Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Voor een prijscontrole op essentiële producten. - Kommunistische Partij

Voor een prijscontrole op essentiële producten. - Kommunistische Partij

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ziet het invoeren van prijscontroles op essentiële producten niet zitten. Op termijn zal deze "verregaande vorm van overheidsinterventie" enkel negatieve consequenties hebben voor de consument, aldus Van Quickenborne. PS-voorzitter Elio Di Rupo had eerder voorgesteld om prijscontroles in te voeren op 100 tot 150 essentiële producten omdat een deel van de bevolking sterk getroffen wordt door de crisis. Voor de Kommunistische Partij is deze prijscontrole meer dan ooit noodzakelijk en had ze al veel eerder moeten ingevoerd worden.

media_xl_3462087.jpg

Liberale raddraaierij kan de waarheid niet verhullen.

Van Quickenborne noemde het voorstel in de Senaat een verregaande vorm van overheidsinterventie die op termijn enkel negatieve consequenties heeft voor de consument omdat de vrije mededinging wordt verstoord. Hij vond het een vreemd moment om dit debat te voeren in een jaar waarin er een algemene lichte negatieve inflatie was van -0,05 procent. Voor vele basisproducten was deze daling nog sterker: van varkensvlees (-1,12 procent) over groenten (-7 procent) tot spaghetti (-20 procent). De minister wees ook op de rol van het prijzenobservatorium „dat al drie kwartaalrapporten uitbracht over het prijsverloop van een indexkorf van 520 producten“.

Voor de K.P. is het net door die negatieve inflatie nu dat men moet nagaan of de prijzen van de producten wel mee omlaag gaan, anders wordt er dik winst gemaakt op de kosten van de gewone burger.

Liberalen willen nooit weten van prijscontroles. Ze willen een 'vrije open markt` . Met alle negatieve sociale gevolgen vandien. Maar dat zal hen worst wezen natuurlijk. Wij hebben gezien wat het ons bracht als de broodprijs niet meer vast stond, alsmaar duurder. De energiemarkt ´vrij´ alsmaar duurder. De communicatiemarkt , GSM – verkeer en dergelijke: tot 70 procent duurder dan in onze buurlanden.

Niet toevallig zetelen in de bestuursraden van vele monopolistische spelers in de „vrije markt“ dikwijls vertegenwoordigers van de grote politieke families. .Dez zoethoudertjes voor de politieke klasse zijn de pasmunt voor de hoge tarieven die de grote monopolies op het Belgische grondgebied blijven aanrekenen aan de burgers.

Volgens ons hebben prijscontroles niets te maken met staatsinterventie.Ze dienen enkel om de consument te beschermen tegen misbruiken.Er is een groot verschil met verplichte prijsoplegging,die wel een staatsinterventie is en dit zou minister van Quickenborne heel goed moeten weten.