Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

31 MAART - 5 APRIL 09: INTERNATIONAAL ACTIEKAMP en TEGENTOP IN STRAATSBURG

31 MAART - 5 APRIL 09: INTERNATIONAAL ACTIEKAMP en TEGENTOP IN STRAATSBURG

Op 3 en 4 april komen de NAVO-regeringsleiders samen in Straatsburg (Frankrijk) en Baden-Baden (Duitsland) voor een top-ontmoeting, waarbij ze ook de 60st verjaardag van de NAVO willen vieren. Een breed scala van vredesbeweging en andere sociale bewegingen mobiliseert om duidelijk te maken dat ze eerder de begrafenis van de NAVO wensen.

De NAVO-top gaat niet zomaar op één plaats doorgaan maar lijkt een reizend PR-gebeuren te worden. Veel is nog onduidelijk maar de grote lijnen zijn al wel bekend. Vrijdag 3 april komen de regeringsleiders, net als de ministers van defensie en buitenlandse zaken, elk samen voor een werkdiner in Baden-Baden. Op zaterdag begint de caroussel naar en doorheen Straatsburg. s'Ochtends is er een feestelijk moment gepland op de brug over de Rijn tussen Straatsburg en het Duitse stadje aan de overkant Kehl. Daarbij is ook een publieke ontmoeting met 'de jeugd' gepland, weliswaar met een zorgvuldig geselecteerd publiek. Dan gaat de top naar het paleis van Rohan, in het oude stadscentrum van Straatsburg. Ook deze stop hoort meer thuis in het PR-programma, want tenslotte gaan de eigenlijke vergaderingen door in een congrescentrum in de Europese wijk in het noorden van Straatsburg.

Bezette stad

Deze officiële caroussel bevat 29 regeringsleiders met elk een delegatie van minstens 30 personen. In totaal worden 2000 à 2500 officiële deelnemers verwacht. Voor Straatsburg betekent dit feest dat het even een bezette stad wordt. Duizenden politieagenten, 2 wijken worden volledig afgesloten en 13 scholen moeten gedurende deze twee dagen hun deuren sluiten.

Tegentop en acties

De vredesbeweging is niet zinnens om zich zomaar neer te leggen bij dit grote propagande-gebeuren van de NAVO. Van 1 tot 5 april wordt er een internationaal actiekamp georganiseerd om deelnemers aan allerlei protestmanifestaties te huisvesten. Op 2 april wordt er opgewarmd met acties die vooral het verband tussen de NAVO en andere thema's willen in de verf zetten. Bv het verband met de interne veiligheidspolitiek: de collateral damage van het anti-terrorismebeleid in Europa, controle op migratie, ... Verschillende sociale bewegingen zoals ATTAC Duitsland mobiliseren op dat moment voor manifestaties in Londen rond de G20-top. Zij hebben transport voorzien om vervolgens op tijd in Straatsburg te geraken en koppelen met deze manifestaties hun eisen in verband met de economische globalisering aan de militaire globalisering.

Op 3 april begint dan een internationale tegentop of conferentie, waarop een breed scala aan sprekers en groepen hun kritiek op de NAVO en de militaire globalisering naar voren brengen. Deze conferentie wordt onderbroken voor de acties op zaterdag, maar gaat door op zondag 5 april. Tegelijk vinden in Baden-Baden protest-acties plaats bij de aanvang van de top.

Blokkeer de NAVO!

Op 4 april wordt er 's morgens een blokkade-actie gepland om duidelijk te maken dat de NAVO er beter mee kan stoppen. Deze actie wordt georganiseerd door een hele reeks Duitse, Franse en internationale organisaties. Vredesactie en War Resisters International zijn actief betrokken bij deze organisatie. De actiedeelnemers kunnen zich voorbereiden met actietrainingen in de dagen voordien en worden opgeroepen om al vanaf 1 april af te reizen naar Straatsburg.
In de namiddag roept het brede samenwerkingsverband 'No to war - No to NATO', dat ook de conferentie organiseert en waar Vredesactie deel van uitmaakt, op tot een betoging doorheen Straatsburg. Over deze betoging, en dan vooral het traject, wordt momenteel onderhandeld met de autoriteiten, die het protest liever verbannen naar de zuidelijke buitenwijken en het stadscentrum aan het NAVO-propagandagebeuren willen voorbehouden.

Ga mee naar Straatsburg!

Deelnemen? Vredesactie organiseert gezamenlijk vervoer naar het actiekamp in Straatsburg. Vanuit België vertrekt er op 31 maart een bus naar Straatsburg, met terugkeer op 5 april. Inschrijving en info: info(at)vredesactie.be of 03 281 68 39.

Wie zich enkel kan vrijmaken voor de betoging op 4 april kan ook met de bus heen en terug op zaterdag. Inschrijving en info: Vrede vzw, pieter(at)vrede.be