Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Clownarmy voert actie voor kerncentrale Doel

Clownarmy voert actie voor kerncentrale Doel

Zandvliet -- Ook de clownarmy is van de partij op het Klimaatactiekamp. Ze maken van de gelegenheid gebruik om via de clowntraining workshops nieuwe clowns te rekruteren onder de kampdeelnemers. "Het is aardig gelukt," zegt één van de clowns. "Gisteren deden we een actie met vijf clowns nu zijn we al met meer dan vijftien." Vandaag planden ze een actie aan de kerncentrale van Doel. Met hun ludieke actie "Operatie Piraat" willen ze protesteren tegen de vervuiling van kerncentrales. Clowns nemen hun acties altijd heel serieus. Lees hier alvast hun uitleg.

clown1.JPG

Met twee busjes vertrokken een twintigtal clowns richting Doel. Gehuld in kleurrijke clownpakjes, opblaasbare bootjes en zwembandjes. "We houden van de klimaatopwarming riepen ze in koor. Door de kerncentrale Doel kunnen we binnenkort piraatje spelen in een subtropisch zwemparadijs."

Aangekomen aan de ingang van Kerncentrale deden de bewakers de deuren alvast dicht. De clowns voerden hun actie voor de deur van de kerncentrale onder een toekijkende maar vriendelijke veiligheidsman, die op sommige momenten op zijn heupen kreeg maar af en toe zichtbaar toch een lach moest onderdrukken bij het aanschouwen van de clownfratsen.

Een kwartiertje later arriveerde de politie die de clowns verzocht onmiddellijk te vertrekken anders riskeerden ze een administratieve aanhouding. Een Nederlandse cameravrouw en ikzelf werden verzocht niet te filmen of te fotografen en moesten onze identiteitskaarten afgeven voor controle. Ook de Nederlandse chauffeurs die zich afzijdig hielden van de actie werden even aangehouden en gecontroleerd. Ze moesten beloven geen actie meer te voeren aan de kerncentrale en mochten nadien ook gaan. De clowns wandelden ondertussen richting Doel waar ze even later opgepikt werden.

clown2.JPG
clown3.JPG
clown4.JPG
clown5.JPG
clown6.JPG
clown7.JPG
clown8.JPG
clown9.JPG
clown11.JPG
clown12.JPG
clown13.JPG
clown14.JPG
clown15.JPG
clown16.JPG