Het Leanordo Lyceum Campus met 'Thuis in de Stad' krijgt vredesprijs 2007
Het Leanordo Lyceum Campus met 'Thuis in de Stad' krijgt vredesprijs 2007
John Moussiaux05 oktober 2007 – 01:44
Donderdagavond reikte schepen Philip Heylen namens het Vredescentrum van de provincie en de stad Antwerpen voor de 2e maal de Vredesprijs uit. Projecten of individuen die het afdelopen jaar op aantoonbare wijze een bijdrage leverden tot een vreedzamer samenleven in Antwerpen kwamen hiervoor in aanmerking.
Dit jaar gebeurde de uitreiking in aanwezigheid van Bart Peeters, peter van het pilootproject "Kwaliteitslabel Geweldige School". Hij gaf het startsein van dit project en huldigde de 3 deelnemende scholen:
KA Schoten,PITO Stabroek en OLV College Antwerpen.
Meer op: http://www.vredescentrum.be

Uit 20 projecten (o.a. BAZAAR en OPEN DEUR - zie fotoreportages op Indymedia), werden de 3 laureaten gekozen, in de volgende orde:
1) Thuis in de stad: Leonardo Lyceum Campus uit de Pierenbergstraat (www.leonardo-lyceum.be)
2)Tram 12/tramelant: Doedéskadén vzw
3) On the path for peace-Op weg naar vrede, Heilig Hart Scholen Heist-op-den-Berg
Er waren 80 juryleden opgetekend, waarvan een 40-tal hun stem uitbrachten.

Omschrijving van het winnende project:
Kennismaking tussen jongeren uit Mono-culturele omgeving met jongeren uit een Multi-culturele samenleving.
"Ons project is ontstaan als een initiatief van een aantal collega's. Levensbeschouwelijke vakken die, na een bezoek aan Auschwitz, hun concrete bijdrage wilde leveren aan de uitbouw van een "warmere" multi-culturele samenleving.
Wij wonen en werken in het Antwerpse. Onze school is hier gevestigd en we kennen de complexe problematiek van een multi-culturele samenleving van binnenuit. Er bestaat veel wantrouwen tussen de jongeren uit verschillende culturen in Antwerpen, zeker indien ze mekaar niet écht kennen.
Verder hebben we ook vastgesteld dat veel jongeren uit andere steden en gemeenten in Vlaanderen, en in de Franstalige of Duitstalige Gemeenschap, in een mono-culturele omgeving opgroeien en de problematiek van een multiculturele omgeving niet kennen, maar ook de rijkdom ervan niet zien.
Vanuit Antwerpen proberen wij mee te werken om de vooroordelen bij jongeren ten opzichte van mekaar te doorbreken, ze in contacht te brengen met elkaar en een dialoog op gang te brengen.
Daartoe hebben we een concept bedacht waarbij we andere scholen uit Belgie uitnodigen naar Antwerpen en hen de rijkdom van een multiculturele omgeving tonen. We wijzen niet alleen op de culturele veelzijdigheid en eigenheid van onze stad, maar werken een concrete originele stadshappening uit voor scholen of organisaties die ons contacteren, op maat van jonge mensen, vertrekkend vanuit hun leefwereld en leefcultuur...
Onze (grotendeels allochtone) leerlingen nemen jongeren uit andere steden op sleeptouw en tonen hen 'hun' stad: kunstencentra, mode, places-to-be, ... elk groepje bezoekers krijgt tevens een opdracht op maat en geeft bij het afsluiten van de dag een korte voorstelling: djembé-hapjes-raps-dans-muziek: ieder levert zijn bijdrage en dit mondt uit een gezellig feest..."
Deze doelstelling kan o.m. worden gerealiseerd via:
°Fundamentele erkenning en eerbiediging van de Rechten van de Mens en inzonderheid de Rechten van het Kind.
"THUIS IN DE STAD" wil de stad meer leefbaar en aantrekkelijk maken voor jeugdigen en continu vernieuwende initiatieven ontwikkelen die jonge mensen kansen bieden.
"THUIS IN DE STAD" wil de stad meer leefbaar en aantrekkelijk maken voor jeugdigen en als een stadslabo continu vernieuwende ontwikkelen die jonge mensen kansen bieden.
"THUIS IN DE STAD" realiseert deze kernopdracht door enerzijds in haar aanbod te behoeften en mogelijkheden van kinderen,jongeren en jongvolwassenen af te stemmen op de mogelijkheden van kinderen,jongeren en jongvolwassenen af te stemmen op de mogelijkheden van de stad én door anderzijds ook de stad zelf boeiender en kansrijker te maken voor de ontplooiing van jongeren en jongvolwassen.
We zien de stad als een bruisende smeltkroes van mensen en maatschappelijke functies en willen innoverend inspelen op dit dynamisch stadsgebeuren.De zo ontwikkelde stadsexpertise willen we bundelen en doorgeven aan al wie jeugd en stad genegen is.
"THUIS IN DE STAD" gelooft in de creatieve kracht van kinderen,jongeren en jongvolwassenen én van de stad.
"THUIS IN DE STAD" gelooft in de mogelijkheden van een interculturele stad die gelijke kansen moet bieden aan alle stadsinwoners en-gebruikers,ongeacht hun afkomst of geloofovertuiging.
Het project staat voor:
-pluralisme,creativiteit, mondigheid, experiment, lichamelijke en geestelijke ontplooiing, intercultureel leren, maatschappelijk engagement en samenwering in een sfeer van wederzijds vertrouwen.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme