Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

België wil Congo blijven begeleiden (ambassadeur Swinnen)

België wil Congo blijven begeleiden (ambassadeur Swinnen)

België en Nederland willen Congo uitdrukkelijk blijven begeleiden nà  de verkiezingen die er deze zomer moeten plaatsvinden. Dat hebben de ambassadeurs van beide landen vrijdag verklaard tijdens een expertenmeeting aan de Universiteit Antwerpen. Formeel loopt de politieke Transitie in de Demokratische Republiek Congo op 30 juni af.

De Nederlandse ambassadrice Ellen Van der Laan vindt dat de internationale gemeenschap ferm de hand moet houden aan 'good governance' vanwege de Congolese politici. "Vanaf dag één", zo zei ze, "moeten wij een eenheidsfront vormen en een onverbiddelijke houding aannemen ten aanzien van corruptie. Stel dat de minister van Justitie geld verduistert, dan staken we onmiddellijk onze financiële steun. It is as simple as that".
Samen met Belgisch ambassadeur Johan Swinnen wil Van der Laan dat Congo zich ook in de toekomst politiek laat begeleiden door de buitenwereld. Het vredesakkoord van Pretoria (december 2002) heeft deze opdracht voor de duur van de Transitie (tot 30 juni) toevertrouwd aan het CIAT (Comité International d'Accompagnement de la Transition). Johan Swinnen liet verstaan dat o.a. China in het CIAT ten aanzien van Congo op een minder "authoritaire" en "courageuse" lijn zit dan sommige Westerse landen. Het CIAT bestaat nota bene uit de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (China, de VS, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië), Zuid-Afrika, Angola, België, Canada, Gabon, Zambia, de Afrikaanse Unie, de Europese Unie en de VN-vredesmacht Monuc.
Johan Swinnen zei dat het artikel 8 van het Verdrag van Cotonou, tussen de Europese Unie en de ACP-landen, het voeren van een politieke dialoog vooropstelt. "Dat instrument mogen we niet laten liggen", aldus Swinnen. Hij dacht vervolgens "hardop" dat er misschien een "economische CIAT" moet komen of een "discreet en informeel mechanisme om met Congo te overleggen". Volgens Swinnen zou zo'n contactgroep beperkt moeten blijven tot de Westerse landen en de Wereldbank. Hij zou ook, zoals het CIAT, inmengingsrecht moeten hebben.
De motivatie, zo suggereerde mevrouw Van der Laan, is dat de Westerse donoren zeker willen zijn dat hun geld volgens hun criteria wordt besteed. Volgens Swinnen zijn ook Monuc (olv. de Amerikaan William Swing) en het Departement Vredesoperaties van de VN (geleid door de Fransman Guehenno) zich over een voortgezette begeleiding van Congo aan het bezinnen.