Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

CPE NON: Frans protest tegen arbeidsmarkthervormingen van regering De Villepin blijft groeien

CPE NON: Frans protest tegen arbeidsmarkthervormingen van regering De Villepin blijft groeien

RIJSEL -- Dinsdag 7 maart was een voorlopig hoogtepunt in de strijd tegen de arbeidsmarkthervormingen die de regering-De Villepin in Frankrijk wil doorvoeren. Eén miljoen mensen kwamen op straat in 150 Franse steden.

li.jpg

Het protest richt zich vooral tegen het nieuwe jongerenbanenplan die de centrumrechtse regering-De Villepin wil doorvoeren. Met dit plan wil de regering de grote werkloosheid in Frankrijk aanpakken. Het banenplan stuit echter op veel verzet van studenten en vakbonden. Volgens hen wordt een hele politiek opgestart om het arbeidsrecht te verkruimelen en de onzekerheid te veralgemenen.

Le CPE (contract de première embauche) of het “eerste-werk” contract is de grote kop van jut. Met deze maatregel wordt het voor werkgevers mogelijk nieuwe jonge werkkrachten aan te nemen die een proefperiode van twee jaar moeten doorlopen voor ze kans hebben op werkzekerheid. De werkgever kan ze in die twee jaar dus ontslaan zonder daarvoor een motivering te moeten geven. De werkloze kan bovendien pas na vier maanden terugvallen op een uitkering van 476€ per maand.

In Rijsel worden net als in verschillende andere Franse steden universiteiten bezet door jongeren die bang zijn voor hun toekomst.
‘Een vijftal weken terug kreeg ons protest nog niet zoveel aandacht maar nu begint de bevolking in Frankrijk goed te snappen dat de plannen van de regering slecht zijn voor iedereen en krijgen we meer en meer sympathisanten,’ zegt Laurent Segnis, één van de studenten die de bezetting wat in goeie banen probeert te leiden. Op de campus heerst een revolutionaire sfeer. Auditoria zijn met banken geblokkeerd, overal hangen slogans tegen het CPE en de regering. De studenten zijn dag in dag uit in de gebouwen en houden op geregelde tijdstippen rumoerige vergaderingen over de huidige stand van zaken. Er wordt gestemd over plannen en acties, en er komen delegaties van vakbonden, migranten, werklozen en sans-papiers toespraken houden.

De studenten krijgen de volle steun van hun professoren. Segnis: ‘Ze hebben ons uitdrukkelijk gezegd dat niemand zal gestraft worden en dat de examens die nog niet hebben kunnen doorgaan zeker later nog kunnen ingehaald worden.’ De studenten verwachten veel van de manifestaties vandaag. Christophe De Doncker: ‘Ook al is het wetsvoorstel nu al goedgekeurd door de senaat, het is nog niet te laat om De Villepin te stoppen. Vandaag gaan we betogen samen met de vakbonden, werklozen en mensen zonder papieren om het beleid van de regering aan te klagen.’

Op de betoging in Rijsel waren 20.000 mensen aanwezig. De helft studenten de helft werknemers. De vakbond CGT (Confédération Générale du Travail ) was het meest vertegenwoordigd maar er waren ook delegaties van FO,CFDT, FSU, CFTC, SUD, CNT, l'UNSA en CGC.

Bernard Croix van CGT: ‘We zijn hier om de jongeren te steunen maar ook om als vakbonden samen te protesteren tegen het CPE want de wetten zullen ook ons treffen. De regering moet luisteren als je ziet hoeveel steun het protest van de bevolking krijgt. De verkiezingen zijn ook niet zover meer af dus Villepin zal moeten opletten wat hij doet.’ Ze zijn ook niet van plan om het protest te stoppen: ‘We gaan door tot Villepin de wet aanpast of vernietigt!’

De betoging verliep rustig maar toen de manifestatie werd afgeleid vlak voor de kantoren van de UMP (Union pour un Mouvement Populaire), de partij van Eerste Minister Dominique De Villepin was er een klein incident met de oproerpolitie. Sommige actievoerders trapten in de val van de provocatie door de politie: 25 manifestanten werden gearresteerd en één iemand moest naar het ziekenhuis nadat er traangas werd gebruikt. Laurent Segnis: ‘Bij de betoging vorige week was er nog veel meer provocatie maar ik denk dat ze zich nu wat inhouden vanwege de grote steun die er komt vanuit het hele land. De grote opkomst bewijst dat.’

Enkele feiten:

-64% van de jongeren onder de 26 begint zijn loopbaan met een tijdelijk contract. Ze moeten 8 tot 11 jaar wachten om een vaste job te krijgen.

-Tussen 1973 en 2002 werden in Frankrijk 35 verschillende maatregelen genomen inzake werk voor jongeren. 40% van de werknemers jonger dan 26 "geniet" van een van die maatregelen.

-In bedrijven van minder dan 20 werknemers werd 80% van de “eerste-werk” contracten (de eerste versie van CPE's) niet verlengd.

-Frankrijk telt vijf miljoen werklozen. Een kwart van de -25-jarigen vindt geen werk. Een vierde van de daklozen heeft een job, maar geen inkomen dat hen in staat stelt een woning te huren.

solidariteit versus politiestaat

Hartverwarmend dat tegen de algemene sociale afbraak en onzekerheid overal in Europa weerstand ontwikkeld word.Dat de franse politie de actievoerders provoceert kan ik gerust geloven.Als grensbewoner heb ik ze al meer dan genoeg in actie gezien tegen allochtonen .Die flikken wanen zich een staat binnen de staat.Aan alle democratische bewegingen tijd om te reageren en aan te klagen.