Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Globalisering en oorlog, een hechte band

Globalisering en oorlog, een hechte band

ROSTOCK -- ‘The return of war’, zo luidt de titel van de conferentie over het verband tussen globalisering en oorlog. Verschillende sprekers vertellen in de Petrikirche in Rostock over de situatie in hun land. “Globalisering teistert het Midden-Oosten. Conflicten zoals in Irak gaan hoofdzakelijk over wie krijgt wat”, zo vertelt Raida Hatoum, vrouwen –en vluchtelingen activiste in Libanon.

banner_bis.jpg

Raida Hatoum
“Ik kom uit een land waar dertig verschillende legers door de straten hebben gemarcheerd. Wat jullie hier in Rostock de laatste dagen meemaken, de controles, het machtsvertoon, de repressie en de intimidatie, is in Libanon dagelijkse kost”, legt Raida Hatoum uit. “Niet alleen de landen van de G8 zijn verantwoordelijk voor de oorlogen in het Midden-Oosten. Ook Iran, Syrië en Rusland zijn schuldig.”
De oppositie in Libanon wordt volgens haar geleid door de president zelf. Maar al te graag gaat die mee in de privatiseringspolitiek van Hezbollah. “Het is onmogelijk om kant te kiezen. Ik wil dan ook oproepen om dat niet te doen. Het is een internationaal probleem en daar hoort een internationale oplossing bij”, aldus Hatoum.

In totaal zijn er 17 miljoen Libanezen. Slechts 4 miljoen wonen in Libanon, al de rest is weggetrokken. “Vrouwen en kinderen worden de grootste slachtoffers van een oorlog. Door de achtergebleven clusterbommen en landmijnen vallen er zeer veel burgerslachtoffers. Ook het land kan niet meer worden bewerkt, waardoor de economie zware klappen krijgt”, aldus Hatoum.

3_bis.jpg

Raida Hatoum: “Het is onmogelijk om kant te kiezen.”

Boris Kagarlitzki
Boris Kagarlitzki van het Russisch Instituut voor Studies rond Globalisering en het Centrum voor Linkse Politiek, woont in Tsjetsjenië en wijst op de steeds dunner wordende grens tussen de politie en het leger. “Tsjetsjenië wordt in het conflict met Rusland gezien als een ‘school of repression’ voor de Russische politie. De mensen in de Sovjetstaten waren bang van de KGB, maar niet van de politie op straat. Nu is die situatie veranderd. De inwoners van Tsjetsjenië en de Noordelijke Kaukasus zijn werkelijk bang van de politie.”
Volgens Kagarlitzki worden soldaten niet getraind om burgers te doden, maar ze moeten het in de praktijk geregeld doen. “Op die manier komt men in een situatie waar zulk geweld als een noodzakelijk kwaad wordt gezien.”

Financieel heeft Rusland het ergste wel gehad, maar economisch is het land nog een grote puinhoop. “Het geld wordt geïnvesteerd in de vroegere kolonies van de Sovjet-Unie. Daardoor komt Rusland in conflict met de Europese Unie door de botsende economische belangen en wordt de aandacht afgeleid van de binnenlandse problematiek”, aldus Kagarlitzki.

Om tegen het kapitalisme te strijden moeten we samen zitten om na te denken en specifieke analyses te maken van de situatie, anders komen we volgens Kagarlitzki nergens. “Poetin begint eindelijk kritiek te geven op Bush, maar om een totaal verkeerde reden. Hij heeft kritiek op zijn Midden-Oostenpolitiek en zijn raketschild, maar niet om politieke redenen, louter om economische.”

2_bis.jpg

Boris Kagarlitzki: “Tsjetsjenië is voor de Russische politie een ‘school of repression’.”

Claudia Haydt
Volgens Claudia Haydt van het Informatiecentrum voor Militarisme gebruiken alle rijke landen dezelfde strategie om hun economische belangen te beschermen. “Officieel is de Koude Oorlog voorbij, maar iedereen probeert voor zichzelf een zo goed mogelijk plaatsje te bemachtigen om de eigen economische belangen te vrijwaren. Het leger wordt ingezet om die economische postjes te bemachtigen”, aldus Haydt.

Hierdoor komen dan weer de belangen van Europa in het gedrang. “Om iets te kunnen betekenen in de wereld en om meer gewicht in de schaal te werpen tegen de agressieve politieke van Amerika, moet Europa veel sterker worden. Niet alleen economisch, maar ook politiek moeten de landen van de Europese Unie een stevig blok vormen.”

“Sociale en politieke zekerheid is een mooi en waardevol gegeven, maar niet als het leger daarvoor moet zorgen. Op die manier komt men in een situatie terecht dat diegene met het grootste leger, het meeste zekerheid heeft”, aldus Haydt.

Claudia Haydt benadrukt om af te sluiten nog eens het belang van initiatieven zoals de G8-tegentop. “We moeten samen komen om goed na te denken, analyses te maken en om te kijken hoe het verder moet.”

6_bis.jpg

Claudia Haydt : “Het leger om economische belangen te vrijwaren.”