Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Tsjernboyl, een bezoek aan de verlaten stad Pripiat

Tsjernboyl, een bezoek aan de verlaten stad Pripiat

Twintig jaar na de kernramp van 26 april 1986, reisde ik naar het getroffen gebied. Gedurende enkele dagen laat ik me onderdompelen in de beklemmende en hallucinante sfeer van de spookstad Pripiat met haar verlaten straten, lege fabriekspanden, kazernes en flatgebouwen, wanordelijke leslokalen en peutertuinen, een stad omgeven door desolate landschappen. Een stad op enkele kilometers van de kerncentrale en gebouwd in 1970 om de arbeiders, kerntechnici en hun gezinnen te huisvesten.

Onderweg naar Pripiat vraagt Maxim of ik de vorige avond nog prostituees gezien heb. “Il y en a des putes à Chernobyl, mais elles sont contaminées” grapt hij. Ondanks de wrange nasmaak die de nucleaire ramp nagelaten heeft, kan ik zijn sarcastische humor wel best smaken.

Wanneer we de stad binnenrijden vraag ik aan Maxim of men van plan is om ze ooit af te breken. “Neen”, antwoordt hij, “men gaat de tand des tijds zijn werk laten doen. Het heeft geen zin om hier geld aan te spenderen, de stad is vanwege de hoge straling voorgoed onbewoonbaar verklaard”.

pripyat_hoogstegebouw_20061102_05.jpg

Na een klim van zestien verdiepingen bevind ik me op het dak van het hoogste gebouw van Pripiat. De gebouwen van de stad rijzen als betonblokken tussen de wildgroeiende bomen uit. Het ene gebouw lijkt een kopie van het andere en is kenmerkend voor de typische communistische bouwstijl: grijs of wit beton, geen creativiteit, geen architecturale hoogstandjes. Rondom de stad heb je niets dan enorme lege vlaktes, de horizon lijkt oneindig ver weg. In de verte loert het gevaar: de kerncentrale is maar een paar kilometer hier vandaan en vormt het enige obstakel in de voorts vlakke lijn van de horizon.

pripyat_appartementen_20061102_35.jpg

De koude wind die over het dak van het gebouw raast, maakt dat we niet lang boven blijven. Geleidelijk aan zullen we de verdiepingen verkennen en appartementen doorzoeken. Wat me opvalt is dat er in de woonruimtes behoorlijk wat restanten van piano’s terug te vinden zijn. Maxim vertelt me dat er vroeger thuis veel muziekinstrumenten werden bespeeld en de piano was één van de populairste instrumenten onder de Sovjetbevolking. Van de appartementen is niet veel overgebleven. Hier en daar een lege kast, een kapotte zetel, een verroest kookfornuis, een bedveer, een gebroken lavabo of badkuip. Vele van die badkuipen werden destijds zelfs gestolen en voor grof geld doorverkocht. De vloeren liggen bezaaid met papier, karton, boeken, afgebladderde verf of loshangend behangpapier. Onze voetstappen klinken hol in de donkere gangen, er valt weinig licht binnen, het voelt akelig aan. De wind giert doorheen de gangen en openstaande deuren. Buiten het gekletter van ijzeren platen en dichtslaande deuren hoor je er enkel het onheilspellend huilen van de wind. Het geeft je het gevoel dat er nog leven in het gebouw aanwezig is.

pripyat_appartementen_20061102_17.jpg
pripyat_appartementen_20061102_20.jpg

Foto's door Serge Van Cauwenbergh - www.sergevc.be