Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ABVV broedt op congresresolutie over bescherming delegees

ABVV broedt op congresresolutie over bescherming delegees

SINT-NIKLAAS -- Hoe dwing je een betere bescherming van delegees af? Op straat of via de wet? Het ABVV boog zich dinsdag over die vraag tijdens een debat in Sint-Niklaas. Een verslag.

DSC_4592-r-500.JPG

Fakkelwake voor ontslagen delegees in Gent (foto han soete)

De bescherming van delegees is een thema dat ze bij het ABVV niet meer willen los laten. Dinsdag organiseerden de twee gewestelijke afdelingen van Oost-Vlaanderen samen met ABVV Antwerpen een debat in Sint-Niklaas. Federaal secretaris en toekomstig voorzitter Rudy De Leeuw, sp.a-parlementslid Dirk Van der Maelen en professor Marc Rigaux gingen dieper in op concrete getuigenissen van delegees en secretarissen.

Bruno Verlaeckt van de Antwerpse Algemene Centrale schetst de ernst van het probleem. “Binnenkort beginnen we te zoeken naar kandidaten voor de sociale verkiezingen van 2008. We willen die mensen een degelijke bescherming bieden want zij steken hun nek uit.” Tony Neyt en Maria Vindevoghel zijn twee delegees die hun nek hebben uitgestoken. Vorig jaar werden ze door hun respectievelijke werkgever aan de deur gezet. “Alles wat na zo'n ontslag gebeurt is zeer pijnlijk. Als een misdadiger kom je voor de rechter en als die je dan gelijk geeft, voegt hij er meten aan toe dat hij geen enkel middel heeft om de werkgever te dwingen je terug aan te nemen,” zegt Vindevoghel. Tony Neyt was delegee bij papierfabrikant Stora Enso uit Gent waar hij eind vorig jaar na een sociaal conflict werd ontslagen. “De wet van 1991 die de bescherming van delegees regelt zegt dat een delegee enkel ontslagen kan worden om een dringende regel of om economische redenen. Maar multinationals lappen de procedures aan hun laars en betalen met de glimlach de ontslagvergoeding terwijl ze wel elke frank omdraaien tijdens CAO-onderhandelingen,” zegt Neyt.

Twee pijnpunten dus. De procedure wordt vaak niet gevolgd en dat blijft ongestraft. En als de vakbonden na een juridische strijd uiteindelijk gelijk krijgen, kan niemand de werkgever verplichten om de ontslagen delegee terug in dienst te nemen. België is daarmee een buitenbeentje in West-Europa. In de buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland is er een veel betere ontslagbecherming, legt professor Rigaux uit. “Als in die landen de procedure niet wordt gevolgd, wordt het ontslag nietig verklaard en blijft de delegee dus in het bedrijf,” aldus Rigaux.

Een oplossing zou dus kunnen zijn om de wet te veranderen. Maar het ABVV wil behoedzaam te werk gaan. “De wet van '91 was een grote stap vooruit. We moeten het kind niet met het badwater weggooien,” zegt Rudy De Leeuw. Volgens hem werkt de wet wel degelijk bij bedrijven die afgeschrikt worden door de hoge premies die moeten betaald worden, maar is het vooral een zaak om iets te doen tegen bedrijven die hun hand niet omdraaien voor enkele honderdduizenden euro. Professor Rigaux ziet wel enkele pistes om aan de wet te sleutelen. “Ik denk dat we moeten werken rond het concept van de immuniteit van de delegee.” Hij wijst er ook op dat er nu al heel wat mogelijkheden zijn, maar dat rechters beducht zijn voor de conservatieve standpunten van het Hof van Cassatie. “Rechters die een progressieve uitspraak doen, zijn bang dat ze zullen teruggefloten worden door het Hof van Cassatie,” aldus Rigaux.

Uit de zaal kwam het voorstel om de steun in te trekken aan bedrijven die de procedures aan hun laars lappen. “Stora kreeg maar liefst 25 miljoen euro steun. Je zou hen pas echt pijn doen als je die steun intrekt,” zegt ex-delegee van Stora Alex Goethals. Het is een piste die ook Rudy De Leeuw wil bewandelen. “Je zou lastenverlagingen kunnen koppelen aan respect voor de procedures of dergelijke bedrijven uitsluiten van openbare aanbestedingen,” aldus De Leeuw. SP.a kamerlid Dirk Van der Maelen kon in naam van voorzitter Johan Vande Lanotte aankondigen dat de sp.a bereid is om de bescherming van delegees op te nemen in het verkiezingsprogramma van de partij. “Als het van ons afhangt, komt het ook op de tafel van de regeringsonderhandelingen,” zegt Vande Lanotte.

Wat het ABVV betreft komt er een resolutie op het komend congres begin juni. De socialistische vakbond wil overtredingen beter registreren en hoopt samen met het ACV alerter te reageren. In dat kader riep gewestelijk secretaris van ABVV Scheldeland Mil Kooyman op om aanwezig te zijn op het proces in beroep van Maria Vindevogel op 28 juni aan het Poelaertplein in Brussel.