Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Schrijvers zeggen NATO GAME OVER

Schrijvers zeggen NATO GAME OVER

Meer dan vijftig Vlaamse auteurs en literaire vertalers publiceren op 18 maart een opiniestuk in De Standaard over de wenselijkheid van de NAVO. Ze schrijven: "Een militaire alliantie die wereldwijd intervenieert en die kernwapens heeft en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede. Laat ons daarom het debat over de wenselijkheid van de NAVO beginnen."

NATO GAME OVER internationaal

De opinietekst werd vertaald naar het Frans, het Duits, het Spaans, het Engels en het Tsjechisch om ook collega's in andere NAVO-landen op te roepen het debat te voeren. Deze actie kadert in de internationale campagne NATO GAME OVER van Vredesactie.

Op 22 maart tijdens de internationale actiedag NATO GAME OVER, organiseren schrijvers, naast de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, een literaire wandeling rond het hoofdkwartier van de NAVO in Evere.

In 2009 bestaat de NAVO zestig jaar. De auteurs zijn vastbesloten die verjaardag via een Europees literair initiatief aan te grijpen om het debat op te drijven.

NAVO kluisters ons aan oorlogspolitiek

Oorlogen voorkomen: het begint hier. Het zijn geheime NAVO-akkoorden die van België de logistieke draaischijf maken van het VS-leger. De Amerikaanse oorlogsmachine wordt via onze wegen, havens en luchthavens richting Irak en Afghanistan getransporteerd.

In Kleine Brogel liggen NAVO-kernwapens, ook al stemden Kamer en Senaat resoluties waarin gepleit wordt voor de terugtrekking van die kernwapens.

De auteurs schrijven:

"Op 22 maart 2008 heeft op en rond het NAVO-hoofdkwartier in Brussel de actie NAVO GAME OVER plaats. Het is een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Groepen vrije burgers proberen het terrein van de NAVO te betreden en poorten, ramen en deuren te verzegelen. Zij doen dit omdat alle geijkte democratische middelen om een einde te maken aan de illegale nucleaire politiek van de NAVO zijn uitgeput."

"Wij willen wijzen op het belang van dit soort geweldloze initiatieven. Ooit richtten soevereine staten in naam van hun bevolkingen de NAVO op. Wanneer burgers uit bezorgdheid geweldloos het reilen en zeilen van de NAVO willen nagaan, wijst dat op betrokkenheid. Die betrokkenheid mogen de Belgische overheid en de NAVO niet met machtsvertoon en politiegeweld beantwoorden."

"Laten we de democratie en de vrijheid niet als Iphigeneia offeren om zinloze oorlogen te winnen. Een militaire alliantie die wereldwijd intervenieert en die kernwapens heeft en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede. Laat ons daarom het debat over de wenselijkheid van de NAVO beginnen."

Literaire wandeling rond de NAVO

Op 22 maart, tijdens NATO GAME OVER, voegen de auteurs de daad bij het woord. Ze organiseren een Literaire Wandeling rond het NAVO-hoofdkwartier in Evere.

Ook na 22 maart gaan zij verder. Nu al werd de opinietekst vertaald naar het Frans, het Duits, het Spaans, het Engels en het Tsjechisch om collega's in andere NAVO-landen op te roepen het debat ook daar te voeren. Een aantal gaf daaraan al gehoor.

60 jaar NAVO

In 2009 bestaat de NAVO zestig jaar. De auteurs zijn vastbesloten die verjaardag via een Europees literair initiatief aan te grijpen om het debat op te drijven. Zoals ze op 11 november schreven : 'Het project waar Oost-Europese schrijvers dertig jaar geleden met Charta 77 hun schouders onder durfden zetten, leidde nog geen vijftien jaar later tot de val van het ijzeren gordijn en de ontmanteling van het Warschau-pact. Wij willen niet nog eens vijftien jaar wachten eer we daar vanuit het westen op antwoorden. Wij weigeren te geloven dat wat zij voor elkaar kregen, wij niet op zijn minst moeten proberen.'

Lees hier het volledige opiniestuk

Lijst der ondertekenaars tot op heden:
Jef Blancke, Gie Bogaert, Patrick Conrad, Achilles Cools, Toni Coppers, Geertrui Daem, Norbert De Beule, Kurt De Boodt, Johan De Boose, Frank Decerf, Marleen de Crée, Frank De Crits, Mieke de Loof, Frans Denissen, Didi de Paris, Noëlla Elpers, Don Fabulist, Hank Geerts, Wim Geysen, Luuk Gruwez, Stefan Hertmans, Peter Holvoet-Hanssen, Henri-Floris Jespers, Hilde Keteleer, Jan Lampo, Patrick Lateur, Kris Lauwerys, Ann Meskens, Roger Nupie, Joseph Pearce, Elvis Peeters, Frank Pollet, Guy Posson, Anne Provoost, Willem M. Roggeman, Clemens Ruthner (A), Pjeroo Roobjee, Annmarie Sauer (USA), Ingo Schulze (D), Christa Schuenke (D), Gregor Seferens (NL), Karel Sergen, Hedwig Speliers, Koen Stassijns, Piet Teigeler, Peter Theunynck, Stefaan van den Bremt, Walter van den Broeck, Ingrid Vander Veken, Louis van Dievel, Miriam Van hee, Kamiel Vanhole, Kirstin Vanlierde, Bart Van Loo, Dirk Vekemans, Peter Verhelst, Annelies Verbeke, Paul Verrept, Erik Vlaminck, Lief Vleugels, Bart Vonck

http://www.vredesactie.be