Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Actiekamp Straatsburg] NO-NATO STRODORP

[Actiekamp Straatsburg] NO-NATO STRODORP

straatsburgvlaggenklein.JPG
Stro Stro en nog eens stro. Op de weide van de kinderboerderij op 10 km ten zuiden van het centrum van Straatsburg is er voor een goede week met stro een nieuw autonoom dorp gecreëerd. Grote geplaveide straten en smallere paadjes naar de toiletten geven de basisstructuur, een wegenplan die iedereen na een paar uur al goed heeft gememoriseerd. Stro is ook handig voor onder de slaapzak, als extraatje voor op het kampvuur, als vod voor vuile vlekken, en als windscherm! Grote en kleine groepen actievoerders arriveren hier continu met pak en zak, zoekend naar hun vrienden en een plaatsje om de tent op te slaan. Als je de skyline bekijkt zie je naast de PEACE-vlaggen, ook vlaggen van verschillende organisaties zoals Die Interventionistische Linke, Dissent, maar ook de Turkse Communistische Liga en onze Vredesactie-vlag! Ook camionettes in alle kleuren, enkele circustenten en vooral, als je naar beneden kijkt, veel zwartgeklede mensen, allen bewust van de NAVO-top die hier enkele kilometers vandaan zal plaatsvinden.
.
De sfeer in het BLOCK NATO-dorp zit goed. Er is genoeg koffie. Er is jembé -en sambamuziek. Hier en daar ook toiletten verspreid over het dorp en enkele douches. Gisteren strandde ik aan een knap-getimmerde houten tuintafel bij enkele actievoerders uit Duitsland. Aan nieuwe contacten voor komende reisplannen zeker geen tekort! Het eten van de kitchenteams Rampenplan en Kokerellen is trouwens ook overheerlijk veganistisch. Slaatje met geraspte rode bietjes, gekruide worteltjes, heerlijke kikkererwtenmengeling, en een bonenpasta. We gaan hier zeker niet verhongeren! Het dorpsgevoel heb ik gevoeld, al van in het begin. Fantastisch hoe deze chaos stilletjes aan meer en meer vorm krijgt.

Met de luidspreker wordt tijdens het middagmaal een training aangekondigd. Een geweldloze actietraining van de NATO ZU- mensen in de rood-gele circustent. Die NATO-ZU en dergelijke zal me eindelijk eens duidelijk worden, dacht ik zo. Hup, rood bekertje van de koffie wegmoffelen bij de afwas en paraat voor een 3-uur durende actietraining. Met rond de 30 mensen van zowel België, Frankrijk, Duitsland en Engeland zaten we samen en hadden we het over affiniteitsgroepjes, over blokkade-strategieën, over veiligheidsaspecten en over juridische materie. Verhalen van ervaren actievoerders en van Engelse feministes deden me voorstellingen maken over hoe de komende blockkade er zou kunnen uitzien. Concrete info van traangas tot speakerscouncil, alles werd duidelijk uitgelegd in woord en beeld. Met een honger naar meer vielen we daarna de keuken aan! 's Avonds genoten we met een 75cl biertje van het culturele programma op een andere weide 'in the middle of nature' op 10 minuutjes stappen van het strodorp. Een sterk programma, met het duo van GUTS PIE EARSHOT als afsluiter. De cello en drum konden me met de bassen diep raken en de vuurtjes in de grote lege olievaten maakte het compleet. De aanwezige T-shirts-stand bracht bovendien de echte festivalsfeer boven! T-shirts dan wel niet van de spelende bandjes, maar met de gekende logo's die je toch associëert met de anti-globaliseringsbeweging, de anarchistische stroming en de punkscene.
Verlangend naar wat er vandaag op deze zonnige dag zal gebeuren, zend ik strogroetjes van het stro-dorp!
M.