Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Politiek geweld in de Filippijnen: elite voelt zich onaantastbaar

Politiek geweld in de Filippijnen: elite voelt zich onaantastbaar

Vandaag vielen minstens 35 slachtoffers in een conflict tussen politieke rivalen in de provincie Maguindanao op het eiland Mindanao in de Filippijnen. Een groep van een 50-tal personen, die op weg was om de kandidatuur in te dienen van Ishmael Mangudadatu, werd onderschept door een hondertal gewapende mannen, vermoedelijk van de privé-militie van provinciegouverneur Ampatuan. Inmiddels werden al 35 slachtoffers vermoord teruggevonden. De groep bestond voornamelijk uit vrouwen en journalisten.

Connie_3_0.jpg

Foto boven: Atty. Brizuela in a lawyers' rally condemning the Human Security Act (HSA) and extra-judicial killings of human rights defenders during September 21, 2007.

Bij de groep was ook Connie Brizuela, een bekende mensenrechtenadvocate en kennis van de Antwerpse advocate Joke Dereymaeker. Tijdens Joke's laatste advocatenmissie in november 2008 vertrouwde Brizuela haar toe dat ze doodsbedreigingen kreeg en dat een lokale gouverneur haar al meermaals de stuipen op het lijf had gejaagd. De pesterijen dwongen haar om haar gezin naar een ander eiland te verhuizen. Maar Brizuela bleef actief in Mindanao. Ze wou haar cliënten niet in de steek laten. Toen al waarschuwde ze voor de komende verkiezingen: “Anything can happen in preparation of the 2010 elections.”

Op 10 mei 2010 worden opnieuw verkiezingen gehouden in de Filippijnen. Die gaan altijd gepaard met geweld maar de omvang van deze slachtpartij is ongezien. De Union of People's Lawyers, waartoe Brizuela behoorde, verwijst naar het “klimaat van straffeloosheid” in de Filippijnen waardoor de politieke fracties die dicht bij de huidige machthebbers staan zich onaantastbaar voelen. Sinds het aantreden van de huidige presidente, Gloria Macapagal-Arroyo, telden mensenrechtenorganisaties al meer dan 1000 politieke moorden en 200 verdwijningen om politieke redenen.