Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

VRT-nieuwsbazen willen sanctie tegen auteur van kritisch opiniestuk

VRT-nieuwsbazen willen sanctie tegen auteur van kritisch opiniestuk

BRUSSEL -- Het college van hoofdredacteurs van de VRT wil een publiek debat over crossmediale verstrengeling op de eigen zender liefst vermijden. Aanleiding was een kritische opiniestuk in De Standaard (vrijdag 24 februari) over vermenging van nieuwsfeiten en promotie en over de komende fusie van de nieuwsredacties in een groot nieuwsproject. De VRT-nieuwsbazen hebben woensdag een procedure opgestart en willen radiojournalist Jan Huys, de auteur van het opiniestuk met een blaam treffen.

Over die voorgenomen blaam heeft de deontologische adviesraad van journalisten zich vorige donderdag gebogen. De raad heeft veel sympathie voor de inhoud van het opiniestuk. Maar ze vindt ook dat de auteur volgens de deontologische code van de VRT niet naar de buitenwacht mocht stappen om het debat aan te zwengelen.
De deontologische raad geeft aan het college van hoofdredacteurs advies om enkel een terechtwijzing te geven en geen blaam.

In het opiniestuk in de Standaard wordt de vinger gelegd op wat de kijker ’s avonds op de buis meermaals kan meemaken. Nieuwsprogramma’s ruimen in toenemende plaats in voor evenementen waar 'het huis' crossmediale belangen in heeft. Zo worden de Proximus Diamond Games groot nieuws voor het journaal, met kopstukken van VRT in close-up (Proximus is een van de grootste sponsors van de openbare omroep). Meer algemeen zijn er aanduidingen dat de VRT-nieuwsdienst zich in toenemende mate leent voor het promoten van evenementen waar het huis commerciële belangen in heeft.

Die waarschuwing is de bazen van de nieuwsdienst in het verkeerde keelgat geschoten. Vandaar dat het college van hoofdredacteurs besloten heeft om de procedure voor een sanctie tegen de opinieschrijver op te starten. Het college baseert zich daarvoor op artikel 110 van de deontologische code voor de journalisten bij de VRT. Dit artikel zegt: "discretie over dienstaangelegenheden is een algemene verplichting voor alle personeelsleden zonder uitzondering, en in het bijzonder voor de journalist van de VRT. Het is niet gepast en deontologisch fout interne en persoonlijke conflicten voor het forum van de publieke opinie te brengen."

Nochtans gaat hetzelfde artikel in een adem verder: "dit wil niet zeggen dat de journalist geen beredeneerde mening of een wetenschappelijk gemotiveerd oordeel over het mediabeleid mag hebben of mag deelnemen aan maatschappelijke discussies hieromtrent. Wat echter bedoeld wordt, is kritiek die de VRT of zijn personeelsleden in het diskrediet kunnen brengen bij het publiek en de VRT derhalve schade berokkenen."

Volgens hoofdredacteur Jos Bouveroux van VRT-radio is debat over het nieuwsproject zeker mogelijk, maar moet dat debat binnenshuis gevoerd worden. Bouveroux wou zich niet uitlaten of het college van hoofdredacteurs blijft bij de sanctie van de blaam.

Een blaam is de tweede maatregel, in een reeks van zeven sancties die de VRT reglement voor haar personeelsleden in petto heeft. De terechtwijzing is de eerste maatregel.

Daniël Buyle.

Indertijd in de jaren 80 heeft men ook Radiojournalist Daniël Buyle geviseerd en tegen alle logica in een blaam gegeven. Omdat hij het aangedurfd had om de vader van de inleveringstreinen W.Martens op een kritische manier te ondervragen op het BRT radioprogramma "actueel".

Dit artikel doet me denken

Dit artikel doet me denken aan het boek van Miel Dekeyser:
De media een pretpark.