Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Opening tegentop in Rostock: "Globalisering moet anders"

Opening tegentop in Rostock: "Globalisering moet anders"

ROSTOCK -- Dinsdagavond, 5 juni, ging in Rostock de G8-tegentop van start. Twee dagen lang wisselen vertegenwoordigers van ngo's, sociale bewegingen en actiegroepen ideeën uit over alternatieven voor de huidige globalisering. In een nokvolle Nikolaikirche in hartje Rostock vond er gisterenavond het openingspanel plaats onder de titel 'Rethinking globalisation', eveneens de naam van de hele tegentop.

(Foto's: Cuauhtemoc Garmendia)

Img76751.JPG

Het panelgesprek van gisterenavond draaide rond de vraag welke problemen er vandaag zijn met de globalisering en op welke manieren die problemen kunnen opgelost worden. De vier panelleden kregen die vraag telkens voorgeschoteld.

Madjiguene Cissé, die de voorbije jaren als migratie-activiste werkte in Frankrijk en actief was in verschillende vrouwenprojecten in Senegal, had het over de situatie in Afrika: "Over heel Afrika bestaan er ideeën en strategieën om uit de moeilijk situatie van vandaag te geraken. Er bestaan bijvoorbeeld trans-Afrikaans netwerken waarbinnen vrouwen zich organiseren, onder andere om zelfgemaakte producten te verkopen. Dit soort initiatieven helpt vrouwen op een heel concrete manier vooruit."

"Zo'n vorm van samenwerking geeft ons kracht. Ook de Afrikaanse vissers organiseren zich op een gelijkaardige manier. Ze verenigen zich onder andere om zich te kunnen verdedigen tegen de visverdragen die onze regeringen afsluiten met de Europese Unie."

Thuli Makama, advocate en medewerkster van Friends of the Earth Swaziland, werkt rond duurzame ontwikkeling en rechtvaardige toegang, eigendom en gebruik van natuurlijke rijkdommen. Ze vertelde dat er heel wat alternatieven voor de huidige neoliberale globalisering vervat zitten in het Kyoto-protocol. "De sterkte van dat plan wordt trouwens bewezen door de weigering van de Verenigde Staten om eraan mee te doen," aldus Makama. "Het is geen kwestie van een gebrek aan alternatieven, het gaat erom dat de behoeften en noden van bepaalde landen keer op keer belangrijker blijken die van andere. Zolang externe factoren en dynamieken onze vooruitgang blijven blokkeren, zijn we gedoemd in armoede te leven."

Volgens Makama geldt hetzelfde voor de natuurlijke rijkdommen in haar land. Bijvoorbeeld voor de landbouwgronden, die mogelijk gebruikt zullen worden om biobrandstof te produceren, bestemd voor de Europese en Noord-Amerikaanse markt. "Wij hebben onze velden nodig om eten op tafel te krijgen, maar ze dreigen gebruikt te worden om de rijke landen van alternatieve ernergie te voorzien."

Ook de vakbonden waren vertegenwoordigd in het openingspanel van de tegentop. Annelie Buntenbach, bestuurslid van de Duitse Vakbondsfederatie, wees op de rol van de vakbond in het dichten van de kloof tussen arm en rijk, een kloof die de laatste jaren vergroot is in Duitsland. Ze gaf ook aan dat er nog belangrijke vragen open blijven, bijvoorbeeld hoe vandaag arbeid en ecologie met elkaar te verzoenen zijn. "Neem bijvoorbeeld de auto-industrie. Daar werkt heel veel volk en de vakbond is er meestal sterk vertegenwoordigd, maar de auto-industrie is verre van mlilieuvriendelijk."

De vakbonden zijn volgens Buntenbach zeer actief en constructief in de anti-globaliseringsbeweging. "Heel wat mensen zijn daarmee bezig," antwoordde ze toen haar voor de tweede keer gevraagd werd op welke manier vakbonden kritischer kunnen staan tegenover de globalisering. "De internationale samenwerking tussen de vakbonden, die onder meer verloopt via de campagne 'Decent work for decent life', is veelbelovend."

Ook oorlog kwam ter sprake tijdens dit openingsgesprek. Madjiguene Cissé wierp op dat de zogenaamde oorlog tegen terreur helemaal niet om terrorisme draait, maar om toegang tot natuurlijke rijkdommen. "Alles gaat over die rijkdommen, dus over ontwikkeling. En niet enkel over de ontwikkeling van de G8-landen, maar over die van gans de wereld."

"Globalisering is vandaag pure terreur," aldus Jean Ziegler, die het laatste woord kreeg. In die laatste woorden wees hij op het belang van de tegentop. "Er is een nieuw soort middenveld ("civil society") in ontwikkeling. Er bestaan talloze vormen van verzet tegen de globalisering. Via Campesina bijvoorbeeld verenigt meer dan 100 miljoen boeren tegen de vrijmaking van de landbouwmarkt. Er is Attac, er zijn de vrouwenbewegingen, ... Mensen komen naar deze tegentop om van elkaar te leren. De intellectuele capaciteit die hier samenkomt, is ernorm. Nadien gaan we weer naar huis en werken we verder, ieder op zijn eigen terrein en op zijn eigen manier. We groeien zeer snel."

Img76703.JPG