Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"België niet geloofwaardig als vredesduif in Midden-Oosten"

"België niet geloofwaardig als vredesduif in Midden-Oosten"

BRUSSEL -- Als België een rol wil spelen in het kernwapenvrij maken van het Midden-Oosten zal het zelf afstand moeten nemen van een nucleaire doctrine. Dat was woensdag de stelling op een colloquium in de congreszaal van het federaal parlement dat georganiseerd werd door enkele parlementsleden, Mayors for Peace, en Abolition 2000 Belgium. “België heeft zelf nucleaire wapens opgeslagen in Kleine Brogel, hoe kan je zo een geloofwaardige gesprekspartner zijn,” vraagt Pol D'Huyvetter van Abolition 2000 zich af.

“Regeringsleiders vinden het moeilijk om zich een wereld zonder kernwapens in te beelden Tijdens gesprekken met hen valt het me steeds op hoe gehecht ze zijn aan kernwapens als afschrikmiddel. Sommigen durven het stilzwijgen ook gewoon niet te doorbreken uit angst voor de reactie van Washington. Het lijkt hen eenvoudiger gebruik te maken van een stille diplomatie. Helaas werkt dat niet meer sinds President Bush in het Witte Huis zit en het nonprofilatieverdrag op springen staat,” vertelt Pol D'Huyvetter.

“Er moeten in België met betrekking tot de resoluties van 2005 nog steeds stappen worden ondernomen om tot een volledige ontwapening te komen. De kernwapens moeten verdwijnen, want het zijn zij of wij. Het gevaar loert overal om de hoek, niet alleen in Iran of Noord-Korea,” aldus Arnaud Ghys van Abolition 2000.

Anne-Marie Lizin, senaatsvoorzitter en lid van Mayors for Peace, had het over de rol van de burgemeesters in nonproliferatie en nucleare ontwapening wereldwijd. “In België steunen al 256 burgemeesters 'Vision 2020', een initiatief van de burgemeester van Hiroshima voor de afschaffing van alle kernwapens tegen 2020. Zij willen druk uitoefenen op de Belgische regering om hun kernwapens uit Kleine Brogel te verwijderen. Want wat er in Hiroshima is gebeurd mag nooit herhaald noch vergeten worden.”

De Egyptische ambassadeur Mahmoud Karem vindt het betreurenswaardig dat na een 39jarig bestaan van het nonprofilatieverdrag er nog steeds genoeg kernwapens zijn om de wereld te vernietigen. “Het probleem van het nonproliferatieverdrag is het gebrek aan universaliteit en de onbeperkte duur ervan. Bovendien moet het verdrag versterkt worden op het gebied van naleving, door meer beperkingen op te leggen aan het misbruik van artikel 10 (terugtrekking) vooral als de landen een clandestien kernprogramma runnen.” Om tot een kernwapenvrij Midden-Oosten te komen moet men volgens hem zorgen voor meer veiligheid door overleg en ontwapening en niet door gebruik van wapens. Men moet ook streven naar een duurzame oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten.

Volgens Hans Blix, gewezen VN-wapeninspecteur in Irak en voorzitter van de “Weapons of Mass Destruction Commission” , zou het al veel eenvoudiger zijn om Iran te overtuigen de uraniumverrijking stop te zetten als andere landen het goede voorbeeld geven. “Een beleid dat gebaseerd is op eenzijdigheid en militaire acties is gedoemd om te mislukken. Al de staten moeten samen werken aan een veilige wereld, vooral de staten met kernwapens.”