Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vandaag zegt regering aan onthaalouders: “Daar is geen geld voor”

Vandaag zegt regering aan onthaalouders: “Daar is geen geld voor”

Vorig jaar beloofde de Federale en Vlaamse regering tegen 1 januari 2010 een volwaardig werknemersstatuut voor onthaalouders. Wie vandaag in het nepstatuut werkt, zou de keuze krijgen. Een 2-sporenbeleid. D.w.z. een volwaardig statuut voor de nieuwe onthaalouders en de onthaalouders die dit wensen, een overgangsmaatregel voor de onthaalouders die nog verder willen werken in het huidige statuut. Vandaag zegt de regering dat daar geen geld voor is. Hieronder vindt u de beelden van de actie in Antwerpen.

IMGP8533.jpg

Acties in het verleden leverden de onthaalouders een gedeeltelijke sociale bescherming: een onvolwaardig pensioen, een onvolwaardig uitkering bij ziekte, een onvolwaardige opbouw van pensioen. De onkostenvergoeding werd beetje bij beetje aangepast, onthaalouders kregen de 40-60% voor halve en derde opvangdagen, een minimum vergoeding voor flexibele opvang en nog een paar extra vergoedingen.

Dit altijd nadat onthaalouders op straat kwamen, niet omdat ze thuis (bij de pakken) bleven zitten!

IMGP8558.jpg
IMGP8536.jpg
IMGP8546.jpg
IMGP8576.jpg
IMGP8570.jpg

Zoals iedere werkende Belg willen de onthaalouders NU een werknemersstatuut: een gewaarborgd inkomen + eerlijke onkostenvergoeding. Met een loon genieten zij volledige sociale bescherming.
Een volledige dekking door de sociale zekerheid met inbegrip van een volwaardig pensioen is logisch na vele jaren hard en nuttig werk!

IMGP8531.jpg

Gelukkig is er een groeiende groep mensen die de eis van de onthaalouders onderkent en ondersteunt. Ja, … ook journalisten zien de maatschappelijke relevantie van dit “beroep” meer en meer zitten.

IMGP8538.jpg

In navolging van andere non-profit werknemers gaan de onthaalouders nu in staking… en ze zetten door tot ze verbetering krijgen!

IMGP8574.jpg
IMGP8583.jpg

Onze overheid weet dat niet elke onthaalouder het zich kan permitteren de deuren te sluiten. Toch is dit een belangrijke troef om hun eis kracht bij te zetten: zonder de 7500 onthaalouders aangesloten bij een dienst voor onthaalouders is er een enorm tekort aan opvangplaatsen.

De drie vakbonden voeren samen actie.

IMGP8580.jpg
IMGP8581.jpg
IMGP8585.jpg

Niet iedereen wil een volwaardig statuut!!!

Sorry,
Maar niet iedereen wil een volwaardig statuut! En daar houden de vakbonden geen rekening meee. En als ik luister bij vele collega onthaalouders zijn de meesten tegen het volwaardig werknemersstatuut en zullen dus noodgedwongen de volgende jaren stoppen en sommigen zullen moeten stoppen (overlevingspensioen,...). Eerst best eens luisteren wat alle onthaalouders eigenlijk willen. Voor de vakbonden is het beter een volwaardig werknemersstatuut, want dan moeten de onthaalouders grotere bijdrage betalen. Wat als er binnen 5 jaar super veel onthaalouders stoppen? Maar ja ze mogen toch niet gaan stempelen...Ijver toch ook eens dat alle bestaande onthaalouders mogen doorwerken onder het huidige statuut zolang ze willen werken!Geen aalmoesje van 5 jaar. Want voor deze vakbondsleden mogen jullie véél meer inspanning doen.En het voorstel minimum loon krijgen en daar zitten de onkosten in, zal ook gene vetten zijn. En alle betrokkenen beslissen wat de toekomst zal worden van de onthaalouders, maar die mogen zelf niets weten. Leuk.

ook tegen het statuut

Ik kan enkel bijtreden bij wat H. zegt! Ook ik ben tegen het statuut, maar naar ons luistert niemand! Men doet alsof die 7500 onthaalouders allemaal op straat komen, maar als je kijkt, dan zie je amper iemand de straat opkomen. Bij ons op de dienst is er maar één van de 25 onthaalouders die voor het statuut is. De rest wil dat het blijft zoals het is.
Het is zoals altijd, men wil verbetering, maar dan moet je ook overtuigd zijn dat je niet kan benadeeld worden.
Dus willen jullie ijveren, ijver dan ook maar dat wij geen overgangsfase willen, maar gewoon doorwerken zoals het nu is.
Dat zou pas rechtvaardig zijn!
En ik denk dat er nog vele zullen volgen die tegen zijn!

Aan een minimumloon werken

Aan een minimumloon werken en daar nog onkosten voor patatjes en fruit eraf, alsook electriciteit, verwarming, water, aankoop keukenmateriaal (als het versleten is), wasmachine die sneller verslijt om lakens te wassen (weer kosten), nieuw speelgoed en ander materiaal, enz... dan schiet er nog minder over dan dat we nu verdienen. Sorry maar dan hoeft een nieuw statuut voor mij ook niet. Vind het geen probleem om belastingen te moeten betalen en zou niet liever willen dan een volwaardige werknemer te zijn, maar waarom een minimumloon? Of is het dan aan onze werkgevers om te voorzien in al onze onkosten? Want iemand die bij een werkgever werkt moet toch ook niet zelf al zijn werkmateriaal bekostigen hé. Ik heb er dus dik mijn twijfels over en als het echt zo is dat we nog minder gaan verdienen dan nu, dan stop ik er ook mee hoor, want dan is het financieel niet meer haalbaar.

Voilà!!!!

Ik kan aan deze commentaren niets toevoegen!!
Ik ben 8 jaar geleden gestart als onthaalouder én wist héél goed waar ik aan begon.
Als men een statuut gaat geven aan OO laat ons dan kiezen!!
IK STAP ER NOOIT IN!!!

Tegen

Ik ben ook tegen het statuut,ben zeven jaar geleden ingestapt en het hoeft echt niet voor mij,omdat het meer nadelen heeft dan voordelen.Daarom,tegen!!

onthaalmoeders

ik ben voor het statuut, ten eerste omdat Europa eist dat wij werknemers worden en ten tweede omdat ik het beu ben om vereldelde vrijwilliger te zijn. Eerst erkenning en dan onderhandelen over de voorwaarden, zo gaat het en niet omgekeerd.
ons huidig beroep is ten dode opgeschreven en dan kunnen we ons maar beter wapenen. Jullie zouden beter massaal meekomen ijveren voor een goed loon en goede afspraken met onze werkgevers. Straks niet komen zagen dat jullie vergeten zijn, je moet er iets voor doen!

Omdat Europa dat wil? Neen

Omdat Europa dat wil?
Neen omdat enkele vakbonsmilitanten hiervoor beginnen strijden zijn.
Ik ben ook TEGEN!
Alleen kunnen diegene die PRO zijn het niet verkroppen dat er OO's zijn met een andere mening.
5 jaar geleden wist ik perfect waar ik aan begon.
Ik ben eraan begonnen omwille van de VELE voordelen en niet van de nadelen.
Concreten plannen van dat statuut worden nooit weergegeven en het enige dat je telkens leest van "voordeel" is de 13de maand en vakantiegeld.
Wel hetgeen mijn partner extra krijgt per maand is meer dan die 2 samen. En mijn inkomsten zijn belastingsvrij.
En dat laatste heeft voor mij een pak MEER voordelen dat hetgeen er gezegd wordt dat we zouden krijgen.
Erkenning? Ja hoor, er is erkenning maar hetgeen jullie gevraagd hebben, hebben jullie niet gekregen. Jullie willen erkent worden zoals de kinderverzorgsters en wat hebben jullie gekregen? Juist, thuisarbeider. Hemelbreed verschil toch?
En het is dat laatste dat verdedigd wordt door Dhr Vandeurzen.
Dus bezint eer ge begint zou ik zeggen.

Wij willen nog steeds een tweesporenbeleid

Mensen jullie moeten eerlijk zijn. Ik zit in een dienst onthaalouders van de Landelijke Kinderopvang, met 23 onthaalouders. Ik heb hen allemaal hun mening gevraagd. 15 van die 23 onthaalouders willen een werknemersstatuut, 2 van hen wachten af, en 6 van hen willen er geen, waarvan de meeste aan het uitbollen zijn, en het de moeite niet meer vinden.Maar ook die 6 gunnen het hun collega's,om wel een werknemersstatuut te krijgen. Over wie spreken wij dan als meerderheid. Wij gaan je toch niet verplichten, wij gunnen het je toch om te kiezen.Maar je moet wel de mogelijkheid krijgen om te kunnen kiezen.

Ingrid Debouvry

Leg het mij eens uit?

Als het huidige nepstatuut zoveel voordelen had, dan vraag ik me toch af waarom 4.140 onthaalouders tussen de 25 en de 44 jaar oud binnen de vijf jaar stoppen om terug op de arbeidsmarkt te stappen?

De onthaalouders die gestopt

De onthaalouders die gestopt zijn, stoppen niet allemaal voor het 'nepstatuut'. Jullie weten allemaal dat een job als onthaalouder niet te onderschatten is. Sommigen kunnen het ook niet aan,tijdskrediet die stopt...Sommigen ook voor het nepstatuut. Wij gunnen de nieuwe collega's een volwaardig statuut, maar jullie als vakbond komen niet op voor al de collega's die blij zijn met het oude statuut en sommige collega's kunnen niet instappen in het nieuwe statuut. Sta er eens voor ons ook!!!! Meer dan 5 jaar uitdoofbeleid, laat ons werken tot wanneer wij willen stoppen ! Ik heb jullie dit nog nooit horen zeggen op tv, radio,...Waarom laten jullie ons vallen?

wij een statuut !!!!

ik ben het eens met nelleke en ingrid

aan de onthaalouders die er zo absoluut tegen zijn ....
als jullie dat zo willen is uw volste recht maar dan klopt er iets niet...
ik wil ook duidelijk zeggen het zijn onthaal ouders die alles bespreken met de vakbond
en de vakbond luisterd WEL ....
want er bestaat een belangergroep van onthaal ouders die iedere maand samen komen voor de stand van zaken met de vakbond ... die meiskes en mannen werken hard om iedereen een goed loon te bezorgen , een pensioen, sociale zekerheid ... als je dit niet wil is het teken dat je nooit ziek bent ,dat je nooit vakantie wil , en dat je nooit op pensioen zal gaan ...

wees eerlijk met uzelf en breek het statuut niet af
want die heeft zijn voordelen ...
geef iedereen een eerlijke kans

aan H niemand laat jullie

aan H
niemand laat jullie vallen daarom is er een twee sporen beleid
ik wil u niet aanvallen
maar u bent niet redelijk.

u partner zal goed verdienen maar denk eraan er zijn ook mensen waarvan hun partner ziek is ,geen werk heeft ,of mensen die geen partner hebben
en voor hen is het ook leuk moest het statuut erdoor komen. zo hebben ze zekerheid

VOOR HET STATUUT

Niemand ligt blijkbaar wakker van het kaderdecreet, dat straks de vergunningsvoorwaarden voor de kinderopvang gaat bepalen. Dan krijgen we nog meer nieuwe verplichtingen zoals er reeds zoveel aan ons opgedrongen zijn zonder dat onze mening werd gevraagd. Niemand van de onthaalouders was vragende partij voor extra brandbeveiliging, extra toegangsbeveiliging, verplichte vorming enz., maar toch moeten we dit doen. Dat kaderdecreet moet ouders garanderen dat er kwaliteit is in de kinderopvang. Een veilige omgeving voor het kind én een bekwame onthaalouder. Men heeft de onthaalouderacademie opgericht zodat ook onthaalouders via een ervaringsbewijs en een eventueel opleidingstraject hun bekwaamheid kunnen bewijzen.

Niemand is vragende partij om het aantal kindje dat je per dag mag opvangen, te gaan beperken tot 4 voltijds kindjes per dag als er een jonger is dan 1 jaar én maximum 6 kindjes. Maar nu is er veel overbezetting omdat je anders eind van de maand blijkbaar niet genoeg " loon" over hebt, na aftrek van de onkosten. Dat dit de kwaliteit niet ten goede komt,moet toch duidelijk zijn. Dus het zal gedaan zijn met meer dan 4 kindjes per dag om ziekte en verlof van de kindjes op te vangen. Wat gaat u dan doen ? Loont het voor u dan nog ?

Gaan de mensen dan tevreden zijn, als ze nog meer verplichtingen krijgen, die hun geld gaan kosten ? Want je krijgt wel opleidingscheques, maar moet nog wel zelf een deel betalen. Je diploma was vroeger niet gratis en je ervaringsbewijs ga je ook niet kado krijgen. Wil jij nog gaan studeren en ga jij dit met veel plezier doen tijdens je weekend ? En dit zonder enige compensatie ? Denk jij echt dat ze onze inspanningen gaan beloningen met een verhoging van de onkostenvergoeding ?

NEE, zowel plichten en rechten zijn in onze maatschappij afdwingbaar gemaakt en dit omdat men anders zowel rechten als plichten met de voeten kan treden. Voor de verplichtingen is het simpel, het kaderdecreet bepaalt dat wie niet aan deze verplichtingen wil of kan voldoen, geen kinderopvang meer mag doen. EN je krijgt daar ook maar een beperkte termijn voor.

Vandaar dat wij het belangrijk vinden dat ook onze rechten afdwingbaar zijn. Dat wij onze woning gerust heel kindvriendelijk willen maken en best een opleiding willen volgen, maar dan niet alleen met onze centen. En wij willen een zo lang mogelijke termijn voor het kaderdecreet, maar die krijgen we alleen als we een statuut hebben.

Want hoe gaan we dit anders bekomen als vrijwilligers ? Even naar de Minister gaan en opvang sluiten ? Zeggen dat we voldoende tijd en middelen willen als huidige onthaalouders om aan zijn kaderdecreet te kunnen beantwoorden ? Dreigen om ermee te stoppen als hij daar niet voor zorgt ? Er staat een heel leger werklozen klaar die graag een opleiding zullen volgen en wel willen beantwoorden aan het kaderdecreet. Wat zijn dan enkele doppers meer ? Uiteindelijk heeft iedereen geld en werk nodig en dus weet de minister dat hij niet bang moet zijn. Er zullen voldoende mensen zijn die een job willen in de kinderopvang. Te beginnen met alle kinderverzorgsters, die nu in rusthuizen aan de slag zijn. Die wachten gewoon op nog betere arbeidsvoorwaarden en meer mogelijkheden.

Dus we kunnen ook wachten tot jullie beseffen wat het kaderdecreet allemaal meebrengt én het risico lopen dat dan reeds velen gaan stoppen. Maar ja, we gaan niet wakker liggen van aleenstaande onhaalmoeders of gezinnen die nu al moeten een groot stuk onkostenvergoeding naar zich moeten toetrekken om te overleven. Als die onkostenvergoeding gelijk blijft, maar de onkosten stijgen als gevolg van het kaderdecreet, dan is dat allicht een spijtig zaak. Nog steeds geen probleem voor de luxe-hobby van enkelingen en de korte-termijndenkers die pas aan hun pensioen denken als het zo ver is. Hun man is hun eeuwig trouw en zelf krijgen ze nooit een serieuze ziekte.

Het leven is een sprookje ... ze hielden van elkaar en leefden nog lang en gelukkig ... in een kasteel met een schatkamer ...

Ja hier wordt het hetzelfde

Ja hier wordt het hetzelfde als op de site van jullie vakbond. Alleen jullie mening telt.De rest moet stil zijn. Vele onthaalouders durven niet meer reageren op jullie site. Wij vragen of jullie ook voor de onthaalouders die willen voortdoen in het oude statuut, willen zorgen dat we kunnen blijven voortdoen zolang we willen en geen beperking in tijd!Niet meer niet minder. Maar daarvoor komen jullie niet op. Alleen het nieuwe statuut. Waar wij niet tegen zijn voor de nieuwen. Men weet hoe men start in het begin. Maar wij hebben dit niet gekozen en willen dat niet of kunnen er niet instappen. Een vb. een weduwe met overlevingspensioen mag een beperkt bedrag bijverdienen (pensioentje is niet zo groot en met kinderen moeilijk om rond te komen). Je kunt niet zeggen ok alleen de maandag ben ik onthaalmoeder of ik ben onthaalmoeder voor 1 kind. Dit is niet eerlijk voor het kind en ouders zullen dit ook niet leuk en goed vinden. Die stoppen dan. Al is het maar vb. 30 onthaalouders in die situatie, vecht ook voor hen. Is dat nu zo moeilijk om te begrijpen. Zo heb je nog andere mensen in situaties die moeten stoppen. Dus er zijn velen die het niet willen het nieuwe statuut, waarvoor het geen luxe-hobby is en hebben ook geen rijke partner. Hopende op een grotere inspanning voor ons...

mening

jaja, blijkbaar mogen degene die tegen zijn, hun mening niet geven en dan blijven ze maar beweren dat we ook recht hebben op een mening!
Wat die 4 voltijdse plaatsjes betreft, als ik in overbezetting ga, wat eens kan gebeuren, is dat niet omwille van het loon maar omwille van plaatstekort
Raar maar waar, van de 25 onthaalouders op onze dienst, is er één voor en de rest tegen.
Wanneer onthaalouders stoppen is het meestal door de sociale druk, moeilijke ouders, problemen binnenin het gezin omwille van eigen kinderen, regels die niet behouden worden door sommige mensen, ... dat is de grootste oorzaak! Niet het statuut dat we niet hebben!
Mensen die tegen zijn, geef zeker ook jullie mening, wij willen ook gehoord worden!

En ja, mss gaan jullie voor een 2sporenbeleid maar weet zeker dt dit er nooit zal doorkomen! Het is zwart of het is wit! Dus dank u wel aan degene die wel hun goesting krijgen! Grrrr

solidariteit

Toch erg van diegene die tegen een volwaardig statuut zijn. Zijn die vergeten dat het beetje verbetering dat ze nu hebben sinds 2003, er is gekomen door mensen die aktie voerden.Ik heb toen niemand gehoord die tegen die verbeteringen was. Ik heb respect voor ieder zijn mening, maar denk nu aan al diegene die moeten stoppen zijn omwille van het nepstatuut. Want velen zijn niet gestopt omdat het te zwaar werk is maar om de financiele kant. Ikzelf ben zo iemand, met hart en ziel ben ik meer dan 20 jaar onthaalouder geweest.Ik wens het niemand toe dat je partner door een ongeval invalide wordt.Waar stond ik! Ik kon niet rondkomen met m'n onkostenvergoeding en leuk is het om te horen dat je niet eens een werkloosuitkering krijgt en dan werk zoeken... Doordat we geen volwaardig statuut hebben zeggen wergevers , ja madammeke in 20 jaar niet gewerkt, dan zal je dat ook nu niet kunnen. Ik ben niet alleen in mijn situatie, 't is allemaal mooi als je partner een goed loon heeft, maar pas op als dat opeens verminderd. Dank aan alle onthaalouders die strijden voor een volwaardig statuut en hun nek willen uitsteken! Voor mij is het te laat maar als jullie het krijgen zal een groot deel onthaalouders jullie dankbaar zijn.

erg??

Ik ben als onthaalmoeder begonnen een 5-tal jaar geleden, NIET omdat er verbeteringen waren, maar WEL omdat ik dit wou doen! En had dat er allemaal niet geweest, dan was ik het ook geworden!
Mss moet er nu eens rekening gehouden worden met de mensen die gaan MOETEN stoppen omwille van het aankomende statuut.

Ik zal er zeker en vast geen dank u wel voor zeggen, omdat ik MOET instappen, maar ik blijf zeker en vast wel onthaalmoeder! Zoiets doe je met hart en ziel en niet omwille van gelijk welk statuut!

Denk maar niet, dat, als je werknemer bent, en je door omstandigheden je ontslag zelf moet geven, je zomaar kan gaan stempelen! Trouwens, je ontslag krijgen, kan zelfs tot problemen leiden!
En, respect voor degene die erge dingen tegenkomen, maar met één maandloon kom je als werknemer ook niet toe hoor!

statuut

Beste Isabelle, u heeft dus nooit gewerkt in het oude systeem, waarbij we helemaal niks hadden. Ik snap helemaal niet dat u zo tegen een volwaardig statuut bent. Nee zeggen tegen verbetering, dat snap ik niet. Het zal met een tweesporenbeleid gaan en ik ben er zeker van dat u met de jaren er anders over zal gaan denken. Geloof me mevrouw, op 5 jaar kan er heel wat veranderen aan uw situatie. Ik zie nog geregeld collega's van vroeger die niet voor of tegen het volwaardig statuut zijn, maar zich wel bewust zijn dat op deze manier de onthaalouders zullen verdwijnen, omdat jongere mensen financieel niet meer ronkomen met dit nepstatuut en moeten stoppen.De kindjes zijn daar uiteindelijk het slachtoffer van, hebben zo soms 3 onthaalouders gedurende de 2,5 jaar dat ze worden opgevangen. Onthaalouder is een mooi beroep laat dat niet verdwijnen! Want dat zal er van komen met dit nepstatuut en dat beseffen de politiekers ook. Het grootste deel van jonge ouders verkiest nog steeds een kleinschalige opvang in een onthaalgezin.

oude

Beste magda, het zou nog mogen het oude systeem geweest zijn, niks zou me tegengehouden hebben om onthaalmoeder te worden.

En, verandering is niet altijd verbetering, het zal wel altijd voor iemand goed zijn maar dan zijn er voor andere mss ook nadelen.

Het 2 sporenbeleid heb ik zeker geen probleem mee, de één wil het zo en de ander zo, maar dat zal blijkbaar maar tijdelijk zijn

Dit schreef iemand van een

Dit schreef iemand van een vakbond op een site over onthaalouders die graag zouden voortdoen in het oude statuut :
sorry mensen, een vakbond zijn taak bestaat er uit om te zorgen dat werknemers onder de beste voorwaarden hun werk kunnen verrichten en daarvoor een eerlijke verloning krijgen. Geen enkele vakbond zal opkomen voor het in stand houden van zwartwerk, nepstatuten.
ik vrees dus dat jullie ergens anders jullie gelijk moeten gaan halen. Niks verbiedt jullie om ook op straat te komen of jullie krachten te bundelen maar verwacht niks van de vakbond, die zorgt voor WERKNEMERS.
---------------------------
Dus met andere woorden ze ontvangen al jaren van vele onthaalouders de bijdragen ook al zijn ze geen werknemers!!!!
Maar ja als die werknemers wel een echt loon krijgen dan zullen de bijdragen groter zijn.Wat een respect hebben ze toch voor ons!
Zij hebben de grote middelen en gebruiken het geld ook van de onthaalouders die in het oude statuut willen blijven en kunnen affiches maken, stickers,stakingsgeld geven aan diegenen die voor het statuut zijn,...
Wij zouden mogen opkomen voor onze rechten maar geen hulp, stakingsgeld of ze willen zelfs niet voor ons opkomen.
En voor het nieuwe statuut zou de Regering maar liefst 8,2 miljoen euro moeten betalen voor de ongeveer 7400 onthaalouders.
Als er nu onthaalouders zijn die in het oude systeem willen blijven kost het hen niets en zijn die onthaalouders ook blij!
Akkoord we zouden ook belasting betalen maar dat zal zeker dit bedrag niet zijn!!! Dus het zou zelf een besparing zijn voor alle Belgen moesten de onthaalouders die zo voort willen doen, het ook mogen blijven doen in het huidig systeem. En de onthaalouders die zouden moeten stoppen zouden ook kunnen voortdoen.Wij zijn in dit systeem gegaan en vonden dit goed, hebben nooit gestaakt voor iets.
En vakbonden zoveel onthaalouders staan er toch niet te staken.
En nog eens ter verduidelijking wij zijn niet tegen het nieuwe statuut voor de nieuwe onthaalouders en diegene die erin willen stappen. Maar wij vragen alleen voor de onthaalouders die willen voortdoen dat dit kan en geen beperking in de tijd.
Gelukkig is dit nog een site waar we onze mening ook mogen zeggen, want op sites van vakbonden worden onze meningen niet opgezet ofwel zeggen jullie dat er iemand stalkt,...
Wij willen ALLE onthaalouders gelukkig zien en blijven onthaalouders zijn, en zouden ook graag hebben dat ALLE onthaalouders verdedigd worden. We doen het tenslotte voor een gelukkig gezin, gelukkige kindjes en gelukkige ouders. Wat als er binnen dit en 5 jaar een heleboel onthaalouders zullen stoppen?
Aan de onthaalouders die het nieuwe werknemersstatuut willen veel succes en aan alle anderen die zouden willen voortdoen in het oude statuut (en dat zijn er ook veel)hopend op een vakbond of een minister of andere hooggeplaatsten of diensten die ook voor ons zullen opkomen.

gelukkig zien

Ook ik sta achter het standpunt van H. Ik weet met zekerheid dat vele onthaalouders, gewoonweg niet durven reageren, omdat we op gelijk welke site, eigenlijk bekogeld worden en dat steeds door dezelfde mensen! Vooral de vakbond! Die zien er natuurlijk hun voordeel in, ze gaan meer mogen aanrekenen.
Ik ben ook van mening dat ieder mag vrij zijn wat hij wil of niet wil, maar dat ook wij met een andere mening mogen opkomen voor ons rechten.
Dus mensen die tegen zijn, hou jullie aub niet in en reageer! Wees niet bang van alle commentaren, maar laat jullie horen! Pas dan kunnen we samenwerken en opkomen voor onze eisen!

aan iedereen

aan iedereen
ik vind het jammer dat enkele onthaal ouders het statuut afbreken ... uiteraard heeft iedereen zijn mening
ze zullen wel zien ...

intussen dames die er wel voor zijn
WIJ BLIJVEN VECHTEN

want ik ben voor !!!!!!

aan iedereen

aan iedereen
ik vind het jammer dat enkele onthaal ouders het statuut afbreken ... uiteraard heeft iedereen zijn mening
ze zullen wel zien ...

intussen dames die er wel voor zijn
WIJ BLIJVEN VECHTEN

want ik ben voor !!!!!!

waarom?

Ik vind hiet nergens de reden terug waarom m'n tegen een volwaardig stauut is . Bij de voorstanders werd dat al meermaals verduidelijkt.
Dus mijn vraag is, waarom willen jullie geen vast inkomen en een volledige sociale bescherming?

Het is niet moeilijk te

Het is niet moeilijk te begrijpen. Sommige onthaalouders zijn in de tijd in het huidige statuut gestapt en vonden het goed en zouden graag voortdoen in het huidige statuut. Sommigen kunnen niet anders. Een voorbeeldje een weduwe met overlevingspensioen. Zij mag een beperkt bedrag bijverdienen. Als zij in het nieuwe werknemersstatuut instapt is zij haar pensioen kwijt. Niemand zal haar overlevingspensioen opgeven (is niet zo supergroot dat pensioentje,maar groot genoeg om het niet op te geven). Zij zal stoppen met onthaalmoeder.Er zijn nog genoeg andere voorbeelden om te geven. Ook voor de regering is het goedkoper want ze moeten veel meer geven dan dat ze zullen ontvangen aan belastingen.
Begrijp toch eens dat velen zeer blij zijn in dit statuut.
En nu eens goed begrijpen wij zijn niet tegen het nieuwe statuut voor nieuwe onthaalouders en diegene die het graag zouden hebben.Dus niet tegen. Wij willen alleen tweesporenbeleid en voor diegene die willen voortdoen in het huidige statuut willen we enkel geen beperking in tijd. Dat is alles.
Laat ons ook voortdoen met onze oogappeltjes en verwerp ons niet.
Mijn dienst Landelijke Kinderopvang steunt ons al waarvoor super veel dank. Zij snappen sommige situaties.Dus onthaalouders die ook graag zo zouden voortdoen, schrijf maar een brief aan uw dienst, ministerie, kranten... Laten we goeddoen voor alle onthaalouders.Hieronder de brief van de Landelijke Kinderopvang:
Beste mevrouw,

Uw reaktie is niet nieuw voor ons.
Wij weten dat een hele groep onthaalouders het huidige statuut verkiezen boven het werknemersstatuut.
Als Landelijke Kinderopvang hebben wij altijd een tweesporenbeleid verdedigd waarbij de huidige onthaalouders vrij kunnen kiezen of ze in het huidige statuut blijven, dan wel of ze overstappen naar het werknemersstatuut.
Wij zullen uw vraag (om de overgangsperiode voor een verplichte overstap tot het werknemersstatuut niet te beperken tot 5 jaar) in elk geval meenemen!

met vriendelijke groeten,

Mia Houthuys
directeur
Remylaan 4b
3018 Wijgmaal
(016)24 39 87
www.landelijkekinderopvang.be

Je kan terecht op onze helpdesk elke werkdag van 8u-17u
(070)24 60 41

Landelijke Kinderopvang maakt deel uit van Groep KVLV

Dit is niet nieuw

De vakbond (en wij de militanten) hebben altijd, van het begin af aan, gestreden voor het tweesporenbeleid. Er dient een voldoende lange overgangsperiode te zijn, zodat de onthaalouders die dit wensen en de nieuwe in een volwaardig statuut kunnen stappen en de anderen die dit niet wensen (wij weten heel goed dat veel mensen schrik hiervan hebben, vaak omdat ze niet goed weten wat dit voor hen gaat betekenen)nog door kunnen werken in het oude statuut. Dat dit oude statuut uiteindelijk uitdooft is logisch. Het is een statuut dat door professoren arbeidsrecht een wangedrocht wordt genoemd! Dit werd in 2003 als overgangstatuut geïntalleerd en zou na drie jaar vervangen worden door een volwaardig statuut. Dat men zo met mensen speelt en zoveel jonge mensen terug verliest aan de arbeidsmarkt is jammer. Wij moeten solidair zijn met elkaar. Rangen sluiten en zorgen dat er een goed statuut komt, beter dan het huidige, met zijn allen samen, waar IEDERE onthaalouder op vooruit gaat!
Dat moet ons streven zijn. In andere landen is dat gelukt, maar niet door elkaar te bestrijden, maar door de handen samen te slaan!

Beste, Ik wil namens de

Beste,
Ik wil namens de vakbond LBC-NVK toch even reageren. Ik ben ervan overtuigd dat een werknemersstatuut meer rechten en meer voordelen zal opleveren dan het huidig statuut. Maar niemand moet mij geloven op mijn woord. De overgangsperiode die de federale overheid voorziet zal in elk geval alle twijfelde onthaalouders de nodige tijd geven om een persoonlijke vergelijkende studie te maken van de 2 statuten. Onze vakbond is bereid alle uitleg te geven. Dan kan men tenminste een standpunt innemen op basis van correcte info (ook volgens de huidige wetgeving is het bv mogelijk om een overlevingspensioen te combineren met een werknemersstatuut).
Voor alle duidelijkheid: wij zijn niet geïnteresseerd in het werknemersstatuut omwille van een eventuele hogere bijdrage. Zo'n stelling toont aan dat u ons niet kent. We hebben zowel qua man/vrouw-kracht als materiaal heel wat geïnvesteerd in de zeer rechtvaardige jarenlange strijd voor een volwaardig statuut. Nooit hebben we dit gedaan uit eigen belang! Het volwaardig statuut is de enige manier om rechten toe te kennen en de enige manier om het beroep van onthaalouder ook door iedereen als volwaardig te laten beschouwen. Alleen zo kan het beroep ook blijven voortbestaan. Tot slot, we zijn uiteraard bereid om naar iedereen te luisteren. Maar laten we eerst eens beginnen met een kennismaking, want u heeft niet alleen een verkeerd beeld van het werknemersstatuut, u heeft ook een verkeerd beeld van de vakbond. Er is een LBC-secretariaat in elke regio. Neem gerust contact op.
Vriendelijke groeten
Fatiha Dahmani
Sectorverantwoordelijke kinderopvang
LBC-NVK

Doe zoals wij (sommige

Doe zoals wij (sommige onthaalouders en diensten) strijden voor het tweesporenbeleid nieuwe onthaalouders moeten zowieso instappen in het nieuwe werknemersstatuut en al diegene die willen kunnen er ook instappen.Geen probleem voor ons.
Maar diegene die willen blijven werken in het huidige statuut, daarvoor willen wij geen beperking in tijd!Dit stopt toch sowieso.
En dan blijven jullie toch jullie zin krijgen, maar het duurt een beetje langer.Da's alles.
Maar iedereen zou dan wel tevreden zijn en kunnen blijven voortwerken hoe hij zelf wil.
En sorry ik heb geen verkeerd beeld van het werknemersstatuut. Niet vergeten er zijn onthaalouders die er zelf niet kunnen instappen!
Nieuwe onthaalouders zullen er toch genoeg bijkomen door jullie nieuwe werknemersstatuut zoals jullie zeggen dus geen probleem.
En wij moeten contact opnemen, jullie hebben al gezegd dat jullie niets doen voor ons, want we zijn geen werknemers (op een andere site).Neen jullie moeten naar al de onthaalouders luisteren die jullie kennen en niet een paar van jullie praatgroep.

Helaba Winterberg, Je bent

Helaba Winterberg,

Je bent niet eerlijk. Wij hebben je op ons forum reeds gezegd dat wij je bekommernissen meenemen.
Wij zijn niet zomaar een 'praatgroepje' maar militanten vanuit alle verschillende diensten en vanuit alle verschillende regio's. We hebben een flinke groep militanten die al jaren samen komen rond de problematiek.
Je vrouw is als onthaalouder-lid van LBC hartelijk welkom op onze vergaderingen! Je specifieke situatie is geen verontschuldiging om ons een 'zwarte piet' toe te spelen.
Ik ben zelf eerlijk en verwacht dit van anderen ook.
Wij hebben doorheen de jaren al verschillende keren regionale infovergaderingen georganiseerd met LBC-Onthaalouders om de leden te informeren en om van hen te horen wat zij wilden. Die info-avonden waren altijd heel succesvol.

Het feit dat wij negentien jaar strijden voor een tweesporenbeleid (ik heb onze visietekst nog van 19 jaar geleden en hierin staat dit heel duidelijk vermeld) getuigt dat wij wel degelijk aan alle OO denken.
Moest je ons altijd gevolgd hebben zou je dit weten!
Het is niet mooi dat je ons iets verwijt dat niet waar is.

komaan mensen

mensen luisterd is
we moeten stoppen met hier te bekvechten dit lost niets op
wij als onthaalouders zouden elkaar moeten steunen .
wees hoffelijk tegen of voor ...
met elkaar verwijten te maken komen we er niet !
wij doen ons beroep toch graag anders zouden we het niet doen!!!!

mensen die er zo zwaar tegen zijn ... informeer jullie is goed (ja bij uwe vakbond) die mensen zijn er duidelijk wel om ons te helpen
ik spreek uit pesroonlijke ervaring
ben je er dan nog tegen geen enkel probleem even goede vrienden .
maar val de mensen niet aan die er wel voor zijn en voel je zo niet tekort gedaan want het is onterecht
als wij naar elkaar luisteren dan geraken we verder
geef voorstellen ... help ons zo kan je ons( de militanten) het verwijt niet maken dat we niet luisteren...

oorlog is veel gemakkelijker dan vrede

Nelleke, Ik ben Winterberg

Nelleke, Ik ben Winterberg niet, ken hem of haar niet.Zelfs nog nooit met gesproken. Dit is iemand die met jullie praat op jullie site.Ik heb nog nooit op jullie site een woord gezet.
Wij maken geen ruzie. Maar wij mogen onze mening niet uiten, alleen acv mag praten. Reageer je op witte woede, want dat mag je, dan komt er NIEMAND op die graag in het oude statuut zou willen blijven zonder beperking in tijd.Misschien wel eens noteren op de site. Wij zijn niet tegen het statuut. Waarom zouden we...zou het echt niet weten. Nog eens wij zijn voor 2-sporenbeleid,maar de personen die in het huidige statuut willen blijven geen beperking in tijd.
En we krijgen de steun van de dienst. Zij hebben direkt geluisterd en zij steunen ons.Waarom moeten wij eerst vernederd worden? De meesten durven hun mond niet meer opendoen door al die vernederingen op verschillende sites. Wij vinden dit niet nodig.Wij hebben al altijd respect gehad en hebben dit nog altijd en blijven dit hebben voor collega's die er gaan instappen.
Laat ook onze mening (en wij mogen ook de kans krijgen om dit aan iedereen te zeggen, zonder financiële middelen) want wij zijn niet akkoord met jullie standpunt : Zoals iedere werkende Belg willen de onthaalouders NU een werknemersstatuut. Voor ons is dit een 2-sporenbeleid zonder beperking in tijd met wederzijds respect.

@ Cathy Ik ben volledig

@ Cathy
Ik ben volledig akkoord met u.
Dit zou kunnen gegaan zijn met te luisteren. Maar wij zijn direkt vernederd geweest.Wij hadden liever een goed positief gesprek en dachten dit ook te krijgen.Ziehier iets dat ik een tijdje geleden had geschreven en jullie commentaar:

Re: voor onthaalouders onder een dienst
door moeke Hilde op 20 feb 2010, 16:48

Inderdaad, de vakbonden behartigen tot nu toe alleen de belangen van onthaalouders die een werknemersstatuut willen. Maar er zijn ook velen die in het huidige statuut willen of niet anders dan erin kunnen werken. Het wordt tijd dat ze er ook voor ons staan.
Dus vakbonden als jullie staken kom dan toch ook eens op voor onze eis : geen beperking in tijd voor ons.
En doe voort zoals jullie bezig zijn voor de andere onthaalouders die een werknemersstatuut willen.
Iedere onthaalouder is belangrijk...moeke Hilde

Geregistreerd op: 27 dec 2008, 16:37Omhoog
--------------------------------------------------------------------------------

Re: voor onthaalouders onder een dienst
door blauwelotus op 20 feb 2010, 17:53

sorry mensen, een vakbond zijn taak bestaat er uit om te zorgen dat werknemers onder de beste voorwaarden hun werk kunnen verrichten en daarvoor een eerlijke verloning krijgen. Geen enkele vakbond zal opkomen voor het in stand houden van zwartwerk, nepstatuten.
ik vrees dus dat jullie ergens anders jullie gelijk moeten gaan halen. Niks verbiedt jullie om ook op straat te komen of jullie krachten te bundelen maar verwacht niks van de vakbond, die zorgt voor WERKNEMERS.blauwelotus

Geregistreerd op: 07 jan 2008, 18:27

Dit was één van de eerste dingen die we mochten horen. Wij vonden dit erover, de commentaar. Wij hadden graag een luisterend oor gehad. Zo konden alle onthaalouders samen voor de eisen staan en dan nog samen met de diensten en zouden ze zich inspannen en nu niet een beperkte groep alles en de rest mag stikken.Echt spijtig.