Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Greenpeace lanceert meest ambitieuze schipexpeditie ooit

Greenpeace lanceert meest ambitieuze schipexpeditie ooit

Kaapstad (Zuid-Afrika), 18 november 2005 – De gezondheid van onze oceanen beschermen en verbeteren, dat is broodnodig (1). Daarom pleit Greenpeace voor een uitgebreid netwerk van mariene reservaten. De milieuorganisatie zet deze eis kracht bij met haar meest ambitieuze schipexpeditie ooit. De helft van de lucht die we inademen, komt van de oceanen. Zij geven onze planeet een belangrijk deel van zijn zuurstof. In ruil verstikken wij onze oceanen met vervuiling, warmen we ze op door de klimaatverandering en vissen we ze leeg met industriële vissersvloten. Het is tijd om de feiten onder ogen te zien, tijd om onze oceanen te beschermen.

De expeditie start komend weekend. Dan vertrekken twee Greenpeace-schepen, de Esperanza en de Arctic Sunrise, vanuit Kaapstad om te protesteren tegen de geplande walvisjacht in het internationaal erkende walvisreservaat in het Zuidpoolgebied (2).

Ondanks internationaal protest en herhaaldelijke oproepen van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) om de jacht op walvissen te stoppen, is het Japanse Visvangst Agentschap van plan om dit jaar zijn vangst van dwergvinvissen te verdubbelen tot 935. De internationale gemeenschap slaagt er dus niet in om de commerciële walvisvangst te stoppen, en dat ondanks een internationaal verbod.

“Uitgebreide walvisvloten hebben de ene na de andere walvissoort op de rand van uitsterven gebracht. Greenpeace zet opnieuw koers naar het walvisreservaat in het Zuidpoolgebied om de walvissen te beschermen. We roepen op tot een onmiddellijk einde van de jacht", zegt Wendel Trio, campagnedirecteur van Greenpeace België. "Onze oceanen zijn eigenlijk vogelvrij verklaard. De klopjacht op de grote walvissen is daar een tragische illustratie van. Alleen door in de praktijk een uitgebreid netwerk van mariene reservaten te realiseren, kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen nog gezonde zeeën erven.”

Na een reis over de Zuidelijke Oceaan, zal de Esperanza haar veertien maanden durende expeditie verderzetten langs vier van de vijf oceanen: de Zuidelijke, de Atlantische, de Indische en de Stille Oceaan. Hun wonderen en bedreigingen zullen uitgebreid belicht worden. Gedurende gans de expeditie zal de nood voor een globaal netwerk van mariene reservaten aangetoond worden en in kaart gebracht (3).

Om de campagne te versterken is Greenpeace ook van plan om tijdens de expeditie één miljoen ‘Verdedigers van de Oceanen’ te verzamelen: mensen die bereid zijn om mee actie te ondernemen.

De Esperanza, het meest recente Greenpeace-schip, is voor deze expeditie uitgerust met een permanente internetverbinding die interactie met het publiek mogelijk maakt. Onder andere diepzeecamera’s en webcams worden ingezet om inhoud aan te leveren. De bemanning van het schip zal deze inhoud omzetten in moderne communicatievormen zoals weblogs, podcasts en videoblogs. De gemaakte programma’s zullen te zien zijn op de nieuwe web-gebaseerde Greenpeace TV. Alle liefhebbers van oceanen kunnen zo de expeditie op de voet te volgen, en wel via de speciale website: http://oceans.greenpeace.org/nl.

Noten voor de redactie

(1) Greenpeace pleit ervoor om 40% van 's werelds oceanen af te bakenen als mariene reservaten. Een globaal netwerk van mariene reservaten zou jaarlijks 12 miljard US dollar kosten. Ter illustratie: hetzelfde bedrag wordt in de VS en Europa jaarlijks uitgegeven aan parfum.

(2) Een addertje onder het gras in het internationale moratorium op commerciële walsvisvangst van 1996, bepaald door de Internationale Walvisvaart Commissie, staat vangst voor ‘wetenschappelijke’ doeleinden toe. Het IWC realiseerde het walvisreservaat in het Zuidpoolgebied in 1994.

(3) Een overzichtskaart van de tour is beschikbaar op http://www.xs4all.be/~gpdata/press/oceans.

Beelden

Meer info en beelden van deze campagne en van de walvisvangst op de Zuidelijke Oceaan. Surf naar: http://www.xs4all.be/~gpdata/press/oceans.