Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Brandweermannen betogen in Brussel voor beter statuut

Brandweermannen betogen in Brussel voor beter statuut

BRUSSEL -- Drieduizend brandweermannen hielden woensdag een rumoerige betoging in Brussel. Dat is een pak meer dan de vakbonden zelf hadden verwacht. De betogers willen dat er dringend werk wordt gemaakt van een nieuw statuut voor brandweerlieden. Een delegatie van de vakbonden werd ontvangen op het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Patrick Dewael, maar dat gesprek leverde niets op.

brandweergroepIMG_3350.JPG

“Het statuut van de brandweermannen is al meer dan dertig jaar niet aangepast,” zegt federaal secretaris van het ACOD Mil Luyten. De vakbonden willen een eenvormig statuut met gelijke voorwaarden om in dienst te treden en promotie te maken. De brandweermannen willen ook erkend worden als risicoberoep. In geval van arbeidsongeschiktheid na een arbeidsongeval zouden ze dan langer recht hebben op een uitkering die gelijk is aan hun vroegere loon.

“Het moet ook mogelijk zijn om op vrijwillige basis vroeger te stoppen met werken. Zie je mensen van 60 al op een ladder klauteren met perslucht op hun rug. Dat is niet meer menselijk,” aldus Mil Luyten.

Minister van Buitenlandse Zaken Patrick Dewael werkt aan een nieuwe kaderwet over de hervorming van de civiele beschermingsdiensten, maar dat stelt de brandweermannen niet gerust. “Die wet gaat over organisatie en schaalvergroting, niet over een degelijk nieuw statuut,” zegt Mil Luyten.

Een delegatie van de vakbonden werd ontvangen op het kabinet van minister Dewael. “Maar Dewael blonk uit door zijn afwezigheid,” aldus Mil Luyten. Op 16 maart staan er nieuwe onderhandelingen op de agenda. “Als daar niks uitkomt, staan we hier terug,” dreigt Mil Luyten.

Dat het ongenoegen groot is, blijkt ook uit het rumoerige verloop van de betoging. Dicht bij de Wetstraat raakten de betogers slaags met de politie. “De politie ging zeer hardhandig te werk,” zegt een brandweerman. Volgens Mil Luyten van het ACOD heeft de politie de problemen uitgelokt. “Ik heb officieel klacht neergelegd bij senatrice Anne-Marie Lizin voor het provocerende gedrag van de politie tijdens deze betoging.”

brandweervlagIMG_3353.JPG