Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Stop EPA's-actie in Brussel: "Europese producten zullen lokale markten in het Zuiden nekken"

Stop EPA's-actie in Brussel: "Europese producten zullen lokale markten in het Zuiden nekken"

BRUSSEL - Voor de gebouwen van de Europese Commissie verzamelden donderdag zo'n 150 vertegenwoordigers van de Belgische Noord-Zuidbeweging om te protesteren tegen de EPA's, de vrijhandelsakkoorden die Europa wil opdringen aan haar voormalige kolonies in Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan. EPA's staat voor 'Economische Partnerschapsapsakkoorden'.

epaoverrompel.JPG

Partnerschap... Dat klinkt toch goed? "Het probleem is dat die akkoorden in werkelijkheid helemaal niet fair zijn," legt Alexandre Seron van het franstalige CNCD-11.11.11 ons uit. "De Europese Commissie spreekt over hulp en partnerschap, maar dat is pure pose. Daarachter schuilt eigenbelang en loert het gevaar dat Europa met haar geavanceerde technologie de landen in het Zuiden zal nekken. Europese producten zullen de lokale markten kapot maken," aldus Seron.

Vrijhandel
De bedoeling van deze onderhandelingen is om, als het van de Europese Commissie afhangt, vrijhandelsakkoorden af te sluiten met haar voormalige kolonies in Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan (de ACP-landen). "Dat betekent bijvoorbeeld dat de ACP-landen hun invoertarieven voor Europese producten moeten afschaffen," zegt Marc Maes van de Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11. "Dat is voor deze landen zeer gevaarlijk en zeer moeilijk, omdat ze economisch zo zwak staan: meer van de helft van de ACP-landen zit in de categorie van de 'minst ontwikkelde landen' (MOL). Dat MOL-landen vrijhandelsakkoorden moeten onderhandelen met één van de rijkste landen van de wereld, is ongezien. "

"Normaal moeten de onderhandelingen afgesloten worden op 31 december 2007, wat voor een deel van de ACP-landen totaal onhaalbaar is. De Europese Commissie zegt dat als de onderhandelingen niet op tijd zijn afgerond, ze de invoertarieven op producten uit de ACP-landen zal verhogen. Wij vinden dat onaanvaardbaar: als de ACP-landen zeggen dat ze meer tijd nodig hebben, dan moet hen die tijd gegund worden. Maar de Commissie blijft de druk op de ketel houden, blijft de ACP-landen opgejagen, zodat ze snel snel toch zouden toezeggen," aldus Marc Maes.

Eigenbelang
Maar stond in de EPA's dan niet de ontwikkeling van de ACP-landen centraal? "De ACP-landen dachten in het begin inderdaad dat de EU een partner zou zijn... Ze zouden samen zoeken naar een handelsregime dat de ACP-landen zou toelaten zich verder te ontwikkelen en te werken aan hun eigen regionale integratie. Maar sinds de start van de onderhandelingen vijf jaar geleden hebben ze moeten ondervinden dat de EU een zeer harde onderhandelaar is die zich heel onflexibel opstelt, en die zeer verregaande eisen stelt. De EU wil niet alleen akkoorden op het vlak van goederen maar ook op het vlak van diensten, investeringen, intellectuele eigendomsrechten, openbare aanbestedingen enzovoort. De Europese Commissie is in deze onderhandelingen duidelijk meer bezorgd om z'n eigenbelang en z'n plaats in de wereldhandel dan om het belang van de ACP-landen," zegt Marc Maes.

De actie van donderdag was een gezamelijk initiatief van 11.11.11., Oxfam-Solidariteit, Oxfam-Wereldwinkels, Vredeseilanden, SOS Faim, GRESEA en Solidarité Socialiste. Ze paste in een Internationale Actiedag tegen de EPA's.

Eind oktober is er een grote mobilisatie in Cotonou in Benin, waar de ACP-ministers van Handel zullen samenkomen om te beslissen hoe zij het dossier van de EPA's verder zullen aanpakken.

EPAmade.JPG
EPA.JPG
epa2.JPG
epagroep.JPG

achtergrondinfo

Op www.mo.be/epa vind je heel wat achtergrondinfo over de EPA's: veelgestelde vragen, opvallende quotes, interviews, etc...