Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Sleutel in Sledderlo nam deel aan project "Fitte School"

De Sleutel in Sledderlo nam deel aan project "Fitte School"

De school is uit en de kinderen spelen in de buurt. Misschien gaan ze een tijdje op vakantie, naar zee of naar de Ardennen of verder weg. Hopelijk kunnen ze zich uitleven en gezonde lucht inademen.

Dat een schooltje moet sluiten vanwege chroom- en nikkelvervuiling, is al erg cynisch. Als je dan op een website van de overheid leest dat de school volop deelnam aan het project "Fitte School", van Klasse, de VSV en de Vlaamse overheid, dan zijn er geen woorden voor de graad van het cynisme.

ALZ_sleutel_.JPG

Op de agenda van de gemeenteraad van 19 april 2007 stond de goedkeuring van de uitbreiding van het industriegebied Genk-Zuidwest (punt 14). Tot nu toe was dat een groene zone. Het zou gaan om industrie die veel opslaggoederen met zich meebrengt en veel verkeer via de weg en het Albertkanaal.

Donderdag 28 juni 2007, twee maanden later op dezelfde gemeenteraad, maakte het stadsbestuur van Genk bekend dat ze 100.000 euro gaan vrijmaken voor de financiering van noodlokalen voor het schooltje De Sleutel in deelgemeente Sledderlo. De school moet verhuizen door te hoge concentraties aan zware metalen in de lucht.

Vorig schooljaar nam de school enthousiast deel aan het project "Fitte School" van Klasse, Stichting Vlaamse Schoolsport en de Vlaamse overheid.

www.fitteschool.be

De problemen met het industriegebied in Genk zijn niet van gisteren. Behalve ALZ is er RecMix, een bedrijf dat de afvalslakken van het metaalbedrijf ALZ verwerkt. Van dat bedrijf liggen er nu reeds enorme bergen van fijn stof. In dat fijn stof zitten deeltjes zware metalen zoals chroom en nikkel, niet bepaald stoffen waarvan je wil dat ze in de longen van je kinderen terechtkomen. Algemeen is het percentage van die stoffen in Genk en Diepenbeek aanzienlijk hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Volgens de metingen van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM), gepubliceerd in het rapport "MIRA-T 2005" van 21/10/2005, werden in Genk in 2004 de hoogste gemiddelde waarden voor nikkel (86 ng/m³) en totaal chroom (211 ng/m³) in de PM10-fractie ("fijn stof") gemeten, van heel Vlaanderen.

Deze resultaten berusten op metingen van de lucht aan de meetpost in de Krelstraat in Genk Zuid, vlakbij het bedrijf Ugine & ALZ (Arcelor). Dit zijn zeer hoge meetwaarden. Voor nikkel en chroom liggen deze metingen respectievelijk 10 en 30 maal hoger dan de gemiddelde Vlaamse waarden. Ter vergelijking: in het Antwerpse industriegebied meet de VMM minder dan 6 ng/m³ chroom in de lucht.

Dr. Marc Martens, Huisarts van Geneeskunde voor het Volk Genk, plaatste hierover een artikel op de website van PVDA Genk.

De VMM spreekt op haar site over een lichte daling in 2007, maar zegt toch vooral dat er nog meer metingen nodig zijn om deze trend te kunnen bevestigen.

"Op basis van de meetresultaten 2006-2007 kan gesteld worden dat de gemeten concentraties zware metalen - in het bijzonder nikkel, chroom en mangaan - op het meetstation in de Krelstraat zich voor 2006 op hetzelfde niveau van 2005 situeren. Voor het eerste trimester van 2007 is de trend dalend. Toch zijn er meer meetresultaten nodig om van een structurele daling te kunnen spreken."

http://www.vmm.be/nieuwsmap/luchtkwaliteit-genk-zuid

Jef Gabriels, eerst CVP en daarna CD&V, is al onafgebroken burgemeester van 1987. Ondanks heel wat kritiek die onomwonden stelt dat de burgemeester de industrie teveel haar zin laat doen, is hij ook in 2006 opnieuw verkozen. Intussen zijn er al plannen om het industriegebied van Genk-Zuid uit te breiden op het grondgebied van Diepenbeek. De bewoners van Diepenbeek richtten daarop een "Actiegroep Kanaalzone Diepenbeek" op om duidelijk te maken dat ze dit niet zomaar zouden laten gebeuren.

Genk groene stad

Meer dan 20 jaar geleden ijverde toenmalig schepen van milieu Jef Gabriëls - is sinds 1987 burgemeester - ook al voor het dumpen van vliegassen in de Sledderzee, een grote waterplas waar de kansarme bewoners van de wijk Nieuw-Sledderlo gingen zonnen en zwemmen. Dat vliegassen kankerverwekkende stoffen bevatten kon hem toen ook al niet deren. Ondanks protest van de inwoners duwde hij de beslissing toch door. Dat was immers in het voordeel van Interelectra. Het zou zelfs de koolmijnen langer doen open houden. Zo zeiden de machhebbers toen. De geschiedenis herhaalt zich nu met ALZ en Recmix. Ook nu weer mogen kankerverwekkende stoffen zomaar de lucht in geblazen worden. Het gaat immers weer om het profijt van grote bedrijven. Een school moet nu verhuizen maar de bedrijven mogen verder vervuilen. De omgekeerde logica. Genk Groene Stad luidt de slogan als je Genk binnenrijdt. Cynischer kan niet. Dan is men verwonderd dat zoveel mensen kanker krijgen. Mijn vrouw had kanker en nu ben ik aan de beurt. Wij wonen aan de grens met Genk. Genk groene stad. Laat me niet lachen !!! Kankerstad ja.