Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Klimaatpakket EU: “En nu gedaan met zeuren”

[Opinie] Klimaatpakket EU: “En nu gedaan met zeuren”

“De Belgische houding in de Europese klimaatpolitiek is ronduit beschamend,” zegt Bram Claeys, klimaatexpert van Bond Beter Leefmilieu naar aanleiding van de presentatie van het energiepakket van de Europese Commissie.

Die voorstellenbundel moet de lidstaten de weg wijzen naar een lange termijn klimaat- en energiebeleid vanaf 2012. “De Belgische regering heeft de afgelopen dagen geen enkele moeite gespaard om onder de Europese verplichtingen uit te muizen. Je moet maar durven. Ons land heeft nog niet eens het Nationaal Allocatieplan voor de periode 2008-2012 klaar. Dat had al ruim een jaar afgerond en ingediend moeten zijn.

Ook is BBL niet laaiend enthousiast over de voorstellen van de Commissie zelf. Op internationale fora verdedigt de Commissie tegen 2020 een daling van de Europese uitstoot van CO2 van 30%. Bovendien bereikte de klimaatconferentie in Bali, maar net een maand geleden, overeenstemming over het feit dat de industrielanden een doelstelling van -25 tot 40% zouden moeten opnemen tegen 2020. “Dat de Commissie dan met een doelstelling van -20% naar buiten komt, is onbegrijpelijk,” zegt Bram Claeys.

Het is daarom een zware gemiste kans dat de Commissie niet de moed had om te rekenen met de enige doelstelling die de klimaatverandering echt kan afremmen, en dat is een CO2-vermindering van -30% tegen 2020.

Bram Claeys: “De komende maanden moeten gebruikt worden om de voorstellen van de Commissie te verbeteren. Eén daarvan is om de -30% ook door te rekenen. Anders kunnen we over twee jaar opnieuw beginnen. Die vertraging kunnen we ons niet permitteren.”

Naast een CO2-doelstelling bevat het voorstel van de Commissie ook een hernieuwbare energiedoelstelling, en een hervorming van de CO2-emissiehandel tussen bedrijven.

De emissiehandel zou het vlaggenschip moeten zijn van het Europese klimaatbeleid. Tot nu toe was dat schip eerder aan het zwalpen. De nieuwe voorstellen zetten het onvoldoende terug op koers. De economische logica zegt dat je enkel rekening met iets houdt als het je kost. Toch blijven de bedrijven een zeer groot stuk van de uitstootrechten gratis krijgen.

Enkel de elektriciteitsector zal moeten kopen. Bovendien krijgen de bedrijven een gigantische achterpoort: ze mogen een pak rechten gaan kopen buiten Europa.

Ons land heeft overigens nog niet eens het Nationaal Allocatieplan voor de periode 2008-2012 klaar. Dat had al ruim een jaar afgerond en ingediend moeten zijn. De regering blijft steken op één bedrijf: Arcelor-Mittal in Luik. Nochtans bestaan ook voor dat bedrijf oplossingen, die tegelijk ook de werkgelegenheid niet in het gedrang brengen: verminder het uitstootplafond voor de elektriciteitsector, leg Arcelor-Mittal een energie-investeringsplan op, en laat het bedrijf de rest van de rechten kopen.”

We moeten ons voorbeiden op de toekomst, en die toekomst is er een met lagere CO2-uitstoot, jobs in de sector van de energiebesparing en hernieuwbare energie en minder import van olie. De toekomst ligt niet in de achterhoedegevechten die de Belgische politici momenteel voeren.

www.bondbeterleefmilieu.be

Geplande oplossingen;wanneer het grote woord en daad?

We zijn ecologisch bewust, met een voetafdruk tussen de 1,50 en 2,2 ( Ecolive of de Kleine Aarde); beter en duidelijker zou een standaard zijn.
Plannen zijn goede voornemens.
En economisch gezien is 2020 nog zeer lang.
Wat staat er ondertussen nog te gebeuren; ik durf er niet aan denken.
Feit is.
De verschillende grote milieu en natuurorganisaties hebben voortdurende kritiek.
Op milieuplannen uit politieke hoek.
Langs alle kanten worden burgers om de oren geslagen.
Doe dit en dat niet.
Spaarlampen helpen; net als carpoolen.
Isoleren ook.
In duurdere versie zonneboiler plaatsen.
Schoon, zeer schoon.
Waar blijven echter de doortastende plannen van de groenen bewegingen.
Totaalplannen.
Vertellen dat er 30 procent minder energie moet gebruikt worden zegt niks.
30 % minder autorijden, verwarmen.
Vliegen en reizen.
Energie-input in landbouw en industrie.
En allemaal opwekken via zachte energie.
Ik zou toch wel eens graag de rekening willen zien.
Dezelfde levensstijl en de opgeloste bijbehorende problemen tegen 2020
Een land vol windmolens en biogasinstallaties.
Kernenergie-uitstap -36 % elektriciteit
Zonder ernstige mentaliteitswijziging op gebied van consumptie?
Het algemene en duidelijke plan van de milieuorganisaties zou hun geloofwaardigheid vergroten.
Nu is het zo; elke keer er een rapport of beslissing tevoorschijn komt is er kritiek/bedenkingen.
Wel die heb ik ook.
Ze gaan dus wel een stuk verder en zijn mijns inziens ook duidelijker.
Maar dan ben natuurlijk bezig je leven grondig te hertimmeren.
En dat is het voorstel/plan en houding die verwacht mag worden van deze organisaties.
Zonder achter de feiten aan te hollen of angst te hebben om tegen de haren in te strijken.
Veel rapporten en studies getuigen dat de toestand op deze aarde veel ernstiger is dan blijkt uit plannen gemaakt door wereldleiders.
Duidelijkheid en uniformiteit nemen de angst en de twijfel weg.
Het getouwtrek rond deze of gene oplossing in de wind zetten.
Het is hard maar het moet duidelijk gezegd worden.
Het doen is de (vraag)oplossing?
En brengt meer rust en overtuiging voor een grote groep van mensen.
Nu eens op sleeptouw genomen.
Dan weer verontrust, ja misleid.
Keuzes zijn hard maar noodzakelijk.
Ze kenbaar maken van "levensbelang" voor de planeet en de daarop levende"luizen".
Naar analogie met de mens:"als luizen in de pels van de aarde".(waarvoor krabben en schudden helpt)

Nicole&Leo

Vervuiling

Het klimaat, de vervuiling en de daaruit resulterende afbraak van ons immuunsysteem zijn belangrijke redenen voor onze slechte psychische en fysieke gezondheid, maar een andere reden die vaak onderbelicht blijft is stress. Sinds 11 september 2001 is de wereld onderworpen aan toegenomen angst en stress. De verantwoordelijken hiervoor zijn grotendeels de media en de Amerikaanse en Israëlische regeringen. Ook de Indiase en Pakistaanse regeringen hebben het vuur helpen opstoken.