Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nele

Nele's picture

Naam

Nele

Vakgebied

GetBasic vzw-Indymedia

Topic(s)

gezegend met veel meningen

About Nele

Ben admin.financ.verantw van GetBasic vzw.

Nele's blog

Streetparty wordt van de baan geveegd.

Gepost onder Nele, Geschreven door Jeroen

Rostock -- Zaterdagnacht omstreeks 00.30u.

Na een eerste, lange werkdag wandelen we met de indymedia-crew terug naar onze jeugdherberg. Op onze weg kruisen we een "streetparty". Een 40-tal mensen zitten rustig te feesten en te drinken, er hangt een gezellige sfeer. Bruno, Keltoum, Teun, Chris, Nele en ik besluiten om ons erbij te voegen. We hebben wel wat nood aan een dansje maar de Duitse hits zijn niet om over naar huis te schrijven.

Na ongeveer een halfuurtje komt een rij met een twintigtal politiebusjes aangereden. Iedereen blijft gewoon doorfeesten en schenkt geen aandacht aan de bezoekers. We hebben onze portie flikken wel al gehad voor vandaag.

De reden van hun aanwezigheid is onduidelijk. Komen zij het feestje animeren met hun "special light effects" of mag er in Duitsland niet gedanst worden? Nobody knows, nobody cares!
Tot plots de sirene aangezet wordt en de linie politievehikelen zich, tegen een veel te hoge snelheid, een weg door de feestvierders baant. Mensen moeten opzij springen willen zij zich niet laten aanrijden. Verder in de straat houdt die polizei halt.

Een meisje weet ons te vertellen dat de politie zich klaarmaakt om te chargeren. Wij besluiten wijselijk om weg te gaan.
Nog geen twee minuten later is het prijs. De fuivers komen onze kant opgelopen, opgejaagd als wild door een 50-tal relflikken. We willen enkele meters verderop een straatje inslaan maar we stuiten op een vuurtje en enkele zwart geklede personen. We draaien ons om en we zien nog vijf busjes van de duitse ordetroepen voorbijzoeven. De zwart geklede personenen rennen de straat uit en nemen de combi´s onder vuur met stenen en vervolgens rennen ze de donkere steeg terug in. We maken ons zo snel mogelijk uit de voeten.

Na een lange omweg komen we terug aan in de herberg. Stuk voor stuk onder de indruk van de onnodige interventie van de politie en de aanslag van de onbekenden. Gutenacht G8!

Lees meer / 1 comment(s)

thema van de dag; Geen muren,geen grenzen, keine Mensch ist illegal

Rostock

‘t is al laat. Ik snap het niet zo goed, net heb ik in het mediacentrum ruim twee uur getikt aan mijn vorige blog. Twee uur! Of hij op iets trekt is nog maar de vraag. Omdat ik niet meer zoveel vertrouwen heb in mijn blog-kunsten op dit late uur heb in plaats van onmiddellijk te posten mijn blogje doorgestuurd naar Bruno. Qua spelfouten, en misschien zelfs qua inhoud reken ik op hem om mij te verbeteren. Ik ben moe, en ik niet alleen blijkbaar. Het is al 2 uur, en om acht uur morgenochtend hebben we allen afgesproken aan het mediacentrum FRIEDA voor een briefing van de dag. Keltoum en Bruno werken er de ganse nacht door. Ze willen graag wat internationale contacten ontwikkelen met andere media-activisten. Vrijwilliger worden in het alternatieve mediacentrum leek hen daarvoor de beste oplossing.

Garmendia, Gilles, Chris en Frederik liggen rustig te ronken in hun bed. Jeroen, Teun en ik zijn net teruggekomen van het mediacentrum. Hun werk zit er op. Ze hebben een goed artikel met foto’s geschreven over de massale aanwezigheid van die POLIZEI. Mijn werk moet nog beginnen: één blogje over een ganse dag vol actie volstaat niet. Ik heb ook lang nog niet kunnen zeggen wat ik wilde zeggen.

In mijn vorige blog kon je al lezen dat Garmendia, Gilles en ik vandaag op pad trokken naar de vreedzame ochtendactie aan het migratiecentrum.
Daarna trokken we samen naar het Zonnebloemenhuis in Lichtenhagen met de trein. In 1992 hebben neonazi´s deze sociale woonblok met veel migranten ´s nachts aangevallen met brandbommen, waarbij verscheidenen bewoners gedood werden. Dit feit werd toen aangegrepen door een aantal politieke (lees rechtse) partijen om de asielwet aan te passen. (lees uiteraard verstrengen) Sprekers op de demonstratie spraken zelfs over een haast gegarandeerde uitwijzing van bijna iedereen die asiel aanvraagt.

Het was mooi om te zien hoe de BlackBlockers de mensen zonder papieren afschermden van de politie en zelfs de politiecamera’s. Ook zij begrepen het nut van een vreedzame demonstratie. Op een gegeven moment vormden ze zelfs een trechter waardoor de mensen zonder papieren de demonstratie veilig konden verlaten. Eén copper was blijkbaar niet in staat zijn manieren te houden en dat heeft Chaimberlin uit Kameroen mogen ondervinden; een gekneusde neus. Ik zag geen aanleiding. Vélen zeiden dat er geen aanleiding was.
Ook een jong meisje werd hardhandig aangepakt door de politie, Garmendia heeft hier vast foto’s van. Het is makkelijk om te zeggen dat je geen aanleiding wil zien, maar laten we eerlijk zijn; als er geen is dan is het ook moeilijk er een te zien.

Dé slogan van de dag werd meermaals luidkeels herhaald. “Wo, wo, wo wart Ihr 92?” Een rechtstreekse vraag aan de politie die onbeantwoord bleef.

We beslisten tegen 12 uur de trein terug te nemen naar Rostock. Er zou daar een grote betoging plaatsvinden. Groot bleek inderdaad het woord. Volgens de politie ter plaatse tussen de 8000 en 10000 mensen. Omdat we rekenden op de niet-stiptheid van de links geïnspireerde medemens zijn we eerst samen wat eten gaan kopen. Daarna zijn we de demonstranten tegengewandeld. Onderweg zagen we ZES waterkanonnen passeren. ZES.
De betoging werd lang opgehouden, en toen ze uiteindelijk mochten vertrekken raakten ze maar een goeie 200m ver. Wederom een blokkade. De politie riep op om bijlen, messen en vuurwapenen niet mee te nemen in de betoging. Gezichten mochten ook niet bedekt worden. Een twintigtal demonstranten trokken dan maar hun kleren uit. Gezicht niet bedekken, niets bedekken.

Door het vele stoppen en stilstaan was er tijd genoeg voor het volgen van enkele gesprekjes van demonstranten met de politie;
“Waarom word je flik?”
“Hoe kan je nu politie worden als dat betekend dat je door het verplicht opvolgen van orders de vrijheid van anderen inperkt? Hoe kan je ´s nachts slapen terwijl jij meewerkt aan het in stand houden van de absolute macht van de G8?”
“Ik doe mijn job. Als je drie beroepswensen hebt en ze lukken niet, en je krijgt een mogelijkheid om je brood te verdienen met een goedbetaalde politiejob, waarom dan weigeren?”

Ik moest onmiddellijk terugdenken aan een slogan van een van de vorige dagen;
“ Ich kann nichts, ich weiss nichts, gibt mir eine Uniform”

Voor diegenen onder u die snel een oordeel vellen: ik schrijf dat ik daar aan moest denken, niet dat ik dat denk.

Bon, daarna verliep alles als volgt:

100 m gelopen, vrij chaotisch: vooraan politie, dan pers, dan betogers
Clowntjes liepen voor en tussen de politie.
Politie in linie rond betogers, droegen helmen, gasmaskers, matrak in de
hand.
2.000 mensen verwacht, uiteindelijk tussen de 8000 en 10.000
"De straten zijn niet voorzien voor zoveel politie" zei de politie.
Clowns en politie gingen zitten, iedereen was moe van het lange wachten.
De betoging mocht het centrum niet in.
De omleiding,voorgesteld door de politie werd niet aanvaard: "Als we dat aanvaarden, zal vanaf nu elke betoging in Duitsland met meer volk dan voorzien worden omgeleid. Dan staan we toe dat de politie vanaf nu absolute macht heeft over waar we mogen gaan en staan. Het is een politieke beslissing om hier niet aan mee te doen.”
Er werd opgeroepen om massaal naar de haven te vertrekken waar er politiek geïnspireerde speeches gehouden zouden worden en er ´aan cultuur´ gedaan zou worden.

Vermits de betoging ooit moest ontbonden worden, stemde de politie in.
Politie: "Je mag individueel verder gaan, maar als we indruk hebben dat je
demonstreert, houden we je tegen' => in praktijk werd bijna iedereen tegengehouden. Het is moeilijk om met 8 a 10.000 mensen individueel naar dezelfde plek te wandelen.
Black Block liep verschillende kanten op, mooi in rijtjes na mekaar, schoudertjes vathoudend.
Nog meer waterkanonnen, overal langs de weg. Voor ons stopte de actiedag hier. Je kan niet blijven doorgaan.

03.15u Welterusten en tot snel.
X Nele

Lees meer / 0 comment(s)

Kein Mensch ist illegal

Rostock 4 juni.

Dag ALLEMAAL,

Uiterst interessante media-activistendag! Om verschillende redenen. Mijn dag zat propvol. Vanmorgen op een ontiechelijk vroeg uur opgestaan. Lange nachten, vroege ochtenden en dat alles voor de goede zaak; verslaggeving. Ik heb mijn ogen vandaag de kost gegeven.

Gilles, Garmendia en ik hebben ons opgeofferd voor een vroege demonstratie. Met kleine oogjes een frisse ochtendwandeling door het voor het eerst o zo verlaten Rostock dat nu weer langzaamaan tot leven komt.

Om ongeveer een uur of acht stonden we aan het migratiecentrum van Rostock tussen pakweg een stuk of 100 zwartgeklede activisten die zich vredig op de trap voor de ingang nestelden. Allen met de zelfde boodschap: geen muren, geen grenzen, 'Kein Mensch ist illegal'.

Af en toe werden er wat slogans gescandeerd, maar ook activisten komen in de ochtend wel eens traag op gang. Langzaam maar zeker groeit de actie, mensen zonder papieren, blackblock'ers, sympatisanten, ...

Enkele jongeren springen het dak op om spandoeken op te hangen. Die POLIZEI had voor hen een supervriendelijk voorstel: "Zullen we jullie naar beneden helpen?" Ook vandaag weer veel passieve agressie! Machtsvertoon en intimidatie nemen (wederom) de bovenhand. Er wordt opgeroepen niet in te gaan op de provocatie-acties. Deze oproepen worden op massaal applaus onthaald. "Er zijn mensen zonder papieren in de groep, iedereen begrijpt het belang van geen rellen vandaag."

Rood-zwarte vlaggen zwaaien vrolijk voor de politiecamera's. Alles wordt getaped, écht alles! Aangezien ik nog steeds hetzelde, misschien lichtelijk opvallend golfje aan heb zal ik ook wel in een of ander herkenningsbestand zitten. 't Kan mij gestolen worden. Zie dat je recht in je schoenen staat en je hebt niks te vrezen.

Langzaamaan kom ik steeds meer mensen tegen die ik ken. Enfin ken ... die ik nog ben tegengekomen. Solidariteit is echt een mooi berip. Bovendien is het hier géén hol woord. Als onbekenden je oprapen als je valt en veilig naar de kant dragen kan je je toch niet anders dan veilig voelen? Zelfs met N. Polizei.

Voor het centrum worden er speeches gegeven door mensen zonder papieren. Er is ook een fantastische performance; een kwis waarbij gezocht wordt naar de goede/beste Duitser. Er worden drie mensen uitgenodigd die elk om beurt met een zachte stok worden bewapend. Er wordt getimed hoeveel `foute Duitsers` ze op het hoofd kunnen tikken binnen 30 seconden. Negen vrijwilligers zitten op hun hurken en staan af en toe recht met attributen. Afhankelijk van hun attributen zijn ze goede of slechte Duitsers. Bijvoorbeeld een zwarte voetballer is enkel goed als hij zijn bal bij heeft, anders dient hij het land niet, ... De prijzen zijn ook geweldig: een werkkaart, een job waarbij je 1 euro/dag verdient en een ontbijt met 1 van de leiders van de Duitse rechtse partij. Allen rechtstreekse mopjes aan het adres van rechts-Duitsland. De gouden ketting van de presentator met zijn assistente, beide gekleed in ziveren, blinkende jasjes maken alles compleet.

Er wordt opgeroepen tot het bijwonen van de demonstratie in Lichtenhagen, wij volgen.

Lees meer / 1 comment(s)

Het leven van een-poging-tot-media-activist kan mooi zijn

Rostock 3 juni

Vandaag heb ik een enorm interessante DRUKKE dag gehad! Alleen weet ik niet of ik er iets interessants over kan schrijven. Te moe, echt stikkapot!

Hij begon met mijn ochtendhumeur (dat was lang geleden). Ik heb weer als een echte schooljuffrouw, of beter directrice, orders uitgedeeld. "Sta op, ruim op, ga u douchen, ..." Misschien moet ik er nog eens over nadenken, ik heb tenslotte een leerkrachtendiploma ... Gelukkig geloof ik in persoonlijke vooruitgang, dus Indymedia is nog niet van mij af.

Zoals altijd weer opgesplitst in twee teams.

Keltoum, Jeroen, Chris, Gilles, Frederik en ik zijn ver, ver, ver gewandeld naar de Universiteit, Faculteit Landbouw. Daar startte de demonstratie tegen genetisch gemanipuleerde landbouw. Tijdens de demonstratie heb ik enkele fotootjes genomen met Gilles' camera en enkele 'portretjes', korte interviewtjes, gedaan met zowel omstaanders als demonstranten. Ik moet het geluid nog checken, maar als het goed is, post ik de audiofragmentjes later vandaag.

Wederom een vreedzame betoging, maar daar zal je wel veel over lezen bij de anderen.

Na de betoging hebben Jeroen, Gilles en ik samen beslist naar Groß Ludwitz te gaan. Daar zouden genetisch gemanipuleerde velden vernietigd worden. Toen waren we nog relatief fit. Toen wel.

Fris in het hoofd en de benen probeerden we een lift te regelen op 1 van de traktoren of bussen die demonstranten naar ginder brachten. Helaas, alles volzet.

Dan maar te voet. 14 km te voet, tot Jeroen de lumineuze ingeving kreeg zijn duim uit te steken.

Een auto met franse nummerplaat stopt onmiddellijk. "Nur zwei bitte."

"Wie sint mit drei."

"OK, kein probleem."

Nog geen twee seconden later zitten we gezellig geperst op een onverzekerde, zelfontwikkelde achterbank met vier niet ontzettend smalle derrières (de mijne absoluut inclusief). De Fransman blijkt geen Fransman te zijn, maar een geëmigreerde Duitser. De anderen zijn volbloeden, geboren en getogen.

Écht ongelofelijk vriendelijke mannen! Ze stopten zelfs onderweg, op eigen initiatief, om Gilles wat fotootjes te laten nemen.

Langs en op de weg komen we enorm veel politie tegen. Zelfs met sirenes en zwaailichten doen ze me niks meer. Vreemd hoe snel dat went.

Ondertussen heb ik ervaringsgewijs geleerd dat er niks aan de hand is tenzij de Duitse POLIZEI met minimum veertig combies voorbijrijden OF chargeren. Puur machtsvertoon.

We passeren een wegversperring. Al ooit gehoord van een wegversperring die enkel activisten met pamflet doorlaat? Wel na vandaag ben ik getuige: het bestaat.

Links en rechts staan flikken met nummer 23. "Dat zijn de 'vieze' mannen, ze komen uit Berlijn," vertelt C. "In de jaren tachtig, na grote rellen in Berlijn werd er beslist dat er een speciaal team nodig is om op te treden bij rellen. De 23 staan echt gekend als zware mannen. Velen zijn van uitgesproken rechtse strekking."

C. vertelt ook over de competitie tussen de verschillende POLIZEI-groepen. Het viel ons al op dat de flikken vanachter in de combi verschillende vlaggen hadden hangen. "Al gezien dat bij iedere 10 flikken twee dames staan?," vraagt R. "Om het beschermend testosteron gehalte van de manflik op peil te houden. Ze worden agressiever als ze hun wijfjes ook moeten beschermen." Feit is dat bijna altijd acht manflikken vergezeld worden door twee vrouwflikken.

Heerlijke theorie, maar ik twijfel aan de correctheid.

Bij aankomst aan het veld breekt een spontane lachbui los. Patatten, genetisch gemanipuleerde patatten, beschermd door hekken, flikken, honden, bereden politie, combies en véél brede, boze blikken. Alleen was het deze keer niet duidelijk of de breedheid door 'beschermigsmateriaal' kwam of door spierenmassa. Laten we zeggen dat sommige torso's niet in evenwicht waren met de kont en beentjes.

K.: "Dit is Naziland. Omdat er in deze regio's geen werk, of weinig werk is, trekken de meeste mensen weg. Alleen de Nazi's blijven. Deze dorpen zijn echte broeihaarden voor extreemrechts." Lees dit goed, want het zal niet snel nogmaals uit mijn toetsenbord voortvloeien: soms is ne flik in de buurt nog nie zo slecht. Nazi´s in de huizen en her en der op straat, maar er gebeurde niks.

In tegenstelling tot de berichten die op de Duitse radio in de auto werden uitgezonden, was de demonstratie enorm vredig. Die geschifte idioten hebben het over een betoging waarbij activisten een 'soort van brandend gas' op de politie gooien vanuit het midden van de betoging. Ze blazen hun eigen geloofwaardigheid volledig op door vlak daarna te melden dat er slechts tussen de 10 en 200 betogers geteld konden worden. 10 en 200 ... wel het verschil is moeilijk te zien, zeker als het er rond de 500 zijn.

Wat kijken naar de flikken, wat lachen met de flikken, wat wandelen tussen de flikken, wat gefouilleerd worden door de flikken, lachen met beschermde patatten en leuke nieuwe vrienden gemaakt.

Het leven van een-poging-tot-media-activist kan mooi zijn.

BijlageGrootte
IMG_8592.JPG227.49 KB

Lees meer / 1 comment(s)

coppers met humor

Zaterdag 2 juni Rostock-city

!!Check de twee toekomstige hits terwijl je dit (audio) leest!! Kwestie van de sfeer wat op te snuiven.

Vandaag hebben we ons opgedeeld in twee teams, Bruno, Keloum, Frederik, Garmendia en Greet, die eerder vandaag arriveerde met de NGO-bus zijn van het Bahn-hoff, het station, vertrokken. In die betoging waren vooral individuelen, véél Black Blockers en linkse organisaties met sympathisanten te zien.

Gilles, Teun en ik zijn naar het andere vertrekpunt gegaan. Onderweg hebben we minstens 10 keer de weg moeten vragen. Vreemd genoeg leek het ook net alsof iedereen de andere kant uitliep. De mensen waarmee ik onderweg praatte zeiden allemaal dat er weinig volk was in het tweede vertrekpunt en dat ze er aan twijfelden of de tweede betoging wel zo interessant was.
Gilles heeft zijn mening, terecht, doorgedrukt. Hij vond dat we als Indymedia.be de twee kanten moeten laten zien.
We zijn dan maar met lichte tegenzin de betoging tegemoet gegaan. Onderweg heb ik nog wat leuke mensen leren kennen. A. van Liebsich bijvoorbeeld: “Ik ben vooral in Rostock voor de ‘body-count’. Wij, mijn vrienden en ik, willen tonen aan de rest van de wereld dat er veel mensen zijn die niet akkoord zijn met de gang van zaken. Ik kan niet rustig blijven toekijken hoe een paar mensen beslissingen nemen die iedereen aanbelangen en geen actie ondernemen.” A. verteld dat hij niet echt deel uitmaakt van een groep of kern die actief mobiliserend gewerkt heeft naar de G8-top toe. “Ik vind gewoon dat iedereen zijn ding moet doen en tonen aan de rest van de wereld dat we het niet juist vinden dat 8 mensjes (little people) alles voor het zeggen hebben. What better way to show than Body-count?!”, aldus A.

Ik heb een tijdje langs de weg gezeten, wat gepraat met A. en zijn kameraden. Ondertussen klonk er langzaamaan tromgeroffel in de verte.
Ik bleef maar berichten van her en der krijgen dat de tweede betoging zéér bescheiden zou zijn en dat er enkel wat NGO’tjes zouden meelopen.
Teun, Gilles en ik hadden al vrede genomen met het feit dat wij het offer van de dag zouden moeten brengen door naar de mini-betoging te gaan. We trokken allemaal grote ogen toen we de demonstranten in de verte zagen. Véél volk is een understatement.

Het was een vreedzame betoging met alle, wel bijna alle, ok enkel de linkse strekking. Enkel op het einde waren er enkele schermutselingen die ongetwijfeld uitvergroot zullen worden in de andere media. Als je dit ziet vergeet dan niet dat een chargerende colonne flikken nu eenmaal niet het beste in een mens naar boven brengt.

Qua Belgen; gezien onze uitgesproken patriottistische staat bleek het een beetje moeilijk ze te vinden. De Humanistische jongeren wandelden voorbij, Dissent, wat volk van Comac en natuurlijk de internationale grote NGO’s waar ongetwijfeld ook wat landgenoten bij aanwezig waren.
Er waren mensen van alle leeftijden bij deze vreedzame betoging. Vanmorgen, tijdens de persconferentie zag het er nochtans minder gunstig uit. Links was massaal aanwezig vandaag, ik denk dat rechts gewoon ‘outnumbered’ was. Naar verluit werden ook de grenzen van Rostock volledig afgezet. Dus wie in is kan wel uit, maar uit kan niet in, of toch niet wanneer ‘ze’ vermoeden dat je iets gaat ‘uitsteken.’ … en dat doet de POLIZEI nogal snel.

Omdat Chris de Mac niet zomaar iedere dag op en af naar het media-centrum kan slepen zijn Jeroen, Chris en ik naar de Herberg teruggekeerd. Terwijl Chris de ‘footage’ aan het ‘uploaden’ was (jep, ik ken de termen!) zijn Jeroen en ik even iets te drinken gaan halen. Vlakbij de jeugdherberg staan massaal veel flikken van het ‘urgentie-escadron.’ Eén van hen wandelt onze richting uit om te gaan ‘wildplassen.’ Ik vraag hem in mijn beste Duits of er misschien problemen zijn, want dat ik het vreemd vind dat ze hier ineens zo massaal opduiken. “Ich? Ich habe keine problemen!” en hij wandelt met vastberaden tred verder.

Vreemd hoe een kerel met brede schouders, vol testosteron en zonder humor zoveel angst kan inboezemen.

Na het schrijven van deze blog, en voor het posten, zijn er grote rellen uitgebroken. Grote is relatief… maar er zijn toch mensen genoeg die getuigen over rellen…terwijl ik hier in het hostel zit. Ik moet toegeven dat het kriebelt… (ik wil ook)
Meer dan 100 gewonde flikken.

Jeroen en ik hebben van Keltoum de opdracht gekregen om onze ploeg van voedsel te voorzien. Bij het buitenkomen schrikken we ons rot; nog nooit zoveel flikken gezien! In colonne, in rijtjes, in groepjes in weet ik veel wat, echt duizenden! De flikken zijn vrij vriendelijk als je ze al lachend benaderd, alleen liegen ze dat ze zwart zien. Maar ze zijn wel af en toe vriendelijk, dus laten we dit positieve feit noteren. Sommigen hebben zelfs humor! Mensen worden zonder aanleiding op straat willekeurig gefouilleerd. Een duidelijk L. geïnspireerde mens verteld de flikken al tastend in zijn buideltasje; “ik zal ma nie te diep tasten want anders komt mijne lul mee.” En Oh wonder boven wonder; een lachje op de groene flik zijn bakkes.
Schoon, ne copper met humor.

Lees meer / 0 comment(s)

f*cking ochtenden

Rostock +/-11AM

DSC_0015_1G8.JPG

Vanmorgen vroeg opgestaan.... Alles is dood in Rostock. Jeroen, Bruno en ik op zoek naar brood. Geen bakker te vinden. Alle ramen van de kleine en middelgrote handelaars waren dichtgetimmerd. Enkel de ketens, die hun ramen beter zouden dicht timmeren, hebben dat niet gedaan.... MacDonalds, Pizzahut,..

Om negen uur, na een vreselijk duur en mager ontbijt in de jeugdherberg arriveerden we samen in een tent aan de haven waar iedere morgen een persconferentie gehouden wordt. Volledig in het Duits.... op deze dagen zegen ik mijn limburgs vaderland dat me in staat stelt om Duits te verstaan.

Werner Rätz van ATTAC die de betoging van vandaag mee organiseert vertelde over de betoging. Alle deelnemende groepen zouden uitgesproken hebben dat ze wensen dat de betoging vredig verloopt. Er is duidelijk meegedeeld dat er geen nazi´s gewenst zijn. Het is de bedoeling dat ook gezinnen zonder angst kunnen meelopen.

1 dame sprak ook over iets in verband met een wegversperring... na diepere bevraging in schitterend Duits bleek dat ze het had over de nazi-betoging die niet kan/mag plaatsvinden. Alle wegen van en naar het stadje zijn afgezet. Ook antiFA en linkse sympatisanten zijn er niet welkom. De nazi´s hebben in navolging hiervan besloten om RECHTSomkeer te maken en te INFILTREREN in de betoging van anti-G8 vandaag.

spannend. Het valt op dat de dame veel voorzichtiger en licht ongerust spreekt terwijl herr Rätz veeeeel gemoedelijker is.

straks meer. We zijn goed gebriefd, weten wat te doen en gaan dat goed doen.

groeten Nele

BijlageGrootte
DSC_0015.JPG117.54 KB
DSC_0015_1G8.JPG37.09 KB

Lees meer / 2 comment(s)

G8 roadtrippen

Rostock-bijna half 1 ´s ochtends.

Tot nu toe geen G8-actie te bekennen, wel wat skinheads op straat gezien.

Het negen-koppig indymedia-team met vaste medewerkers, vrijwiligers en stagairs zijn net toegekomen in Rostock. Iedereen laat zich metteen kennen.
Bruno en Keltoum vliegen naar het alternatieve pers-centrum Frieda hier ergens in de buurt om 'contacten te leggen'.
Frederik, Gilles en Garmendia startten onmiddelijk met een poging toegang tot beveiligd draadloos netwerk. Helaas onsuccesvol. Ze keuvelen over weet ik veel welk fotocamera-toestel met weet ik veel welke opties om weet ik veel wat mee te trekken...

Na een goedkeurdende blik van mij, verantwoordelijk als we zijn, trokken onze stagairs Teun en Jeroen onmiddelijk na aankomst op pad met een missie: BIER.
Onze Chris, de slordige naar zweet riekende Ierse video-man, heeft zijn MAC opgesteld om video's op te editten, maar is vreemd genoeg vlak daarna op misterieuze verdwenen,

... en ik, ik doe ook waar ik goed in ben, ik kijk en wacht op bier...... en ondertussen pleeg ik een blogje.

Betreffende onze reis; die is goed verlopen. We zijn zelfs (bijna) niet verloren gereden! We hadden dan ook schitterende chauffeurs – navigators. Bruno heeft dat goed gedaan... en ik ook!

Onderweg zijn er wat videobeelden 'geschoten' door Chris. Teun nam het betere fotograafiewerk voor zijn rekening. Op dit moment wacht ik tot Teun terug is van de biermissie om zijn foto's te 'uploaden' ... en dan kunnen jullie meegenieten van onze G8-roadtrip.

Het enige doel van vandaag was aankomen en we hebben ons daarop geconcentreerd. Véél meer dan dat is er niet gebeurd, behalve; een kort woordje van Keltoum over 9 vreemden die samen op pad gaan en 'dat we het moeten zeggen als er iets is.' Nadat die zaken ook weer uitgeklaard waren viel de aandacht hoofdzakelijk op de muziek. Mijn persoonlijke dag-favoriet: Jeffrey Lewis. (zeker ook es de site van zoeken)

morgen meer nieuws,meer actie, meer alles en vooral minder slaap!

groeten, Nele

Lees meer / 0 comment(s)

Brief aan onze lezers

Brief aan onze lezers:

Beste lezer,

Het feit dat u de moeite neemt om deze brief te lezen toont aan dat u op z'n minst een tikje geïnteresseerd bent in de relatie tussen Indymedia.be en de G8.
Vandaar ook deze brief, direct gericht aan u.
Tussen 6 en 8 juni komt de G8-top bijeen in de Duitse badplaats Heiligendamm. Tijdens deze bijeenkomst bespreken de acht meest geïndustrialiseerde landen politieke en economische kwesties. Deze acht vertegenwoordigen maar liefst 50% van de wereldhandel.

Ook dit jaar zullen duizenden mensen protesteren tegen de G8-vergaderingen. Activisten en sociale bewegingen uit heel Europa organiseren in Rostock de hele week allerlei activiteiten zoals conferenties, debatten, workshops en protestacties tegen de G8-top. Indymedia.be vindt het belangrijk daarover verslag uit te brengen.
In de reguliere media verschijnt immers heel weinig over de protestacties tegen de G8-top. Indymedia.be wil nieuws brengen vanuit een sociaal perspectief. We willen de grote groepen actievoerders dan ook een stem geven en over hun acties berichten op onze website.
We hebben een busje gehuurd om onze mensen en ons materiaal in Duitsland te krijgen. Benzine betalen we uit eigen zak en uit die van onze dierbare vrijwilligers. Om goede reportages af te leveren en mooie, duidelijke verslagen te maken hebben we hulp nodig ... en niet te vergeten centen!

In de FAQ kan je nu (of héél binnekort) lezen wat, waarom, wanneer ... betreffende de G8 en de G8-verslaggeving van Indymedia.be. Sta mij toe hier dan de HOE even aan toe te voegen; DANKZIJ ONZE GULLE GEVERS

en jawel; daar kan u ook deel van uitmaken.

001-4736697-69 ZICHTREKENING

Lees meer / 0 comment(s)

Klimaat en de G8, mijn ged8

Gent- 9 mei

Gisteren hield de Dissent-tour halt in de Gentse Universiteit. De opkomst was mager, maar geïnteresseerd. Bram Clays van Bond Beter Leefmilieu sprak er over de klimaatveranderingen.

"We kunnen de klimaatveranderingen stoppen, maar dan is de 5%-norm van het Kyoto-akkoord niet genoeg. Om een effectieve verandering teweeg te brengen moeten we naar een energieverbruik-aanpassing van 90%."
Als je ziet hoeveel moeite het kost om die Kyoto-normen te halen en dat niet eens alle landen (USA!) willen ondertekenen vrees ik voor de haalbaarheid van 90%. Hoe onhaalbaar is een energieverbruik-verandering van 90% als landen hun energieverbruik niet eens effectief willen verminderen?! "Energie," zo vertelt Bram, "moet duurder! Vorig jaar steeg de benzineprijs enorm en er heeft nog nooit zo een grote verbruiksafname plaatsgevonden. Er is geen enkel ander instrument om zo'n grote veranderingen te laten plaatsvinden." Hij haalt ook de stelling aan van (ik denk) professor Bellemans dat op dit moment we voldoende alternatieve energiebronnen hebben om de vervuilende te vervangen. "Belgische huizen zijn slecht geïsoleerd. Als we daar al iets aan zouden doen, zijn we al een pak vooruit. Hij stelt ook een 'slimme kilometervergoeding' voor. De niet-rechts-geïnspireerde mens in mij veert bijna recht om te roepen dat 'alles weer voor de rijken mag.'

Niet alleen rijke mensen, maar ook rijke landen komen er weer goed vanaf. De G8 zijn hiervan misschien wel het mooiste voorbeeld.
Ook bij het praten over China wordt er naar mijn mening weer verdacht veel rekening gehouden met de economie.
Volgens Bram kunnen we een economisch sterk groeiend land als China geen verplichtende, sterke maatregelen opleggen. "Er moeten geen absolute doelstellingen toegepast worden, maar relatieve. Later kunnen we pas naar absolute overgaan, nu zouden die de economie te sterk beïnvloeden." Een economisch verantwoord ecologisch beleid... Waar gaat dat heen?

Gelukkig publiceerde Howard Stern, Amerikaans econoom, een rapport dat het tegenhouden van de klimaatsveranderingen een 'goede zaak' noemt. Hij stelde vast dat het goedkoper zou zijn voor de economie om de klimaatsveranderingen tegen te houden.
Dus het ziet er naar uit dat ook de industie langzaamaan naar de groene kant helt. Helaas, helaas de G8 zullen er vast wel weer een stokje voor steken.

Vrienden van vrienden, ik zie maar 1 uitweg: ga naar de G8 in Rostock en werp het kapitalisme omver!

Lees meer / 1 comment(s)

KAMERADEN

1 mei; ik had er moeten bij zijn maar was het niet.

Net zoals de meesten dan maar radio geluisterd.. in de auto met gelijkgestemden. Bij de aankondiging van de Freya-toespraak ging de radio spontaaan luider.

Werk verpakt als een kans, te nemen als een plicht voor twee jaar. Bedrijven moeten mensen opleiden,.. (en scholen dan?)
Toch is dat niet wat me bij zal blijven.

Naast gekruiste i.p.v. gestrekte armen viel mijn aadnacht op het marketing-gewijs precies geplaatste woordje "KAMERADEN." Vreemd, 't is nochtans een mooi woord met in oorsprong naar mijn mening een mooie betekenis.
Mooi woord, gesproken uit een mooie mond, maar toch o zo lelijk.
Propaganda van vroeger is die van nu niet meer.

Samen uitgestapt, samen in de zon gaan zitten, samen eten gekookt, samen gegeten en gedronken. Allen met slecht 1 gedachte; KAMERADEN.

Lees meer / 0 comment(s)