Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Betoging voor het behoud van het opleidingsproject voor verpleegkundigen

Betoging voor het behoud van het opleidingsproject voor verpleegkundigen

Brussel- Een honderdtal werknemers uit de non-profitsector betoogde gisterenmiddag aan het kabinet van Rudy Demotte, de federale minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Die vakbondsactie van LBC-NVK , dat een van de vakcentrales van het ACV is, was gericht tegen een financiële drooglegging van het opleidingsproject voor verpleegkundigen. De volgende betoging zal gehouden worden voor het kabinet van Peter Vanvelthoven, de federale minister van Werk en Informatisering. Het twintigtal aanwezige politieagenten is niet in actie moeten komen.

Het project, een aanvulling op de traditionele scholing, zorgt volgens de actievoerders voor een noodzakelijke instroom van verpleegkundigen. Het dient om verzorgers en verzorgsters uit de non-profitsector op te leiden tot verpleegkundigen van niveau A1 en A2. Deelnemers aan het project kunnen met behoud van hun loon studeren voor een verpleegkundig diploma en voor elke studerende werknemer wordt er iemand anders in dienst genomen.

32.JPG

(Foto: Berber Verpoest)

Marc Selleslach , nationaal secretaris van LBC-NVK-nonprofit, zegt dat in het federaal akkoord met de non-profitsector staat dat het project moet blijven bestaan. Dat akkoord loopt nog tot 2010. LBC-NVK is een vakcentrale van het ACV, een van de grootste vakbonden in België. De afkorting LBC staat voor Landelijke Bediendencentrale en NVK staat voor Nationaal Verbond voor Kaderleden. Die vakcentrale klaagt aan dat minister Demotte eerder 600 banen beloofde, maar er nu niet in slaagt om het geld daarvoor te vinden. De onderhandelaar van LBC-NVK gelooft Demotte niet wanneer die zegt dat er in 2007 een oplossing mogelijk is: “Dat hij tegen dan nog geld zal vinden via het Maribelfonds is een flauw excuus, want dat fonds is leeg”. En dat het een moeilijk dossier zou zijn, noemt hij “een arrogante uitvlucht”. Het slaagpercentage in de opleiding zou bovendien rond de 92 procent liggen maar de financiële middelen voor 2004-2005 zijn nog niet betaald.

23.JPG

"We zijn veel te braaf en toch heeft de politie het waterkanon bij" (foto: Pieter-Jan Otten)

Iedere betoger heeft een ballon bij waaraan een stempelkaart hangt. Op die kaart staat "Wij vragen de volledige verderzetting van het vormingsproject voor 600 verpleegkundigen ("Project 600"). Vlak voor ze de ballonnen laten opstijgen begint Selleslach af te tellen vanaf 600, maar dat blijkt al snel een grap te zijn. Enkele verpleegsters vertellen: “Deze actie maakt deel uit van de 'witte woede'-beweging. Wij brengen economisch gezien niets op en de ministers vergeten dat ze ook ooit oud zullen zijn". "We zijn veel te braaf en toch heeft de politie het waterkanon bij", grapt een van de vrouwen. Haar collega voegt eraan toe dat haar zoon vroeg "of moeder bushokjes en auto's vernielt, zoals de Fransen deden bij de rellen in Parijs".

22.JPG

(foto: Pieter-Jan Otten)

Een verpleegster legt uit waarom haar beroep een knelpuntberoep is: “Veel jongeren geven de job na een jaar op omdat het te zwaar is. Je moet communicatief vaardig zijn, je goed kunnen inleven, tijdens het weekend willen werken en het is lichamelijk vermoeiend. Het loon is dankzij vakbondsacties in de loop der jaren gestegen, maar op zon-en feestdagen krijgen we maar 56 procent extra in plaats van 150 procent.

R. is technisch medewerker in het Elisabeth-ziekenhuis in Sijsele. Hij doet mee uit solidariteit en verklaart het eerder lage aantal betogers door het feit dat het om een duidingsactie gaat: “We hebben al eerder actie gevoerd voor de verderzetting van het project, het gaat immers over een cao die jaren geleden werd afgesloten. We kunnen deze actie niet bijvoorbeeld pas in december doen, want dan is het te laat".

Twee verzorgsters reageren hoopvol op de vraag of ze de actie van vandaag hard genoeg vinden: "Wij zijn de zachte sector, hé (lacht). Maar dat wil niet zeggen dat we niets kunnen veranderen. Zo hadden rusthuizen vroeger een veel lager barema, maar door acties als deze is dat niet meer zo. Er heerst een goede sfeer op de betoging omdat de werknemers in de non-profit zich sowieso sterk verbonden voelen, het is écht een ‘sociale’ sector”.