Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Van Aken komt 'de boel op kuisen' bij Agfa Gevaert

Van Aken komt 'de boel op kuisen' bij Agfa Gevaert

Eind juni kondigde AGFA Gevaert aan dat er een herstructurering voor de deur stond en in augustus wierf het bedrijf een nieuwe personeelsmanager aan om de klus te klaren. Agfa Gevaert huurde Van Aken in via een headhunter bureau dat op zoek was naar “iemand om de boel op te kuisen”. Van Aken is dan ook niet aan zijn proefstuk toe. Hij was ook de man die de herstructurering bij AGC automotive (Splintex) doorvoerde tegen een staking van meer dan 100 dagen in. Eind augustus kondigde Agfa Gevaert aan dat er zowat 900 banen zouden sneuvelen.

Bij Afga Gevaert is een wissel aan het hoofd van het personeelsbeheer op zich niet echt uitzonderlijk. Van Aken is immers de derde HR-director in vijf jaar. Als je de gespecialiseerde websites over Human Resource Management mag geloven is dat op zich een teken aan de wand.

Volgens hrmblogs.net zocht Russel Neynolds in opdracht van Agfa Gevaert naar iemand: “om de boel op te kuisen en dat na twee jaar zou gezocht worden naar een andere HR-director.” Van Aken lijkt wel aan het profiel te voldoen.

Van Aken begon zijn loopbaan bij de christelijke bedienden centrale LBC maar na 15 jaar maakte hij de overstap naar de bedrijfswereld. Hij bouwde een staat van dienst op bij Akzo Nobel België, Toyota en Glaverbel als personeelsmanager (Human Resource Management).
Vooral in die laatste job trad hij op voorgrond als de de man die de herstructurering bij AGC-Automotive (Splintex) doorvoerde. Die herstructurering kende een zeer grimmig verloop met een staking van meer dan 100 dagen. Het conflict werd mede op de spits gedreven door kaders die werden gemobiliseerd om het piket te doorbreken, een website voor werkwilligen, deurwaarders en gerechtelijke dwangbevelen, een zwarte lijst met syndicalisten,... Van Aken vergeleek in Trends de vakbonden met Siciliaanse maffia waarna zelfs de directie van AGC-Automotive vond dat hij het te bruin bakte en hij een verbod kreeg om nog publieke uitspraken te doen over het conflict.

In een vrije tribune klaagden enkele verantwoordelijken van de Algemene Centrale vooral het verschil aan tussen woord en daad dat Van Aken blijkt te kenmerken.
Op een conferentie over het sociaal overleg in 2003 lezen we nog dat Van Aken staat voor: "Samen met de vakbonden"

  • "In België zijn de vakbonden representatief. Ze vertegenwoordigen de overgrote meerderheid van de werknemers."

  • "Het sociaal beleid van een onderneming moet eerder samen met de vakbonden worden opgebouwd."
  • "Samenwerken met vakbonden moet gestructureerd gebeuren."
  • "Change met de vakbonden geeft meer voldoening, is duurzamer."

Wie het conflict bij AGC-automotive een beetje heeft gevolgd herinnert zich duidelijk een ander verhaal.


De Antwerpse petrochemie vakbonden zijn alvast op hun hoede. Ze beweren dat ze hun krachten sparen voor als het nodig zou blijken en hebben ondertussen de werkgevers uit de hele sector uitgenodigd voor een tewerkstelling-conferentie.

stroper

Die Van Aken lijkt mij blijkbaar de omgekeerde weg gevolgd te hebben van boswachter naar stroper.Men weze gewaarschuwd als men zijn agressieve,arrogante opstelling tijdens het sociaal conflict bij Splintex en beetje gevolgd heeft.