Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Een democratie kan niet functioneren als er geen ruimte is voor kritiek”

"Een democratie kan niet functioneren als er geen ruimte is voor kritiek”

Brussel -- Woensdagavond organiseerden het Platform voor Vrije Meningsuiting en Greenpeace een event in de Beursschouwburg om het recht op vrije meningsuiting in de verf te zetten. Aanleiding was de aanklacht van Electrabel tegen Greenpeace: de milieu- organisatie werd na een protestactie door Electrabel beschuldigd van bendevorming. Verschillende sprekers gaven hun visie op de huidige toestand op het vlak van vrije meningsuiting. Daarnaast getuigden enkele mensen die vervolgd worden omwille van hun mening, journalistiek werk of sociale actie.

janfermon.JPG

Jan Fermon, advocaat

“De anti-terreurwetgeving wordt misbruikt tegen activisten die hun recht op vrije meningsuiting uitoefenen,” vertelde Jan Fermon. Hij gaf het
voorbeeld van de DHKPC die hier in België enkel informatie verspreidden, maar toch als misdadigers veroordeeld werden.

peterdesmet.JPG

Peter De Smet, algemeen directeur van Greenpeace.

Peter De Smet vertelde over de traumatische ervaring van de huiszoekingen bij Greenpeace en de risico's die zo'n vervolging als precedent inhoudt voor andere organisaties die ook actie voeren.
Lees het verhaal van Greenpeace hier

anmorelli.JPG

Anne Morelli, professor aan de ULB
“Het huidige fascisme sluipt binnen langs de achterdeur. Het gaat via woorden. De leerkrachten hebben de verantwoordelijkheid om de jeugd te helpen die woorden te ontcijferen,” aldus Morelli.

michelvanden.JPG

Michel van den Bosche, GAIA

“Dertig jaar geleden werden er veel fellere acties gevoerd dan nu. We zien dat onze maatschappij enkel nog vrije meningsuiting en acties tolereert wanneer die niet storen. Wat er gebeurd is met Greenpeace is een signaal van het gerecht”, zegt Michel van den Bosche.

“Verenigingen gaan aan zelfcensuur doen om toch maar niet verdacht te worden. Als grote financiële belangen worden gestoord, slaan de belanghebbenden toe met een batterij advocaten en rechters die hen al te vaak steunen. Men probeert je financieel te fnuiken. Zo krijgen organisaties schrik om nog actie te voeren uit angst voor een financiële kater. We moeten hier alert voor zijn,” zegt Michel.

Hij gaf het voorbeeld van hun actie op de parking van Pelsland tegen de mishandeling van dieren. Nadien werd GAIA vervolgd door Pelsland.

didier.JPG

Didier Brissard, activist

Didier Brissard is een van de Luikse andersglobalisten die in 2001 illegaal afgeluisterd werden tijdens de voorbereidingen van D14. Lees het volledige verhaal hier

douglasdeconink.JPG

Douglas Deconinck, journalist bij Humo

“Omdat ik mijn bronnen niet wilde vrijgeven en mijn journalistiek recht op bronnengeheim inriep, werd ik zelf beschuldigd van bendevorming.” Lees het verhaal hier .

Brickmont.JPG

Jean Bricmont, professor UCL

“Vrije meningsuiting is de mening van het individu en niet de mening van de staat. Vrije meningsuiting moet doorgetrokken worden zolang je niet aanzet tot een illegale daad,” zegt Jean Bricmont. Hij is tegen elke vorm van censuur, zowel voor links als rechts.

johan.JPG

Johan Sanctorum, filosoof en journalist.

Johan Sanctorum schreef een reeks in de Standaard over overheidscommunicatie en werd aangeklaagd door Noël Slangen.

“De overheid gebruikt geen knuppel meer, maar woorden. Je krijgt een verschuiving van de woordenschat die gebruikt wordt. De technische uitwerking daarvan wordt overgelaten aan specialisten uit de reclamewereld. Men noemt ze ook wel spin-dokters. In mijn reeks viel de naam van Noël Slangen, vandaag strateeg bij Open VLD. Ik kreeg kort daarop een batterij advocaten van Slangen achter me aan en een grotestke schadeclaim van 170.000 euro.

Er werd druk uitgeoefend in mijn omgeving om er mee te stoppen. Ook de Standaard, waar ik mijn vaste column had, liet me weten dat ze geen columns meer van me nodig hadden.

Enkele weken geleden kreeg ik de advocaten van Slangen op bezoek. Die waren bereid om alle schadeclaims te laten vallen als ik een document ondertekende waarin staat dat ik de naam Noël Slangen nooit meer zou gebruiken in mijn artikels. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om dat te doen. Daarom vind ik dit platform een zeer goede zaak en hoop op veel steun,”zegt Johan.

Hij sloot zich aan bij wat Ann Morelli ook al aanhaalde. “Er is een nieuw soort totalitair denken die niet langs de voordeur komt, maar langs de achterdeur naar binnen sluipt. We moeten er alert voor zijn,” aldus Johan.

bahar.JPG

Bahar Kimyongür, activist

Bahar dankte de organisaties die hem al die tijd gesteund hebben en die door hun massale mobilisatie de zaak in de belangstelling hebben gehouden. “Zo is ook de illegaliteit van de zaak zichtbaar geworden. Als we willen vermijden dat België een politiestaat wordt, moeten we dubbel zo alert zijn en er op toezien dat sociale acties mogelijk blijven,” vindt Bahar. Lees het verhaal hier .

josvandervelpen.JPG

Jos Vandervelpen, Liga van de Mensenrechten

“De perceptie is belangrijk. Spin-dokters brengen de perceptie over dat alles goed gaat met de mensenrechten. Maar in werkelijkheid gaat het fantastisch met de beurs, iets minder met het Belgisch voetbal en slecht met een aantal democratische rechten en vrijheden”, vertelde Jos
Vandervelpen.

“Men misbruikt de strijd tegen het terrorisme om de uitvoerende macht te versterken en een soort veiligheidsmaatschappij te creëeren. Deze is niet enkel gericht tegen terrorisme maar gaat heel ver. Mensen die in de tegenbeweging zitten en kritiek leveren, worden het voorwerp van vervolging. Ons strafrecht wordt misbruikt om te disciplineren en te sactioneren. Zelfs journalisten als Douglas Deconinck kunnen vervolgd worden met de wet op de bijzondere opsporingsmethodes."

“De vorige regering heeft nog geprobeerd om de wet op de bijzondere onderzoeksmethode er snel door te drukken. Hiermee kan de politie je huis zomaar doorzoeken, gsm's afluisteren, ... Nu al zijn internetproviders verplicht je gegevens bij te houden."

copers.JPG

Caroline Copers, ABVV

"We hebben een motie ingediend tegen de anti-terreurwet. De gevolgen ervan verontrusten ons," zegt Caroline.

“Vrijheid van vereniging is essentieel in een democratische rechtstaat. Een democratie kan niet functioneren als er geen ruimte is voor kritiek,” aldus Caroline. Lees hier het interview.

daniel.JPG

Daniel Flinker van CLEA (Comité pour la liberté d'expression et d'association)

Om af te sluiten deed Daniel Flinker nog een oproep. “We moeten die wetten in vraag stellen die ons recht op organisatie en sociale actie bedwingen. Men moet een halt toe roepen aan het intellectueel terrorisme. Sociale acties moeten uit het strafrecht gehaald worden”, aldus Daniel.

publiekske.JPG

Het publiek luisterde aandachtig en met ongeloof naar de getuigenissen.

Il troisième orateur, c'est

Il troisième orateur, c'est "Brissa" et non "Brissard"...