Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Thierry Jacques (MOC): “MR bood geen sociale oplossingen”

Thierry Jacques (MOC): “MR bood geen sociale oplossingen”

BRUSSEL – Vlaanderen heeft behoudsgezind gestemd maar onze Franstalige landsgenoten deden net het tegenovergestelde. Ecolo haalt 18,3% in Wallonië, een score waar de Vlaamse groenen enkel over kunnen dromen. Het beloofde een spannende strijd te worden tussen MR en PS maar uiteindelijk wisten de socialisten gemakkelijk stand te houden. Thierry Jacques, voorzitter van de Mouvement Ouvrier Chrétien (de Franstalige tegenhanger van het ACW), geeft zijn visie op de verkiezingsuitslag.

thierry jacques.jpg

Wat denkt u van de resultaten in Wallonië?
Wij zijn vrij tevreden met de uitslag omdat ze weerspiegelt wat we altijd al verdedigd hebben, een centrum-linkse regering. Wij hebben ingezet op een progressief bestuur, met de uitslag die nu op tafel ligt kan die er ook komen. Ecolo is veel sterker geworden. Ze kunnen tijdens onderhandelingen nu eindelijk hun eisen naar boven brengen, ze staan in een veel betere onderhandelingspositie. CdH doet het dan weer goed in Brussel. Daarnaast stellen we vast dat PS de grootste partij in Wallonië blijft. In Brussel haalt de MR het, maar ook daar blijft er de mogelijkheid tot een centrum-linkse regering.

MR wilde de grootste partij worden in Wallonië, dat is niet gelukt.
MR heeft duidelijk campagne gevoerd tegen de PS maar zij bieden volgens ons geen goed antwoord op belangrijke vragen. MR zal geen werk maken van een rechtvaardige fiscaliteit, van een sterke sociale zekerheid. De mensen beseffen dit uiteindelijk wel.

PS houdt eindelijk toch stand, hoe verklaart u dit?
Peilingen blijven peilingen. Het blijft giswerk, mensen kunnen trouwens ook van mening veranderen. PS blijft toch de verdediger van sociale zaken, niet MR. Ik denk dat het een slimme zet van Di Rupo was om te verklaren dat PS nooit in een regering met MR zou stappen. Toen werd het voor de mensen duidelijk, het is een keuze tussen rechts of links. De meerderheid van de bevolking heeft voor die laatste optie gekozen.

U gelooft in een olijfboomcoalitie?
Ja, wij zijn daar altijd voorstander van geweest. De verkiezingsuitslag is er ook naar. Alleen in Brussel ligt het moeilijker maar het blijft een optie. In Wallonië lijkt het mij de evidente keuze.

Het MOC (Mouvement Ouvrier Chrétien) hoopte dat deze verkiezingen een oplossing voor de crisis zouden brengen, ziet u die oplossingen al?
Voorlopig zijn er nog geen oplossingen maar ik denk wel dat cdH en Ecolo die uitweg kunnen bieden.We hebben een sociale, duurzame samenleving nodig, geen verdere liberalisering van onze gemeenschap. De liberalen geven ons slechte en valse antwoorden op belangrijke.vragen. Liberalen zullen bijvoorbeeld nooit werk maken van een rechtvaardige fiscaliteit.

Kan PS op dit moment nog een echte sociale oplossing bieden voor deze crisis?
Daar ben ik nog steeds van overtuigd. In hun programma staan sterkte sociale punten, punten die ik ook terugvind bij Ecolo en cdH, dus samen kunnen ze zeker werk maken van een sociale oplossing uit de crisis. Zowel Ecolo, PS en cdH willen werken aan extra sociale woningen, aan betaalbaar wonen voor iedereen. Bij MR vind ik zulke voorstellen absoluut niet terug.

In Vlaanderen hebben de mensen conservatief gekozen. Waarom slaat het linkse verhaal in Vlaanderen niet meer aan terwijl het in Wallonië nog vooruit gaat?
“Ik merk met verbazing op dat Groen! er in Vlaanderen maar niet in slaagt om een sterkere partij te worden. Hoe komt dit toch? vraag ik mij dan af. Volgens mijn eigen hypothese hebben ze nog steeds te weinig voeling met het sociale middenveld, met de vakbonden. Arbeiders en mensen uit de middenklasse voelen zich niet direct aangesproken door Groen!. Ze hebben nu ook een sociaal verhaal maar ze bereiken de mensen die ze willen bereiken er niet mee.”

“Als ik mijn blik werp op sp.a dan stel ik vast dat ze nog steeds op zoek zijn. Hun doelpubliek, arbeiders, zijn ze voor een deel kwijt. Jammer genoeg vaak ten voordele van Vlaams Belang. Voor ons is het enige lichtpunt uit de verkiezingsuitslag in Vlaanderen dat Vlaams Belang sterk achteruit gaat.”

De meerderheid van de Vlamingen stemde rechts, Hoe bekijkt u deze evolutie?
Wij maken ons daar zeker zorgen over. Een partij als N-VA zal ons niet uit de crisis helpen. Het communautaire zal ongetwijfeld opnieuw naar boven worden gehaald door N-VA of zelfs LDD. Volgens ons is dat geen gezonde situatie. Wij zouden dus liever een coalitie zonder N-VA zien en eigenlijk ook liever zonder Open Vld. Ze zijn niet erg loyaal geweest tegenover de federale regering, zo'n houding kunnen wij moeilijk appreciëren.Maar ja, uiteindelijk zijn het natuurlijk onze Vlaamse vrienden die hierover moeten oordelen.