Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

60 jaar NAVO is genoeg: ACTIE-AGENDA

60 jaar NAVO is genoeg: ACTIE-AGENDA

Op 4 april 2009 viert de NAVO haar zestigste verjaardag. De campagne NATO GAME OVER van Vredesactie grijpt opnieuw in. Een militaire alliantie die wereldwijd optreedt, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede.


21 maart '09, Belgische NATO GAME OVER

Wij willen geen rakettenschild, geen NAVO-soldaten in Afghanistan. Wij eisen de onmiddellijke verwijdering van de illegale NAVO-kernwapens uit ons land. Daarom, vlak voor de zestigste verjaardag van het militair bondgenootschap, sluiten we het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

NATO GAME OVER is een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. We betreden geweldloos het terrein van de NAVO en verzegelen poorten, ramen en deuren. We begaan een wetsovertreding om een groter misdrijf te stoppen. We worden daarin gesteund door het internationaal recht.

NATO GAME OVER is ook een symbolische actie. Wil je liever niet op het militaire terrein? Kom naar het afscheidsfeest. De NAVO gaat eindelijk op rust. Dat gaan we vieren. Wij voorzien een feestelijke optocht, muziek, een vlammende afscheidsspeech en veel meer. Be there.

Wil je deelnemen? Koop een busticket. Een bus brengt je naar de actieplaats en daarna veilig weer thuis. Elke deelnemer ontvangt een uitgebreide briefing met praktische en juridische informatie. Je kan kiezen of je deelneemt aan de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid of aan het afscheidsfeest. Er vertrekken bussen uit verschillende steden in België. Meer info vind je op www.vredesactie.be

Woon je in het Brusselse of kom je liever met eigen vervoer? Afspraak: 21 maart 09, 10u30, De Kriekelaar, Gallaitstraat 86 in Schaarbeek. Je ontvangt er een uitgebreide briefing met praktische en juridische informatie. Je kiest of je deelneemt aan de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid of aan het afscheidsfeest. Daarna vertrek je samen naar de actieplaats.


29 maart '09: "Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden", Brussel, Passa Porta-festival, 14u, 15u, 16u en 17u Beursschouwburg.

'Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden' is een initiatief van schrijvers ondersteund door Vredesactie. Zij putten inspiratie uit een beroemde uitspraak van de Romein Cato de Oudere: “Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden.” Jaar en dag herhaalde hij die ene zin. Dat had uiteindelijk het gewenste effect. De zin van de schrijvers is radicaal vredelievend en levensnoodzakelijk. Deelnemende schrijvers vermelden hem bij elk publiek optreden.

Op 29 maart 09 betreden schrijvers gezamenlijk het podium op het internationale literaire festival Passa Porta in Brussel. Erik Vlaminck, Elvis Peeters, Peter Theunynck, Peter Holvoet-Hanssen, Mieke de Loof, Kurt Deboodt, Patrick Bernauw en Didi De Paris maken kort en krachtig duidelijk waarom ze zo gebeten zijn op de NAVO. Samen met de muziekband De Legende verklaren ze hun liefde aan de vrede. Meer info vind je op www.overigens.be

31 maart - 5 april '09: internationaal actiekamp en tegentop in Straatsburg

Op 3 en 4 april komen de NAVO-regeringsleiders samen voor een top-ontmoeting en de viering van de 60st verjaardag van de NAVO. Op 3 april houden ze een werkdiner in Baden-Baden. Op 4 april is er 's ochtends een feestelijk moment op de brug over de Rijn tussen Straatsburg en het Duitse stadje Kehl. Daarna trekt het gezelschap naar het paleis van Rohan in het oude stadscentrum van Straatsburg. Tenslotte gaan de eigenlijke vergaderingen door in een congrescentrum in de Europese wijk in het noorden van de stad. Voor Straatsburg betekent dit feest dat het even een bezette stad wordt. Duizenden politieagenten zullen paraat staan, twee wijken worden afgesloten en dertien scholen moeten gedurende twee dagen hun deuren sluiten.

De vredesbeweging legt zich niet zomaar neer bij deze grote propagandestunt van de NAVO. Een breed scala van organisaties mobiliseert om duidelijk te maken dat 60 jaar NAVO genoeg is. Van 1 tot 5 april is er een internationaal actiekamp. Vanaf 2 april worden er acties gepland. Op 3 april begint een internationale tegentop. Op 4 april is er 's morgens een blokkade-actie en in de namiddag een betoging doorheen Straatsburg.

Deelnemen? Vredesactie organiseert gezamenlijk vervoer naar het actiekamp in Straatsburg. Inschrijving en info: info[at]vredesactie.be of 03 281 68 39.

Wie zich enkel kan vrijmaken voor de betoging op 4 april kan ook met de bus van Vrede vzw heen en terug op zaterdag. Inschrijving en info: Vrede, pieter[at]vrede.be

NAVO-activiteiten Vrede vzw

Ook onze collega's van Vrede organiseren allerlei activiteiten rond 60 jaar NAVO.

Op 28 februari vond de conferentie "DEFENSIE ZONDER GRENZEN? - België, EU en NAVO in de wereld" plaats

Op 26 maart organiseert Vrede het grote NAVO-DEBAT, met politici, academici en de vredesbeweging. Met o.a. Dirk Van Der Maelen (SP-a), Ludo De Brabander (Vrede vzw), Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) en onder voorbehoud Luc De Vos (Koninklijk Militair Instituut) en moderator: Kristof Clerix (MO-magazine). Om 20u, Geuzenhuis, Kantienberg, Gent. Meer info op www.vrede.be