Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Yahya interviewt Bart, de begeleider van de Fanfakids

Yahya interviewt Bart, de begeleider van de Fanfakids

Nu loopt de zomer echt ten einde. Nog op de valreep een interview met Bart Nagels, animator bij het Molenbeekse jeugdhuis Centrum West en onze Fanfakids begeleider.

(Yahya bracht de hele zomer lang verslag uit over de avonturen van de Fanfakids en hun Ghanese vrienden, de Twerrampons. Klik hier.)

yahyaenbart.JPG

Yahya Choua (rechts) samen met Bart Nagels

En Bart, zeg eens eerlijk. Wat vond je er nu van?

"Heel leuk. Ik heb me reuzegoed geamuseerd. Het was natuurlijk ook heel vermoeiend want ik heb elke dag hard moeten werken. Maar de resultaten deden het zware werk snel vergeten."

Houden jullie nog contact met de Twerammpon Traditionals?

"Zeker, vooral via e-mail. We zijn nu foto' s en gemaakte filmpjes aan het opsturen. Sommige Ghanezen hebben een gsm gekregen en die hebben al gebeld.
We zouden graag nog dingen samen doen zoals een van de oudere tieners Frank voor een tijdje naar hier halen om les te geven. Frank voelde zich onmiddellijk thuis in Centrum West en heeft voor een stukje mee animator gespeeld. Ja hoor yahya, contact houden doen we."

Wie zijn de Twerammpon Traditionals?

"Het is een groep van ongeveer 50 muzikanten die traditionele Ghanese muziek maken. De Ghanese kinderen die in België waren maken deel uit van de jongerengroep van de Twerammpons. Ze repeteren elke dag na school en in het weekend treden ze op tijdens trouwfeesten, begrafenissen, festivals. Sommige kinderen hebben geen ouders en zijn zeer arm. Door mee te spelen met de Twerammpons kunnen ze wat geld sparen om schoolboeken te kopen. De groep komt uit Cape Coast, een stadje aan zee, de vroegere hoofdstad van Ghana. Cape Coast is vooral bekend om wille van zijn slavenfort."

"De Twerammpons spelen op speciale trommels en bellen. Ze spelen natuurlijk ook op andere instrumenten zoals gitaar en piano. Met het geld verdiend tijdens de fanfakids-twerammpon traditionals toer in België hebben we een gitaar en synthesizer gekocht voor de Twerammpons."

Hoe komt het dat de Twerammpons naar hier zijn gekomen?

"Het bezoek van de Fanfakids vorig jaar in Ghana, en de samenwerking ginder is zo goed meegevallen dat we alles gedaan hebben om onze Ghanese vrienden naar hier te laten komen. Met succes."

"De muziekleraar van de Twerammpons zit regelmatig in het buitenland, hij speelt o.a. in een Zweedse jazzgroep, maar de jongeren zijn nog nooit in het buitenland geweest, sommigen zijn nog nooit uit hun dorp geweest. Voor deze jongeren was het fantastisch om dit te mogen meemaken. Repeteren met een andere muziekgroep, logeren in gastgezinnen, op kamp met de chiro, allerlei bezoekjes. Een andere wereld hebben ze leren kennen."

"Het is een motivatie voor de kinderen om ondanks moeilijke omstandigheden in Ghana, verder te gaan met de muziek en hun school af te maken. Er zijn toekomstdromen en dat haalt het beste uit mensen boven."

Wat vonden de Fanfakids ervan?

"Een onvergetelijke ervaring. De Ghanezen waar ze vorig jaar waren werden nu thuis opgevangen. Ouders delen nu mee in de vreugde van hun kinderen, weten waar hun kinderen mee bezig zijn. Mooi om te zien, vond ik. Uiteindelijk is het allemaal fantastisch verlopen. Misschien is het een ideetje om de ouders mee naar ginder te nemen. Het kan het samenleven met verschillende culturen in België alleen maar bevorderen."

Ik ga volledig akkoord. Nog andere reacties gekregen?

"Natuurlijk. Velen vinden het een mooi en ontroerend project. We hebben zelfs aanvragen gekregen voor optredens met beide groepen voor volgend jaar."

Waarom is het project belangrijk?

"Zowel de Fanfa' s en de Twerammpons hebben veel kunnen leren: over elkaars culturen, leefomstandigheden en natuurlijk muziek en dans. Het reizen betekent ook letterlijk grenzen verleggen en openstaan voor anderen.
We merken bij Centrum West dat het moeilijk is om tieners te motiveren. Ik hoop dan ook dat dit project dat wel kan en onze jonge muzikanten blijven muziek maken, bij ons en bij de Krijtkring (muziekeducatieve organisatie, de fanfakids zijn een productie van de krijtkring, www.krijtkring.org)"

"Ik wil dan ook graag de Krijtkring bedanken voor hun ondersteuning, net zoals al onze sponsers: vgc jeugd en de gemeente Molenbeek. En niet te vergeten al de vrijwilligers die mede voor het welslagen van ons groot avontuur hebben gezorgd."

"Ik hoop echt dat we het project voort kunnen zetten, dat we nog steun zullen krijgen uit verschillende hoeken want dat is wel nodig."

Nog een laatste woord?

"We komen met de Fanfakids af en toe in de media, ook nu met de Twerammpon Traditionals. Dat is echt goed want er verschijnen zo vaak negatieve verhalen over Molenbeek en als je dan naar onze Molenbeekse kids kijkt... Het zijn toch leuke ketjes."

Absoluut mee eens Bart. Doe zo verder. Bedankt ook voor de leuke maand.

barteet.JPG
bartbinnen.JPG