Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Internationale vredesbeweging doelbewust gecriminaliseerd én in gevaar gebracht door Franse autoriteiten

Internationale vredesbeweging doelbewust gecriminaliseerd én in gevaar gebracht door Franse autoriteiten

Traangas, politiecharges, stenenregens, duizenden die in paniek van links naar rechts holden met tranen in de ogen en een vernieling van gebouwen. Een totaal absurd en waanzinnig schouwspel dat er alle schijn van had georkestreerd te zijn door de Franse veiligheidsdiensten die in massale getale aanwezig waren, met een viertal (!) helikopters die over de betoging cirkelden. Jaren van voorbereiding en dertigduizend veiligheidstroepen konden dit niet voorkomen?

Dat betekent dat ofwel de Franse autoriteiten totaal incompetent zijn ofwel dat dit apocalyptisch schouwspel totaal in scène werd gezet met de vredesbeweging als ongevraagde figuranten.

resize 1 afgesloten toegangswegen.jpg

de toegang tot de betoging via pont Vauban werd reeds in de voormiddag afgesloten. een rotstreek, want er zijn maar twee bruggen die vanuit Frankrijk toegang geven tot het begin van de betoging. Ook de tweede brug, een uur wandelen naar het Zuiden werd vakkundig geblokkeerd voor alle verkeer.

resize 2 afgesloten wegen.jpg

alle toegangswegen rond Straatsburg werden afgesloten (zo ook de A4, de ringweg rond Straatsburg), behalve voor de VIP's en de veiligheidstroepen natuurlijk

resize 4 betoging.jpg

ondanks alle moeilijkheden om er te geraken, waren er toch zeker enkele tienduizenden betogers uit vele verschillende landen en van alle leeftijden, in een kleurrijke optocht

P1060447.JPG

Ook de Europabrug (brug tussen Frankrijk en Duitsland) bleef gesloten, waardoor zo'n zevenduizend Duitse demonstranten niet aan de betoging konden deelnemen.

resize 9 traangas granaat.jpg

zo ziet een huls van een traangasgranaat er dus uit van dichtbij. de straten lagen ermee bezaait in Straatsburg. Voor de producenten van traangasgranaten was het in ieder geval een goede dag.

Niet voor de duizenden betogers. Met traangas in de ogen geraken je ogen geïrriteerd, en geraak je gedesoriënteerd want je ziet niet meer. Dat leidt in de praktijk ofwel tot paniek, ofwel tot kwaadheid of een combinatie van beide.

terugweg geblokkeerd.jpg

De oorspronkelijke route van de betoging werd door de autoriteiten op het moment zelf gewijzigd.

De politie stuurde ons noordwaarts, de kleinere straten in door een armere buurt met tal van bedrijfsterreinen, terug richting het brandend Ibis-hotel. Die straat was natuurlijk afgezet en geblokkeerd door brandweerwagens (die onbegrijpelijk laat arriveerden).

De achterkant van de betoging werd vakkundig afgesloten door twee goederenwagons (een spontane inval?!). Er werd duidelijk niets aan het toeval overgelaten. Duizenden betogers, waarvan een ook enkele honderden gemaskerde radicalen, als ratten gevangen tussen politie en politie. Een ongevraagde uitnodiging tot confrontatie zeg maar.

P1060481.JPG

Heel gevaarlijke momenten ook, de massa wordt op een bepaald moment van het vertrekpunt weggejaagd met traangas. Er is slechts een kleine opening onder een treinviaduct om weg te geraken van het plein.

Gezien de grootte van de massa klimmen de mensen tegen de spoorweg op om weg te geraken.

Opnieuw onverantwoord van de politie , er zaten mensen bij die niet goed te been waren, oudere mensen, kinderen, etc. Het mag een wonder heten dat er hier geen zwaargewonden gevallen zijn tijdens de door de politie veroorzaakte paniek.

P1060517.JPG

Onder het viaduct, volledig geblokkeerd door de politie, zie je het straatje die langs het brandende Ibis-hotel loopt. Een werkelijk grandioos idee van de autoriteiten om de betoging langs hier te leiden. werkelijk een goeie 150 miljoen dollar aan veiligheidsmaatregelen waard.

no violence.JPG

de vredesmanifestatie bestond natuurlijk uit duizenden relschoppers eerste klas.