Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Europa met de KWB ] "Vandaag ben jij een Pool"

[Europa met de KWB ] "Vandaag ben jij een Pool"

Koen Steel, nationaal voorzitter van KWB (Kristelijke Werknemersbeweging), staat rond tien uur ‘s morgens in de zon aan het tentje waar KWB-leden onthaald worden. Er heerst een ontspannen sfeer. Hij geeft me een onthaalmap en zegt dat hij de Indymedia-web-site af en toe bezoekt. Wat later legt hij uit dat iedere bezoeker met een paspoorten-spel kan meedoen. Dan geeft hij mij een ‘namaak-paspoort’ en zegt : “Vandaag ben jij een Pool ”. Nu ja, we staan dan ook vlak achter het Europees Parlement.

Vanwaar deze eer, mijnheer Steel?

“We geven aan alle bezoekers een Turks, Pools , Belgisch, Spaans of Fins paspoort. Daarna volgen ze een parcours en onderweg komen ze tientallen plaatsen tegen waar ze meer te weten komen over de gezondheidstoestand, het beroep en de huisvesting van de bewoners van dat land.”

U kon waarschijnlijk niet alle Europese nationaliteiten in het spel verwerken. Heeft u nationaliteiten gekozen met specifieke problemen?

“Vijfentwintig is organisatorisch onmogelijk. En, we hebben Turkije gekozen omdat een groot deel van de publieke opinie liever heeft dat Turkije niet bij Europa komt. Ook bij de KWB zijn er personen die zeggen: ‘Toch geen isla-mieten, zeker?’ Vandaag zullen er toch een aantal zijn die als ‘islamiet’ rondlopen en dan zullen ze inzien wat de problemen ginds zijn, en merken het grote verschil met een Belg.”

Waarom vindt de KWB het belangrijk om mensen te informeren over Europa?

“Het beeld dat men heeft van Europa is tamelijk negatief. Velen, ook leden van de KWB, vinden dat Europa veel geld verspilt. Ze vinden dat er te veel slechte maatregelen - die het resul-taat waren van Europese beslissingen - genomen werden door de Belgische regering. Dat bewees de negatieve reactie in Nederland en Frankrijk op het referendum over een Europese grondwet. In België durfde men het zelfs niet aan om zo een referendum te houden. Het standpunt van de KWB is dat we Europa nodig hebben om onze sociale zekerheid overeind te houden en de globalisering op een sociale manier op te kunnen vangen.”

Organiseert u deze gezinsdag in samenwerking met de Europese Commissie?

“De Europese Commissie organiseert jaarlijks een opendeurdag. Onze organisatie heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om er ons tussen te wringen met tientallen standjes.”

Een opiniepeiling op de KWB-website die voor iedereen toegankelijk is, over de vraag: “Is Europa enkel goed voor de rijken?” liet gis-teren zien dat een kleine meerderheid van de deelnemers het met die stelling eens was. Wat betekent dat?

“Het geeft enerzijds weer dat Europa een machine is die liberaliseert en die schaal-concurrentie en sociale dumping organiseert . De mensen ondervinden dat en horen er dikwijls over spreken. Maar anderzijds weten heel wat mensen ook dat Europa nodig is om nationale problemen op te kunnen lossen. Europa moet het doen. Zo heeft het bijvoorbeeld een Europese spaar-richtlijn uitgevaardigd waardoor zwart geld verstoppen in het buitenland moeilijker wordt. Europa heeft macht, in milieudossiers, maar op het gebied van sociale wetgeving staan ze nog nergens, en daarom zijn onze verwachtingen erg hoog.”

Is Europa bestuurbaar ?

“Dat is een heel debat waard (verwijzend naar het debat dat even later beginnen zal). Het is goed dat Europa uitgebreid wordt met de vroegere Oostbloklanden, op voorwaarde dat dat een middel is om de arbeidsvoorwaarden en de loonvoorwaarden ginds snel te verbeteren, onder meer om ervoor te zorgen dat er geen valse concurrentie meer in ons nadeel gebeurt. De uitbreiding maakt het besturen van Europa echter veel moeilijker, bijvoorbeeld door het grote aantal talen.”

Het Financieel Actie Netwerk (FAN) heeft als leden onder meer de BBL en de KWB. Wat doet FAN?

“FAN geeft onder meer een tijdschrift uit. De fiscale fraude en de belastingparadijzen aan-pakken moet volgens FAN op Europees niveau gebeuren want dat is zelfs voor Belgische minis-ters te hoog gegrepen. Bovendien, zijn ook Brussel en enkele andere plaatsen in Europa fiscale paradijzen.”

Wat is uw mening over privatiseringen?

“De KWB is een grote voorstander van privé-initiatieven, het is er zelf immers een. Maar in de commerciële sector kan het leiden tot monopolies en dat is gevaarlijk. We zijn in bepaalde gevallen voor een vrije markt, bijvoorbeeld in verband met de farmaceutische sector. Maar dan moet dat met een systeem van aanbestedingen van de beste medicatie gebeuren, zoals al gebeurt bij openbare werken: de producent die de beste prijs aanbiedt mag het medicatie verkopen. Maar bij gas en elektriciteit is dat anders, daar heeft het principe van winstmaximalisatie te veel negatieve gevolgen voor de consument. We zijn echter geen voorstander van een nationa-lisering, we zijn immers geen communisten.”