Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ABVV-jongeren: "Geen staatshervorming voor jongeren"

ABVV-jongeren: "Geen staatshervorming voor jongeren"

De jongeren van het ABVV hebben 10 belangrijke eisen op een rijtje gezet voor de nieuwe regering. Op 1 juni zal het verlanglijstje in verschillende bedrijven en treinstations aan de kiezers verspreid worden, alsook aan de verschillende lijsttrekkers. Een sterke, federale solidariteit en fatsoenlijke jobs voor jongeren staan centraal.

De jongeren (militanten en afgevaardigden onder de 30 jaar) van het ABVV hebben 10 belangrijke eisen voor de volgende premier en zijn ministers:

1. Versterking van de federale en solidaire sociale zekerheids- en arbeidswetgeving.
2. Meer stimuli voor contracten van onbepaalde duur (afbouw tijdelijke en interim-contracten).
3. Inperking van interim-arbeid en verbeterde rechten voor uitzendkrachten .
4. Verder wegwerken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
5. Geen liberalisering van de openbare diensten, een versterking ervan is nodig!
6. Handen af van de automatische indexatie van de lonen.
7. Een échte evaluatie van tewerkstellingsmaatregelen en een koppeling van de voordelen voor bedrijven aan de effectieve tewerkstelling van onbepaalde duur voor de jongeren.
8. Recht op vorming en opleiding zonder loonverlies (door o.a. een versterking van Betaald Educatief Verlof).
9. Meer sociale democratie: Comité’s voor Preventie en Bescherming op het Werk (in KMO’s) vanaf 20 werknemers.
10. Vrijwaring van het stakingsrecht, de syndicale onafhankelijkheid en een betere bescherming van vakbondsafgevaardigden.

Het is duidelijk dat voor de jongeren van het ABVV de federale sociale zekerheid en het arbeidsrecht moeten blijven. De sociale zekerheid moet bovendien versterkt worden. De jongeren merken op dat er bijna niemand in het politieke landschap dit nog durft te stellen. Werk maken van een goede samenwerking en onderlinge afspraken primeert voor ons op eender welk splitsingsscenario. Splitsing versterkt immers enkel de werkgevers. Ook de afbouw van het staatsapparaat en de openbare diensten baart de jongeren zorgen.

“Splitsen” zit in de hoofden van politici. Samenwerken kan werken en moet verder geprobeerd worden. Dat merkten ook de studentenkoepels (VVS en FEF) en de jeugdraden (Vlaamse, Brusselse en Waalse) want ook zij werkten samen aan een memorandum en splitsingen zijn ook daar absoluut niet aan de orde, laat staan prioritair. De échte problemen staan centraal.

Vaste en duurzame arbeidscontracten zijn een “must” voor jongeren. Tijdelijke contracten, nepstatuten, interim-contracten en verschillende tewerkstellingsmaatregelen zijn er nu éénmaal, maar het uiteindelijke doel wordt meermaals vergeten: een contract van onbepaalde duur. Bij tewerkstellingsmaatregelen vragen we dan ook meer en betere garanties op een succesvolle overgang naar een vaste job. Dit is immers belangrijk om je leven ook effectief te starten, leningen te kunnen afsluiten enz. Bij fatsoenlijke contracten hoort ook een eerlijk loon. Er mag zeker niet geraakt worden aan de automatische indexatie van de lonen én de gelijkheid tussen mannen en vrouwen moet nu eindelijk aangepakt worden.

Tenslotte vragen jongeren dat er meer democratie mogelijk wordt in het bedrijfsleven. Garanties voor het stakingsrecht en een betere bescherming van vakbondsafgevaardigden én een werknemersvertegenwoordiging in KMO’s, zoals ook Europa dat van ons land eist, staan ook op ons verlanglijstje. Zo kunnen de rechten van werknemers (zoals bijvoorbeeld het recht op opleiding) in alle mogelijke bedrijven correct worden toegepast.