Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De 100 dollar computer

De 100 dollar computer

Een tiental jaar geleden kocht ik voor 115.000 BeF mijn eerste portable computer met Windwos 98. Gisteren betaalde ik 209€ voor een netbook, de 100$ computer komt nabij. Die eerste laptop werkt nog, maar geniet reeds jaren van zijn pensioen, want bruikbaar is hij reeds lang niet meer.
ss-6rez.jpg
Smaken verschillen, maar aan het uiterlijk kan je de lage prijs niet afleiden.

Netbook

Mijn net aangekochte computer hoort bij de zogenaamde netbooks. Intel die de processor levert maakte zich in de ogen van velen belachelijk door te claimen dat zij die naam uitgevonden hadden terwijl Psion 10 jaar geleden een netBook op de markt bracht en de naam registreerde. De ruzie tussen Psion Teklogix en Intel over de naam is bijgelegd en Intel mag de ‘netbook’ naam gebruiken.
P9110229.jpg
De originele Psion netBook met in dit geval een GPRS kaart in het PCMCIA slot voor de internet verbinding

Een netbook is …

Het idee van Psion’s netBook was een eenvoudige computer, met eenvoudige te gebruiken software voor alle huis tuin en keuken taken. Ingewikkelder taken kunnen dan op een krachtiger computer draaien of via het (inter)net op een netbook. Psion was hier zijn tijd te ver vooruit. Microsoft was (en is) het baken waar de overgrote meerderheid van de gebruikers zich op richten. En terwijl 90% van de gebruikers slechts een zeer klein stukje van office gebruikt, was je het je status verplicht toch het volledige pakket op je PC te hebben en geen eenvoudigere software die goedkoper was en ook deed wat je nodig had. Stel je voor dat je dan toch dat boek ging schrijven en dan niet over alle editeer mogelijkheden zou beschikken, Software copieren was eenvoudig en ik denk dat er relatief weinig thuiscomputers waren(zijn) met een legale Word erop. Vandaag is de PC meer gebruiksvoorwerp en minder statussymbool of speeltuig. Steeds meer mensen willen dat hij doet wat ze nodig hebben en wensen niet te betalen voor zaken die ze nooit gebruiken. Er is nu een markt voor netboooks. En het is Cooler zijn plan te trekken dan je laten leiden door de marketing van de computer reuzen. Zij die gadgets blijven achternahollen worden steeds meer als freaks gezien.

In mijn Psion tijd werkte ik meer op mijn netBook dan op mijn PC omdat het concept me helemaal paste. Voor mij is deze nieuwe netbook dan ook thuiskomen.

Software

De huidige netbooks zijn met Windows (OS=extra betalend) of Linux (OS=sneller en gratis) en binnenkort met het Google Android operating system verkrijgbaar. Er gaan vage geruchten dat Apple ook werkt aan een netbook, Het is onwaarschijnlijk dat deze laatste in hetzelfde prijssegment zou vallen. De Linux versies zijn momenteel moeilijker verkrijgbaar, Microsoft heeft zijn prijs voor Windows XP op deze computers verlaagd, vorig jaar was er tussen de Windows en Linux versie in de winkel een verschil van 50€. Momenteel worden de verschillende versies met iets andere hardware geleverd. (harddisc, geheugen e.d.) De goedkoopste versie van Acer met Windows XP kost net geen 350€ maar ook de hardware is anders, laat ons geen appelen met citroenen vergelijken. Het verschil van 140€ zit in andere hardware en Windows. De hardware van de Linux versie voldoet mij prima. Hoeveel Windows XP meerkost is niet onmiddellijk te achterhalen.

Snelheid

Opstarten duurt minder dan 20 seconden, 35 seconden later werkt de Wifi. Dat is net enkele seconden trager op internet dan met mijn 4 jaar oude iMac. Maar nooit heb ik een Windows computer gehad die zo snel opstartte. Alle voorgeinstalleerde software (oa Open-Office) werkt aangenaam snel.

Besluit

Ik had al eens met zo’n Acer Aspire One gespeelt en dat was me bevallen. Nu ik ermee werk, (dit artikel is erop gemaakt en op het net geplaatst) ben ik nog enthousiaster. Is er dan niets mis mee? Oh ja , voor mij mocht de batterij een grotere capaciteit hebben en ik verkies een qwerty toetsenbord, maar aan deze prijs vond ik alleen de azerty versie.

Armoede, Kredietcrisis en Opensource

Mijn enthousiasme voor deze computer komt hoofdzakelijk door de prima Opencource software die erop draait. Dat hij gratis is zal de mensen die het financieel moeilijk hebben helpen. De Opensource beweging bewijst dat een economie waar het geld niet op de eerste plaats komt geen utopie is. Ik beschouw het als één van de antwoorden op de graaicultuur waaraan we de huidige crisis danken.

Luc

Gepost door Luc
08.06.2009