Migratie in beeld voor enkele landen
Migratie in beeld voor enkele landen
jan@hertogen10 januari 2008 – 17:30
Langs een grafisch beeld wordt de migratie van enkele landen naar en vanuit België in beeld gebracht: tegen de achtergrond van de immigratie (dwz het aantal binnenkomers van een bepaalde nationaliteit) wordt het volume emigratie uitgetekend en het volume ambtelijke schrapping, dwz legale vreemdelingen die niet meer op hun adres wonen en nergens anders in België verblijven, verminderd met degenen die vroeger geschrapt waren maar in 2006 terug zijn opgedoken. De immigratie min de emigratie en de schrapping, geeft het migratiesaldo.
Voor situering, toelichting en het volledig overzicht van 99 tabellen 201 grafieken zie migratieportaal: http://www.npdata.be/Data/Vreemdelingen/NIS/Loop/

De belangrijkste immiigratie naar België gebeurt vanuit West-Europese landen met Nederlanders, Fransen en Duitsers voorop. Wat opvalt is dat de laatste 3 jaar er een steeds groter aantal in België blijft.

Immigratie van alle Oost-Europese landen samengenomen, vertegenwoordigt de grootste migratiegroep naar België in 2006. Zij komen en blijven in relatief grote mate.

De Franse immigratie stijgt en blijft. Het migratiesaldo (immigranten - (emigranten en geschrapten))van de Fransen is op drie jaar tijd verdubbeld.

Ook de Nederlanders komen met steeds meer en gaan met steeds minder terug zodat ook voor hen het migratiesaldo op drie jaar tijd met 50% gestegen is.

De Verenigde Staten komen elk jaar met ongeveer evenveel nieuwe immigranten dan er weggaan. Er is een groot verloop van Amerikanen die België eens voor een bepaalde tijd wat dichter komen bekijken.

De Polen komen met veel en blijven met veel, op de immigratieladder in Vlaanderen zijn ze de Marokkanen voorbijgestoken.

De Roemeense immigratie is ongeveer de helft in aantal van de Polen. Roemenen en Polen samen zijn goed voor 2/3 van de Oost-Europese immigratie naar België. De roemen steken de Turken voorbij op de immigratieladder in België.

Brazilië is ook een nieuwe speler op de Belgische immigratiemarkt die vooral in Brussel neerstrijkt.

In vergelijking met andere koloniale mogendheden is België extreem restrictief wat toegang tot België betreft van Congolezen. Na een piek in 1992 blijft de emigratie en migratiesaldo op een laag pitje.

Hetzelfde kan gezegd van Rwanda. Immigratie is, behoudens een kleine piek van 450 Rwandese immigranten (!) erg laag.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme