Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vader met uitwijzing bedreigde Angelica: “Dit is te zwaar voor een kind”

Vader met uitwijzing bedreigde Angelica: “Dit is te zwaar voor een kind”

STEENOKKERZEEL – “Angelica is veel veranderd. Dit is te zwaar voor een kind,” zegt de vader van het 11-jarige meisje dat sinds 1 juli zit opgesloten in Steenokkerzeel. De Dienst Vreemdelingenzaken wil haar maandagavond op een vliegtuig zetten naar Ecuador. Angelica zal weigeren. Aan de hekken van het gesloten centrum 127bis kwamen vanmiddag meer dan honderd mensen haar vrijlating eisen.

Angelicarestotinc.jpg

(foto: Risto Tunc)

Wat brengt de vader van Angelica, zelf zonder papieren, naar Steenokkerzeel? “Ik ben hier omdat ik mijn dochter wil zien, omdat ik door de megafoon met haar wil praten,” zegt de vader van het meisje. “En om aan minister Dewael te vragen dat hij ons zou helpen – hij is de enige die de macht heeft om haar te bevrijden. Ik wil dat Angelica bij ons blijft. Of ik bang ben om ook zelf te worden opgepakt? Het gaat om mijn dochter, voor haar ben ik bereid te sterven…”

Vliegtuig
Hij beschrijft wat Angelica doormaakt: “Het is triest, Angelica is veel veranderd. Dit is te zwaar voor een kind. Mijn dochter wíl niet weg: ze gaat hier naar school, ze heeft hier haar vrienden, ze zit in de scouts,… In Equador kent ze niemand… Maar ik geloof erin. God weet dat mijn dochter heel sterk is. Ze zal morgen zeker weigeren om op dat vliegtuig stappen. Ze vertrekt niét, tenzij de politieagenten haar verdoven…”

Selma Benkhelifa, advocate van Angelica en haar moeder, legt uit wat er op de luchthaven gebeuren kan: “Bij de eerste uitwijzingspoging kunnen ze haar niet verplichten op te stappen,” aldus de advocate, “maar de volgende keer wél, en dat gebeurt soms op heel gewelddadige wijze”.

Kinderrechten
Maakt het dan helemaal geen verschil uit dat Angelica een kind is? “We kunnen hopen dat ze tegen een kind geen geweld gebruiken,” zegt Benkhelifa, “maar haar arrestatie in Dilbeek was alvast zeer onzachtaardig: het 11-jarige meisje heeft toen 24 uur opgesloten gezeten in een cel zonder venster… Ze laten het feit dat ze vreemdeling is primeren op het feit dat ze kind is.”

Maar kan dat zomaar? Er zijn toch internationale conventies die België moet respecteren? “Daar trekken ze zich niets van aan. Ze volstaan met een controle op basis van de vreemdelingenwet van 1980. Die wet rept met geen woord over kinderen, en dus worden kinderen op dezelfde wijze behandeld als hun ouders.”

Vrijheid de regel
Onder de betogers bevind zich ook de voorzitter van het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België. Hij reageert fel: “Dit is schandalig. Dit is totaal abnormaal in een normale democratie. Ik vind het onaanvaardbaar dat een kind van 11 jaar, dat niets verkeerd gedaan heeft en dat voor niemand een gevaar betekent, zit opgesloten. Ik vraag met klem dat dit kind direct wordt vrijgelaten en terug een normaal leven krijgt. En niet alleen Angelica, maar àlle opgesloten kinderen.”

Ook Benoit Vandermeersch van de franstalige Mensenrechtenliga brengt enkele fundamentele principes in herinnering: “Op het vlak van de mensenrechten geldt dat vrijheid de regel is, opsluiting de uitzondering. Achter deze tralies zitten tientallen mensen gevangen, hoewel ze strafrechtelijk gezien niets misdaan hebben. Het feit dat hier ook kinderen zitten zet het absurde van de zaak nog meer in de verf. Wij vragen de sluiting van alle gesloten centra voor asielzoekers.”