Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] 2008 blijf nog maar even weg

[Opinie] 2008 blijf nog maar even weg

Het regeerakkoord waarover de vijf formaties van Verhofstadt III (CD&V, Open VlLD, MR, PS en CDH) het eens geraakte, bestaat uit tien punten. En het zijn niet de plezantste voor de werknemers in dit land. Een paar weken geleden besliste N-VA, en niemand anders, dat er geen regering kon gevormd worden in België. Sociale afbraak stond immers voorop. Nu echter is er een noodregering, en die belooft al niet veel beter.

banner.jpg

Het is wellicht wat vroeg voor een overzicht van de week maar met de stemming, en de goedkeuring, van Verhofstadt III komt eigenlijk niets te vroeg. Met de lastenverlaging op ploegenarbeid komt het politieke landschap nog maar eens tegemoet aan de eisen van het patronaat. Momenteel moeten werkgevers 10.7% minder bijdragen op het loon voor ploegenarbeid en men wil dit optrekken tot iets dat rond de 16% zal schommelen. Deze lastenverlaging had moeten dienen voor de volgende drie zaken :

1. Verbeteren van de concurrentiepositie

2. Verbeteren kwaliteit van ploegenarbeid

3. Humanisering van ploegenarbeid

Spijtig genoeg staat daar het woordje had. In gans België hebben de patroons er immers voor gekozen om enkel aan het eerste punt te voldoen waardoor het geld, dat normaal bestemd is voor onze sociale zekerheid, rechtstreeks door wordt gestort aan de aandeelhouders ! En ook deze keer zitten er blijkbaar geen garanties in dat de lastenverlaging gepaard zou moeten gaan met bijvoorbeeld extra tewerkstelling of het creëren van nieuwe jobs. Met andere woorden geeft men de patroons nog maar eens een extra vette kluif onder het mom van de concurrentiepositie.

Het optrekken van de uitkeringen staats in schril contrast met de activering ervan. Men kan een uitkering optrekken maar beperken in tijd en dan slaagt men twee vliegen in één klap. De activering van bedrijven naar goede jobs met goede arbeids –en loonsvoorwaarden zal dus nog niet voor morgen zijn, in tegendeel.

Vervolgens staat de gezondheidszorg op het programma. Men wil de kwaliteit hiervan verbeteren. Ik betwijfel sterk dat men het gaat hebben over belangrijke zaken zoals het kiwi-model. Op een moment dat de huisartsen veel en veel te weinig verdienen en dus een opslag vragen van één euro per patiënt en dat de pharma industrie honderden mensen op straat zet op zoek naar nog meer winsten gaat de noodregering dus even snel de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren. Gaat men op zoek naar oplossingen voor die 8000 gehandicapten die al jaren wachten op opvang ? Of gaat men ervoor zorgen dat verpleging terug een job wordt in plaats van een roeping ? Misschien wordt de witte woede eindelijk volmondig aanhoort en krijgen zij waar ze al zolang recht op hebben ? De waarheid, vrees ik, zal echter de andere kant op gaan. Regionaliseren en een gezondheidszorg op maat van de core business, eigen ziekteverzekering eerst, om geld te slaan uit de gezondheidszorg en zijn patiënten. In die gedachtegang zullen politiekers en patronaat elkaar weer vinden.

Dat men inzake milieu nog maar eens benadrukt dat dit enkel kan geholpen worden door het aanwakkeren van de concurrentie is nog maar eens een schoon voorbeeld van dit alles. Zelf geen verantwoordelijkheid nemen maar ondernemers de kans bieden om geld te slagen uit het milieu. en als het niet lukt dan kunnen we nog altijd schone lucht gaan kopen op een ander. Lang leve Electrabrol en fuck alternatieve energie !

In dit rijtje kan natuurlijk het nieuwe Lissabon akkoord niet ontbreken. We moeten meer produceren, langer werken en zo flexibel mogelijk ! Maar boven alles MOET er zo weinig mogelijk sociale zekerheid zijn. Zoeken naar concurrentie op de kap van zieken, werklozen, ouderen, invaliden,… Ik vraag mij af wie van jullie heeft mogen stemmen over een al dan niet goedkeuring van het Lissabon akkoord ? Blijkbaar hebben jullie hierover wel je mening kunnen geven want Verhofstadt III zal proberen om deze grondwet goed te keuren tijdens zijn drie maanden.

Deze cadeau heeft men onder mijn kerstboom gelegd. En niet enkel onder die van mij maar onder die van ieder van ons !

Lange tijd heb ik gewenst dat 2007 rap voorbij zou zijn maar nu hoop ik dat 2008 nog lang wegblijft. Mijn goede voornemens moeten nu al plaats maken voor een jaar gevuld met de honger van een rechts klimaat gestoeld op sociale afbouw. De portefeuille van de rijkeren in ons land zal blijven groeien als een zweer op onze sociale zekerheid en wij zullen daar nog maar eens de dupe van zijn. 2008, ik krijg al kriebels als ik het hoor. En toch, toch hoop ik. Hoop ik op ons. Misschien wordt 2008 wel een warm jaar waarin mensen elkaar terug ontdekken ? Ik wissel dat pakje met datgene van Verhofstadt III en leg zijn pakje ergens ver weg, apart en alléén rechts in een hoekje. Nu ja, dat pakje is dat gewoon.

kiessysteem

En zeggen dat bvb met het nederlands kiessysteem de CDNV de separatisten van de NVA niet nodig zou hebben.Uit puur electoraal belang gaat de CDNV scheep met die partij dat in weinig verschilt van het Vlaams Belang.Niet dat dat op sociaal vlak veel verschil uitmaakt,de CDNV is zo rechts als de dood..De arbeiders zullen eens te meer het gelag betalen.Hallo ACW ben je er nog ? En is Leterme nu een CDNVer of een NVAer ?Dat weet ik niet onmiddelijk,Neo-liberaal is hij zeker en dat volstaat dacht ik zo .

Interimregering: 'een botje voor de hond'

Ik noem deze interimregering, want een regering is het niet, een 'botje voor de hond', klaar om afgebeten te worden door de oppositie.Ze heeft geen visie, geen akkoord en is vooral geen weerspiegeling van de verkiezingsuitslag. Pure public relations.

Men wil postjes en daarvoor gaat men voorbij aan fundamentelere problemen.
Men speelt met het vertrouwen van kiezers, deze vroegen een staatshervorming om de toekomst op sociaal - economisch vlak aan te kunnen, maar wat krijgen ze in de plaats? Een interimregering die eigenlijk een gewone voorzetting is van de onderhandelingen, een perceptie - stunt. Doen alsof men de onderhandelingen gestopt heeft, maar eigenlijk kan je de lijn gewoon doortrekken.

In januari komt men samen in het 'octopusoverleg', ja al die forums en costa's ten spijt, nu komt dit diertje om de hoek. Gezien de uitslag van die vorige 'clubs' nogal negatief was, heb ik niet het minste vertrouwen in dat octopusoverleg. Weerom een praatbarak.

Wanneer gaat men op zijn minst voor de invulling van artikel 35 van de grondwet: dit zegt dat alle bevoegdheden bij de deelstaten liggen buiten degene die expliciet zijn toegewezen aan het federale niveau, tot nog toe dode letter.

Er moet duidelijkheid komen, wil men een confederatie of wil men het volledige einde van belgie. Inderdaad, we moeten voor Wallonie en voor de Vlamingen duidelijkheid scheppen. De speeltijd is voorbij!

en de toekomst?

godsdienst, ontvoogding & vrijheid + voor - vrije toegang

het is niet omdat het alles in zijn naam heeft staan, dat dat kartel op zichzelf een tweederdemeerderheid heeft

een centrum-partij of centrum-kartel moet nog steeds voeling houden met verschillende ‘lagen’ of ‘groepen’ van de bevolking en luisteren naar wat die bevolking te zeggen heeft.

dat gaat de laatste tijd niet enkel over of onze buurman frans, nederlands, hollands, engels of gebarentaal spreekt.

dat gaat steeds vaker over verwarming, ons loon, ons huis, ons pensioen, onze vervuiling en toekomst voor onze kinderen.

als er naar de waarschuwingen van mensen over de verslechterende toestand van ons milieu zo weinig aandacht gaat, dan zal het milieu zich steeds vaker manifesteren als vertegenwoordiger van zichzelf.

als er niet meer geluisterd wordt naar de bezorgdheid van de mensen voor ons gemeenschappelijke milieu, dan zal steeds meer smog- en ozon-alarm ons wakker komen schudden.

onze toekomst

JO,

Ik deel heel wat van uw bekommernissen. Milieu, de toekomst van onze kinderen, lonen en vervuiling.

Ik ga akkoord dat over milieu zeker en vast de internationale dialoog moet worden opgedreven, ik ga akkoord dat we meden daarmee vervuiling eens stevig moeten aanpakken: nog meer in de verf zetten van hernieuwbare energie en dergelijke meer.
Op vlak van milieu heeft de vorige regering weinig of niets gerealiseerd, positief is wel...de zonnenpanelen op het federale parlement, maar als je even naar het Vlaamse parlement kijkt zie je dat de hele plenaire zaal met glas is overdekt en er een minimum aan licht nodig is. Het is eerder het redden van zichzelf geweest en een 'green public relations action', dan een bewuste 'vergroeningspolitiek'.

SMOG

Ook hierin heb je groot gelijk, een zeer belangrijke taak is hier weg gelegd voor de overheid. Heeft de Vlaamse regering geen smogalarm afgekondigd dezer dagen? OK, ze kan nog meer doen inzake milieu (kijk eens wat ze met Doel aanvangen,...), maar het ligt ook aan ieder individu. Het is gemakkelijk alles op een instantie af te schuiven, het is ook een algemene mentaliteitswijziging dat zich moet doorzetten. Want als wij geen vervuilende auto's meer kopen, dan zal de productie ervan afnemen, als we massaal zonnepanelen zouden aanschaffen en de overheid geeft daar al wat subsidies voor, dan gaan andere bedrijven die andere middelen verkopen, misschien sneller volgen...

STAATSHERVORMING NODIG

Het is moeilijk te begrijpen en toch is het zo.
Inzake werk, onderwijs en gezondheidszorg alleen al is er een serieus verschil in visie en aanpak tussen VLaanderen en Wallonie. Dit gaat ieder van ons aan, er moeten dus oplossingen komen. Maar die oplossingen komen er niet, zeker niet, met het huidige immobiele belgie.
Laten we belgie zoals het nu is zal de werkloosheid in Wallonie en de vergrijzing in Vlaanderen een fameus probleem worden, dit vergt nogmaals aparte aanpak. Splitsen om te splitsen? neen.

VRAAG

Is het zo erg dat een gevolg van een jarenlange ontvoogdings/vrijheidsstrijd van een regio, via verschillende fasen in federalisering , het stichte van een confederale/ of eigen staat is?
Dezelfde vraag kan je stellen bij Basken, Bretoenen, Koerden, Catalanen, Corsicanen, Palestijnen?

Hoe kan je tegen de wil van een volk ingaan? Als het 'volkerenrecht' zegt dat ieder volk recht heeft op zelfbeschikking?

Hoe verklaar je het mee opstappen met Palestijnse nationalisten, maar Vlaamsgezinden verrot schelden (bij wijze van spreke)? Terwijl hun fundamentele wil hetzelfde is, vrijheid voor een regio, een natie, een volk?