Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“Bevolking Haïti wil echt vooruit”

“Bevolking Haïti wil echt vooruit”

BRUSSEL – Dinsdag 5 februari begon de nieuwe campagne, 'Haïti heeft ook talent', van Broederlijk Delen. De campagne is opgehangen aan het verhaal van een Haïtiaanse boer, Joachim Sanon. Volgens Broederlijk Delen zijn er in het Zuiden veel talentvolle boeren zoals Joachim.

copyDSC_0018.JPG

Joachim Sanon ontvangt zijn boek uit handen van schrijver Stefan Broeckx. (Foto : Bart)

“Wij willen tonen dat er in Haïti ook bijzondere mensen zijn,” zegt Daniel De Klerck, de voorzitter van Broederlijk Delen. “Wij proberen met Broederlijk Delen ruimte te creëeren om de mensen daar hun talent te laten ontplooien. Daarom vertellen wij het verhaal van Joachim, een gewone boer die daar samen met VEDEK, een lokale boerenorganisatie, en PADPA, een van onze partnerorganisaties initiatieven heeft genomen om de levenskwaliteit in zijn dorp Cap Rouge te verbeteren. De essentie van onze campgane is het samenkomen van talent uit het Noorden en het Zuiden.”

Broederlijk Delen pleit voor een lokale markt voor de boeren. “In Haïti komt voedsel uit het Noorden aan een veel te goedkope prijs binnen waardoor de lokale producten weggedrongen worden. Het beleid van de Haïtiaanse regering is teveel toegespitst op de import. Normaal gezien zouden in een land met zoveel inwoners de lokale boeren al hun producten makkelijk moeten kunnen verkopen.”

Boek
Het boek 'Joachim. Over leven op het land' is geschreven door Stefan Broekx. “Ik ben twee maanden in Haïti geweest op uitnodiging van Broederlijk Delen,” vertelt Stefaan Werbrouck. “Het boek zelf is ook te plaatse geschreven,“Het is geschreven vanuit het perspectief van Joachim's vrouw. Waarom ? Omdat broederlijk delen streeft naar evenwicht en gelijkheid. Daarom heb ik gekozen om het verhaal van deze man te laten vertellen door een vrouw.”

“Mijn ervaring is dat de bevolking daar echt vooruit wil. Joachim is daar een voorbeeldfiguur, maar de initiatieven waar hij voor staat worden gedragen door hele brede groepen mensen. Ze wachten niet meer op initiatieven van de overheid, maar beginnen van onderuit veranderingen door te voeren,”aldus Stefan Broekx.

Cassave
“VEDEK is een boerenorganisatie opgericht door de mensen van Cap Rouge zelf,” zegt de Haïtiaanse boer Joachim Sanon. “Mijn jongere broer is trouwens nu voorzitter van VEDEK. Momenteel zijn wij bezig met een project rond cassave, een bloem van maniok. Omdat tarwe het land wordt ingevoerd aan veel te lage prijzen hebben wij gezocht naar een goedkoop alternatief. Wat ik vooral wil is dat het buitenland een positiever beeld krijgt van mijn land,” aldus Joachim Sanon.

“Cap Rouge is een pilootzone voor ons,” zegt Franck St Jean, de verantwoordelijke van PADPA. “Daar werken wij samen met de lokale organisatie VEDEK en steunen we daar landbouwprojecten. Zo hebben we bevoorbeeld een molen aangekocht voor het malen van maniok en de productie van de cassave.”

De campagne van Broederlijk Delen loopt van 5 februari tot 23 maart. Op het programma staan nog twee collecteweekends in maart en de Koffiestop op 15 februari.

Stefaan Werbroeck?

De schrijver van het boek heet volgens mij en volgens de website van Broederlijk Delen Stefaan Broekx.

Re : Stefaan Werbroeck ?

Klopt inderdaad. Bleek een foutje in de persmap te zijn, het is intussen in het artikel aangepast.