Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] "Ook de media moeten hun verantwoordelijkheid nemen"

[Interview] "Ook de media moeten hun verantwoordelijkheid nemen"

BRUSSEL -- Bambi Ceuppens is deskundige in media en etniciteit en verbonden aan het Departement Sociale en culturele antropologie van de K.U. We vroegen haar wat ze vond van de manier waarop de media zijn omgegaan met de moord op Joe Van Holsbeeck.

Wat vind je van de manier waarop de media berichtten over de moord op Joe Van Holsbeeck? Iedereen ging ervan uit dat de daders Noord-Afrikanen waren. Zijn we allemaal misleid? Is het racisme?

"Wel, ik weet niet hoe je het anders zou kunnen noemen dan racisme. Je kan alleen maar zeggen dat de journalisten niet gedaan hebben wat ze geacht worden te doen. Ze waren meer begaan met sensatie en zoveel mogelijk kranten verkopen dan met hun werk behoorlijk te doen. Ze hebben een hele gemeenschap aan het kruis genageld zonder enig bewijs van wat dan ook. Het is beschamend, maar zeker geen alleenstaand geval."

Iedereen dacht dat de daders Noord-Afrikanen waren, inclusief de allochtoonse gemeenschap die opriep om de daders te zoeken.

"Ja, omdat ze zich door de media geviseerd voelden. Eerst krijgen de politici het verwijt dat ze niet reageren, wat hen achteraf siert. Ze hadden geen enkele informatie om er iets over te zeggen. Het waren vooral de media die de mensen mobiliseerden, zoals ze dat ook voor de Witte Mars deden. Alleen is het verschil dat er toen op het moment van de mobilisatie wel een arrestatie was. Maar deze keer was er geen arrestatie en toch belette dit de media niet om de schuld volledig bij de Marokkaanse gemeenschap te leggen."

Moeten de media zich nu verontschuldigen?

"Ik vind dat de media zich op zijn minst moeten verontschuldigen. Ik vind zelfs dat een aantal mensen in de media hiervoor ontslag zou moeten nemen. Na afloop van de eerste zwarte zondag heeft Paul Goosens ontslag genomen als hoofdredacteur van De Morgen. Dat is sindsdien niet meer gebeurd. De media moeten zich tegenwoordig tegenover niemand meer verantwoorden en dat kan eigenlijk niet. De media kunnen schrijven wat ze willen zonder dat er enige rechtzetting volgt. Tenzij iemand de moeite doet om een proces aan te spannen. Ik vind eerlijk gezegd dat dit niet kan in een democratische staat. Ook de media moeten hun verantwoordelijkheid opnemen.

Alle media hebben zich hieraan schuldig gemaakt, zowel openbaar als commercieel, Nederlandstalig als Franstalig. Allemaal hebben ze experts opgetrommeld die hen even moesten komen uitleggen hoe het komt dat uitgerekend Marokkaanse jongeren zo misdadig zijn. Terwijl niemand met zekerheid wist dat het om Marokkanen ging. Iedereen ging daarin mee. Misschien waren er wel mensen die geweigerd hebben om zich daarover uit te spreken, maar die werden in elk geval niet aan het woord gelaten. Hierdoor was er totaal geen weerwerk in de media. En dacht iedereen dat het om Marokkanen ging."

Welke conlusies moeten de media hieruit trekken?

"De media moeten beseffen dat ze niet enkel het recht hebben op vrije meningsuiting, inclusief het beledigen van mensen in hun religieuze symbolen, maar ook de plicht om correcte informatie te verstrekken. Wat natuurlijk impliceert dat ze niet het recht hebben om een gemeenschap te stigmatiseren."

Moord op Joe

Zou de deskundige zich ook niet eens afvragen "waarom" de omstaanders en getuigen tegenover de pers het vermoeden geuit hebben dat het om Noord-Afrikanen ging ? Waarschijnlijk omdat deze nooit in de fout gaan ? Men mag dan nooit een vermoeden uiten uit angst als racist versleten te worden, zelf een persoonsbeschrijving wordt gevaarlijk, niet ?
Persoonlijk vind ik dat er teveel en te dikwijls feiten opgeblazen worden, zelf door deskundigen die dezelfde "Media" helpen om met een zwart-wit contrast hun rubrieken te vullen. De gulden middenweg is nog steeds de te volgen weg.

Gisteren in vette koppen:

Gisteren in vette koppen: Moordenaar is een Pool.
Vandaag staat in De Morgen dat het om een gezin met zigeunerroots gaat.

Ow that hurts

de hersens van Yves Desmet

Yves Desmet roept in De Morgen "onze hersenen" uit tot de grote schuldige, want die hebben jarenlang gewerkt in een maatschappelijke context van veralgemening en rechts-politiek denken . Wat een hypokrisie! Hij ging er destijds prat op het zogenaamd links-politiek correct denken frontaal aan te vallen met zijn stigmatisering van allochtone jongeren. Hoe groot is de verantwoordelijkheid niet van opiniemakers als Yves Desmet, van zijn laag-drempelige impact in de doorsijpeling van het racistische gedachtengoed, de "verkruimeling van de zin voor nuance" die hij zelf aanklaagt.Het is gemakkelijk een Verhofstadt, Dedecker of Dewinter aan de schandpaal te nagelen voor hun standpunten, omdat we van hen niks beter verwachten en we moeten dat blijven doen natuurlijk. De suggestie van Ceuppens dat opiniemakers in de media ook eens aan ontslag mogen denken vind ik heel terecht.Maar mijn illusie is dubbel: dat dit effectief gebeurt is wishfull thinking, vrees ik, en dat opiniemakers hun pers resoluut en zonder compromis vanaf nu vrij maken van "verkruimeling van de zin voor nuance" als het over racisme gaat, is wishfull thinking in het kwadraat."De pers" is immers een product van haar tijd en haar sociale context, ze is niet "onafhankelijk", ze wordt gedirigeerd door grote geldbelangen, ze heeft een zeer nauwe speelruimte als het over de grote maatschappelijke problemen gaat....Het feestje voor de nieuwe Morgen is ongetwijfeld tof geweest voor gans de equipe maar vandaag gaan we terug over tot de orde van de dag, zijnde, in hoofde van de opiniemakers (het woord alleen al!) zelfbeklag en hypokrisie. Of voor Yves Desmet, een hersenscan misschien!

Op de VRT Radio1

Een schets van Poolse gemeenschap in België....

Wanneer gaat men het eens hebben over de echte problemen van Brussel.
# Torenhoge werkloosheid
# Onbetaalbare huishuren
# De desastreuse toestand van het onderwijs.

Die problemen gelden voor alle Brusselaars. Voor de jongeren van *Noord Afrikaanse* en *Oost Europese* afkomst nog tien keer meer dan voor de doorsnee EU burger die in Brussel woont en werkt.

De Morgen

In de Morgen vandaag een interview over de criminaliteite bij Pools jongeren. Raad eens met wie...een gemengd koppel Pools-Marokkaans...
Puik werk hé van die journalist...hoe lang heeft die research geduurd...of was het een toevalstreffer...tsss