Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Waarom zoveel?

[Opinie] Waarom zoveel?

Rostock -- Omstreeks 17u, we zitten in het mediacenter te werken aan ons verslag over de actie van enkele uren ervoor. We krijgen het bericht dat massaal veel agenten de manifestatie voor een wereld zonder grenzen insluiten. Heeft men in Duitsland dan geen recht op protest? Jawel, in artikel 8 van de Duitse grondwet staat: "Mensen hebben het basisrecht om samen te komen en te protesteren. Het is een beginsel van democratie".
We besluiten om gewapend met gezond verstand, fototoestel en een scherpe pen de vastgelopen demonstratie tegemoet te lopen.

tekst: jeroen, foto's: teun

5.jpg

De queeste

Het is zo´n 25 minuten wandelen naar de plaats waar de optocht voor het laatst gesignaleerd is. Onderweg botsen we op samentroepende polizei-eenheden die gereed staan met de matrak in de broek en de helm in de hand. We begrijpen nog niet goed waarom. Straat na straat groeit het aantal eenheden zienderogen. De helikopter hangt boven de stad, 2 waterkannonnen zoeven ons voorbij, gevolgd door een twintigtal politiebusjes volgepropt met 'kannonenvlees'. We verwachten het ergste.

Na een kleine omweg komen we op de grote baan uit die naar de haven leidt. In de verte zien we weer een klein leger politieagenten met een 50-tal manschappen. We gaan op inspectie. Buiten de imponerende robocoppen waar we ondertussen al wat gewend aan zijn geraakt, is er op het eerste zicht niets te zien. Maar in het leven moet men geduld hebben. Enkele minuten erna rept het kleine legertje zich naar de combi´s, nemen ze hun helm en beginnen ze geagiteerd de laatste riempjes van hun veiligheidspak aan te snoeren. Op zo´n 300m van ons vandaan zien we een zwarte massa afkomen. Naarmate de menigte dichter komt, wordt alles duidelijk. Een duizendtal betogers worden door een legioen Duitse staatsambternaren geescorteerd naar de haven.

Wat?

We proberen bij omstaanders wat meer uitleg te vergaren. Een collega van indymedia-Berlijn weet ons te vertellen dat de oorspronkelijke optocht, bestaande uit 8000 andersglobalisten, zich heeft opgesplitst in verschillende fracties. Blijkbaar had de manifestatie een vertraging van twee uur doordat de polizei geen groen licht gaf. De politie vroeg de betogers om de demomstratie individueel te verlaten. Maar ja, als je met 8000 mensen bent kan je moeilijk autonoom een optocht verlaten. Bijgevolg hebben zich in de straten van Rostock terug kleinere optochten gevormd. Wij waren van 1 getuige.

Het was een zeer rustige delegatie die vanachter de bocht kwam. Ze volgden de tramsporen op het tempo dat de politie aangaf. Op het kruispunt met een andere hoofdbaan in het havengebied, komt er een open wagen aanrijden waaruit muziek schalt. Even wordt het spannend, gaat de politie de bestuurders arresteren, of mogen ze mee rijden met de kleine groep manifestanten? Na wat onderhandelingen, mag de feestwagen dan toch mee de straat op en rijdt al feestend verder.

Waarom?

Het aantal agenten is echt onvoorstelbaar. Langs alle straten marcheren agenten en sluiten zich aan bij hun collega´s om versterking te bieden. Versterking voor wat? Vormen feestende demonstranten, die dansend door de straten lopen, dan zo'n bedreiging? Is het werkelijk nodig om een klein leger op te trommelen voor een demonstratie tegen de migratiepolitiek van de G8?

Als de kleine delegatie de haven bereikt, ontmoeten vloeien de opgesplitste fracties weer in elkaar. De politie blijft langs alle kanten de demonstratie omsingelen.
Is het ontnemen van het recht op demonstreren misschien de oorzaak van conflicten tussen de verschillende partijen? Is het politieoptreden misschien een reflectie van de wereldpolitiek van de G8? Willen zij in tegenstelling tot de manifestanten waterdichte grenzen?
De overmatige aanwezigheid van de politie-eenheden en het ontbinden van de oorspronkelijke manifestatie, wordt door veel demonstranten als een vorm van provocatie beschouwd. De vreedzame betogers lieten zich echter niet van de wijs brengen en behielden hun kalmte en gingen feestend de nacht in.

9.jpg
7.jpg
10.jpg
2.jpg
1.jpg
11.jpg
3.jpg
12.jpg
6.jpg