[Opinie] Een graaitaks op de toplonen: draaipunt of strijdpunt
[Opinie] Een graaitaks op de toplonen: draaipunt of strijdpunt
15DecemberBeweging04 mei 2007 – 14:13
‘Wie durft de discussie over een graaitaks op de politieke agenda plaatsen?’ ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vindt dat de minieme opslag van de werknemers in schril contrast staat met de buitensporige toplonen van managers en hun gouden parachutes als ze het bedrijf verlaten. De topmanagers zijn voor de man in de straat het symbool geworden van een wild kapitalisme. Ze verdienen 110 keer meer dan de doorsnee werknemer. ‘Wie durft ze aanpakken?’ vraagt het ABVV. Premier Verhofstadt alvast niet: ‘Afgunst helpt niemand vooruit. We hebben net de belastingtarieven van 55 en 52,5 % afgeschaft!’ Een helder neoliberaal standpunt.
Ook de Sp.a laat meteen weten dat ze geen heil ziet in de graaitaks van het ABVV. Maar in mei van vorig jaar maakte Vande Lanotte zich nog sterk: ‘Wij willen de toplonen aanpakken. Daarmee gaan we naar de verkiezingen van 2007 trekken’. Hij pleitte toen voor een plafond bij ontslagvergoedingen en voor criteria bij bonussen.
Vandaag is dat ‘aanpakken van de toplonen’ een draaipunt van de Sp.a geworden. Vande Lanotte steekt z’n handen in de lucht: ‘We hebben de belastingtarieven van 55 en 52 afgeschaft. We gaan dat nu niet op de helling zetten met een graaitaks’, spreekt hij Verhofstadt na. Om z’n aftocht te dekken zegt Vande Lanotte dat ‘volledige transparantie’ van de inkomens wél iets kan doen aan de graaicultuur… terwijl die transparantie alvast in overheidsbedrijven heeft bewezen helemaal niet te werken.
Het draaipunt van Johan Vande Lanotte is dat van Wouter Bos van de Nederlandse PVDA. Ook Bos sprak straffe taal over de aanpak van excessieve salarissen. Hij verweet Balkenende dat diens kabinet niets aan de topinkomens had gedaan. Nu Bos zélf op het pluche zit, blijkt ook hij ‘niet bij machte’ maatregelen te treffen. Hij vindt dat een ‘moreel appèl’ aan de topmanagers moet volstaan. Het kontje van Bos, blijkt een draaikontje.
Sp.a-Kamerlid Hans Bonte had vorig jaar al laten weten: ‘De strijd tegen de toplonen is hopeloos. In een internationale context van multinationals is het een hopeloos gevecht.’ Het is de onmacht van die andere Sp.a- minister, Kathleen Van brempt, op 1 mei in Antwerpen: ‘Ik kan alleen maar mijn onmacht uitschreeuwen tegen multinationals als Opel!’
Waar een echte wil is, is een weg. Ook een sociale weg! De huidige fiscaliteit legt de zwaarste druk op de zwakste schouders, die van de werknemers. Dat moet omgekeerd! De graaitaks is daarvoor alvast een eerste stap. De vermogensbelasting een tweede.
De 15DecemberBeweging pleit daarnaast voor wetgevende initiatieven die limieten op de topinkomens wettelijk vastlegt.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
De neoliberale ideologie is
nf, 05/05/2007 – 16:20
De neoliberale ideologie is ver doorgedrongen. Zelfs linkse partijen en vakbonden laten zich vangen door het neoliberale discours over werk, loon, samenleven, ...
Waarom nemen zij het neoliberale discours over werklozen over? Waarom gaan zij akkoord dat werklozen moeten 'geactiveerd' worden? Waarom het falen van de economie/samenleving op de werklozen steken?
Wie zijn er de echte profiteurs van de huidige economie en maatschappij? Werklozen die amper overleven, die niets te zeggen hebben over economie en maatschappij, maar die nu worden opgejaagd naar één of andere slavenjob? Of machtige werkgevers die vaak zwemmen in het geld, en tegelijkertijd een steeds openlijker slavenregime aan hun werknemers opdringen?
De actieve welvaartstaat geldt blijkbaar alleen voor mensen die van arbeid moeten leven. Bovendien blijkt de actieve welvaartstaat een ecologische catastroof te zijn!
Ook in het recente voorstel over de zgn. graaitaks is de neoliberale verwarring te zien. Vanwaar komt het idee om deze taks graaitaks te noemen? Graaien staat niet in de neoliberale woordenboek: investeren, renderen, concurrentie verhogen, flexibiliseren, activeren.. dat zijn neoliberale ordewoorden, en het is met die termen/wapens dat we de neoliberale orde kunnen onderuit halen. Om ze echt de mond te snoeren, moeten we ze een koekje van eigen deeg geven.
Daarom.. i.p.v. een *graaitaks* zouden linkse partijen, vakbonden en bewegingen bijvoorbeeld voor een *activeringsfonds* kunnen pleiten. Precies zoals werklozen worden geactiveerd (nl. gecontroleerd/opgejaagd of ze wel echt werk zoeken, en bijdragen aan de welvaartstaat), kunnen grote fortuinen worden geactiveerd: d.i. het controleren of buitensporig grote fortuinen bijdragen aan de welvaartstaat en zo niet, ze activeren.
Als de meest weerlozen (werklozen) worden geactiveerd, moeten ook de sterksten (renteniers,..) geactiveerd worden!
De regering zegt altijd dat er geen geld is voor de dringende sociale en ecologische investeringen. Dat is een grote leugen! Er is zeker geld, en heel veel geld zelfs dat verdiend is op de rug van de flexibele, hardwerkende werkslaven, maar het wordt niet geactiveerd!
Ipv altijd de arbeid te activeren, te belasten, laten we nu eens het geld activeren! Er is genoeg voor alle sociale en ecologische noden!!