Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Actiedag tegen nieuwe kerncentrale Borssele (Nl) in Eeklo

Actiedag tegen nieuwe kerncentrale Borssele (Nl) in Eeklo

Na de actiedag tegen de nieuwe kerncentrale van 12 oktober in Zelzate vonden we de actievoerders van Groen! vandaag op de markt in Eeklo. De geplande nieuwe centrale ligt 20 kilometer van de Belgische grens. Eeklo, Evergem, Zelzate, Maldegem en vele andere Belgische gemeenten liggen binnen de 30 kilometerzone van de centrale.

map_borssele.jpg

Groen! informeert de bewoners van deze gemeenten op de plaatselijke markten welk risico zo'n nieuwe kerncentral inhoudt. Eveneens duidt Groen! alternatieve duurzame energiebronnen aan die volgens de actievoerder! onvoldoende onderzocht werden.

20091015__acties_markt_eeklo_0076.jpg

Naast informeren van de risico's bieden de actievoerders van Groen! ook de mogelijkheid aan de marktbezoekers van de betrokken gemeenten een bezwaarschrift tegen de aanbouw van deze nieuwe tweede kerncentrale te Borssele (Nl) in te dienen

20091015__acties_markt_eeklo_0118.jpg

De actievoerders wijzen er nogmaals op dat de problematiek van het kernafval sterk onderbelicht wordt. Het transport van het risicovolle kernafval tussen La Hague (F) , Sellafield (GB) en Borssele (N) zal door Vlaanderen lopen.

20091015__acties_markt_eeklo_0010.jpg

Ondertussen is het Zeeuwse energiebedrijf Delta een vergunningsprocedure begonnen voor de bouw van de nieuwe kerncentrale. In deze procedure voorziet het energiebedrijf om in 2014 de bouwwerken aan te vangen teneinde over een operationele kerncentrale te beschikken in 2018.

20091015__acties_markt_eeklo_0017.jpg

De actievoerders zijn binnenkort te vinden op enkele Evergemse markten.

20091015__acties_markt_eeklo_0139.jpg