensioenrechten verliest. Koen en Magda raken financieel compleet aan de grond. Ze verkopen hun huis en huren een klein appartement. Iris verwijt haar ouders egoïsme, gaat van huis weg en verbreekt alle contact.
Magda zinkt opnieuw weg in een depressie. Koen snijdt zijn polsen over maar Magda vindt hem net op tijd. Ze stapt vervolgens zelf naar de pers en doet haar verhaal. In een talkshow op TV zegt ze alles wat ze voordien nooit heeft gezegd.
Koen komt terug uit het ziekenhuis en leeft van een uitkering van de mutualiteit. Iris neemt schoorvoetend terug contact op. Langzaam maar zeker herstellen Koen en Magda hun
gezins- en sociale leven.
Het einde van de film is positief. Magda stelt haar schilderijen tentoon. Het koppel is sterker dan ooit met elkaar verbonden. De justitie heeft hun werk, eer en geld afgenomen, maar niet hun liefde.

SM Rechter vanaf 11 maart in de bioscopen.

Regisseur: Erik Lamens
Acteurs: Axel Daeseleire - Veerle Dobbelaere - Gene Bervoets - Barbara Sarafian - Michael Pas - Bruno Vanden Broecke - Dirk Van Dijck

SM_Rechter_015.JPG
SM_Rechter_021.JPG
SM_Rechter_031.JPG
SM_Rechter_035.JPG
SM_Rechter_036.JPG
SM_Rechter_044.JPG
SM_Rechter_045.JPG
SM_Rechter_056.JPG
SM_Rechter_064.JPG
SM_Rechter_071.JPG
SM_Rechter_073.JPG
SM_Rechter_077.JPG
SM_Rechter_115bis.jpg