Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Beleef de ontdekking van Afrika met FC Bergmann

Beleef de ontdekking van Afrika met FC Bergmann

ANTWERPEN -- Matteo Simoni, Stef Aerts, Marie Vink, Bart Hollanders en Thomas Verstraeten zijn Antwerpse dramastudenten die doen wat ze graag doen: theater maken. Ze deden het al goed in Brittanicus maar toen ze op 30 juli de loodsen van Scheldapen zagen, kwamen er meteen nieuwe ideeën die op 27 en 28 september in scène staan. Ingmar Bergman is dood, leve FC Bergmann!

Een onbeschut tafeltje op het terras van de boer van tienen vormt de rustplaats van een halve crew FC Bergmann. Marie zit voorlopig alleen aan de tafel. Matteo is bij de slager een broodje halen en Stef probeert nog iets te kopiëren uit Kuifje in Afrika. We zijn al wat laat en nemen voor ons beiden een fris pintje. Een kleine recorder op het midden van de tafel is niet groter dan een duim maar heeft alles gehoord.

"We hebben verschillende teksten die verband houden met de ontdekking van Afrika samengenomen", zegt Marie, "onder andere Geeraerts, Claus en Conrad worden als bronmateriaal gebruikt. Het is vooral schrappen in de vele monologen en dialogen die wij grappig vinden. Veel rond de tafel zitten en brainstormen maar anders en experimenteler dan wanneer we voor punten moeten werken. Als we er niet mee bezig zijn komen vaak de beste ideeën. We willen de tekst niet als hoofddoel zien. Een mooie scene neerzetten is het belangrijkste."

Matteo komt aangelopen met een tasje van de slager. Préparé, Tonijnsla en Kip Curry in één potje. Is dat de stijl die we mogen verwachten? Tijdens het smeren van zijn eerste club Matteo mega mix vertelt hij, "Elke van het Lemmens heeft een vriendin Florette met zeven zussen in de Congo." We merken dat hij er mee bezig is en vragen ons af of hij nog negers kent. "Ik heb een vriend met een grote negerlul en daar willen we het ook even over hebben tijdens de voorstelling." "We gaan trouwens de woorden gebruiken die we willen ook al is dat politiek incorrect", komt Marie tussen, "Misschien komen er wel boze reacties als de ironie niet duidelijk is."

"We repeteren liefst als het al donker is", zegt Matteo terwijl Stef er bij komt, "'s Nachts kan je ongestoord werken en beter denken." We brengen Stef op de hoogte van wat er al gezegd is. Hij heeft nog geen copycentrum gevonden dus moet iemand het schoolsecretariaat eens proberen. Matteo offert zich op en we bestellen nog wat: pintje, Duvel, muntthee, koffie en cappucino. Ze moeten nog een beetje wakker worden. Stef laat ons de strip van Kuifje in Afrika zien. Bobby is echt wel een rascist. Die racistische honden zouden allemaal met een roodwitte raket naar de maan mogen.

De film 'Congo River' van Thierry Michel is ook een belangrijke bron van inspiratie. De tocht langs de 4371 km lange rivier is de leidraad naar het kloppende hart van Afrika. Veel van de eerste ontdekkingsreizen dwars door de enige exkolonie van België, vertrokken toen al vanuit Antwerpen. Op 27 en 28 september zijn start en aankomst weer gepland aan de Antwerpse kaaien. "Historische correctheid vinden we wel belangrijk", volgens Stef, "We willen het ook niet te zwaar maken. Dat zijn soms lastige keuzes. Er moet gewoon veel volk komen kijken om de juiste sfeer te scheppen. Bij deze is iedereen uitgenodigt om mee op ontdekking te gaan!"

Alsof hij niet anders verwacht had komt Matteo er terug bijzitten zonder kopies. Blijkbaar zijn er voor de studio complicaties opgetreden om hun studenten logistiek te steunen in vrijetijdsproducties. "De directeur komt wel kijken", meent Marie, "We moeten trouwens eens verderwerken. Ik zal eens gaan proberen. "Met haar veel te korte rokje loopt ze heen om beroep te doen op de kopieermachine van het secretariaat. Ze mag dan wel het enige meisje in de groep zijn, ze heeft genoeg sex-appeal om de rest van de jongens af te leiden tijdens de repititie. "Er komt misschien niet eens een vrouwenrol", zegt Matteo, "Er is nog veel ruimte. Doordat we elkaar regisseren kunnen we makkelijk afwijken en elkaar ook weer bijsturen. Waarschijnlijk gebeurt het meeste in de laatste week."

Wie gaat nu voor de kopies zorgen?
Marie: 'ikke nie'
Matteo: 'ikke nie'
Stef vertrekt om kopies te nemen