Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Acties in Rostock tegen internationaal landbouwbeleid

Acties in Rostock tegen internationaal landbouwbeleid

ROSTOCK -- Vandaag staan verschillende acties in Rostock,naar aanleiding van de G8-top, in het teken van 'Global Farming'. Vakbondsgroepen en landbouwdelegaties komen samen om te protesteren tegen de houding van het rijke Westen tegenover ontwikkelingslanden inzake landbouw. "In het Zuiden ontstaat steeds meer protest tegen hun beslissingen. Wij willen vandaag laten zien aan de G8 dat we niet akkoord zijn met hun internationaal landbouwbeleid", zo vertelt Thomas Janoscha van het actiecomité tijdens de ochtendlijke persconferentie.

thomas janoscha.jpg

Thomas Janoscha: "De EPA's zouden fataal zijn voor de Afrikaanse landen." (foto: Garmendia Cuauhtemoc)

De wereld deelt zich volgens Thomas Janoscha in in twee fronten. Het ene wil steeds rijker worden en het andere wordt iedere keer opnieuw slachtoffer van hun drang naar een steeds machtigere economie. "De rijke Europese landen willen met de EPA's een open markt creëren tussen de EU en Afrika. Zo'n maatregel zou fataal zijn voor heel het Afrikaanse continent. Voor de economie, de landbouw en voor de mensen", aldus Janoscha. "De Verenigde Staten doen met hun vrije handelsakkoorden juist hetzelfde met de boeren in Latijns-Amerika en maken zo iedere mogelijkheid tot een eerlijke ontwikkeling onmogelijk."

Janoscha waarschuwt langs de andere kant ook voor een verdere aftakeling van de natuurlijke omgeving. "'Industrial farming' is de meest vervuilende vorm binnen de landbouw. Er wordt gebruik gemaakt van niet-duurzame technologieën en producten. Ook met de natuurlijke omgeving van de ontwikkelingslanden wordt absoluut geen rekening gehouden."

Een ander belangrijk agendapunt van het protest tegen het huidige 'Global Farming'-beleid, is het genetisch gemanipuleerde voedsel en de patenten die op de planten worden genomen.
Thomas Janoscha mengt zich al van in het begin in de strijd tegen genetische manipulatie van landbouwproducten, maar is zeker niet te spreken over de patenten die worden genomen op de nieuwe planten. "Omdat de mensen de kunstmatig onwikkelde planten eten, denken de grote landbouwbedrijven dat ze het recht hebben op een soort 'auteursrecht'. Dat patent houdt niet alleen in dat het bedrijf betaald wordt telkens als iemand zo'n plant eet, maar ook dat ze zelf kunnen beslissen welk gewas er wordt gepland, waar en door wie", zo eindigt Janoscha zijn sterk betoog.

In heel Rostock, maar ook buiten de stad, worden vandaag acties gehouden tegen het internationale landbouwbeleid. Zo is er bijvoorbeeld een actie in de haven, waar ze protesteren tegen de internationale transporten van graan die daar passeren. Samen met de vakbonden is er ook een demonstratie tegen de verschillende grote voedseketens. Hun manier van werken en het extreem lage loon van 4,5 euro per dag dat ze uitbetalen.
Vanuit de universiteit voor agricultuur vertrekt er een lange mars van 15 km doorheen velden met genetisch gemanipuleerde gewassen.