Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Schenk geen Israelische bloemen met valentijn"

"Schenk geen Israelische bloemen met valentijn"

Vrijdagnacht 8 februari 2008 om 23 uur protesteerden een twintagtal actievoerders van COBI aan de ingang van het bedrijf Lachs op de luchtaven van Bierset in Luik tegen de import van bloemen uit Israel. De bedoeling was om een gesprek af te dwingen met de verantwoordelijken om de bezwaren tegen deze import kenbaar te maken. Tevens was het een goede gelegenheid om het personeel over de actie te informeren en om bestuurders van de vrachtwagens die vertrekken met de pas gearriveerde bloemen aan te spreken over de vracht die ze vervoeren. COBI (Coordinatie Boycot Israel) is een samenwerkingverband van nederlandstalige en franstalige actiegroepen die producten uit Israel willen boycotten.

biersetfleurs.jpg

Om dit te doen stelden de actievoerders zich met spandoeken en foldertjes op langs de toegangsweg naar het bedrijf (zie foto). De veiligheidsdienst van het bedrijf vreesde dat de actievoerders het terrein zouden willen betreden en sloten daarom zelf de toegangspoort. Daardoor veroorzaakten ze een file van vrachtwagens die aankwamen en niet konden binnenrijden. Dit gaf de actievoerders de kans om de bestuurders een kop koffie aan te bieden en hen uitgebreid te informeren over de actie (zie foto). Na een uur verlieten de actievoeders de ingang van het bedrijf en konden de vrachtwagens binnenrijden.
Op verschillende plaatsen in Europa zijn er rond Valentijn acties tegen de bloemen uit Israel.

Bierset Europese doorvoerhaven van bloemen en verse producten uit Israel

Israel is één van de belangrijkste bloemenexporteurs naar Europa, via de maatschappij Agrexco. Op de bloemenveiling van Brussel zijn ze goed voor ongeveer één tiende van het totale volume.
De draaischijf voor de import van die bloemen in Europa is de luchthaven van Bierset bij Luik.

Daar komen de vliegtuigen van Cargo Air Lines (CAL: een Israelische luchtvaarmaatschappij) een tiental keren per week bloemen en verse producten lossen. De afhandeling op de grond gebeurt door het bedrijf LACHS (Liège Airport Cargo Handling System). Frigocamions uit heel Europa komen hier de bloemen ophalen om ze naar de veilingen in die landen te brengen.

biersetcarmel.jpg

Waarom boycot van bloemen uit Israel?

Een deel van de bloemen die Israel exporteert worden geteeld op de Westelijke Jordaanoever. Israel bezet dit gebied sinds 1967 en heeft er sindsdien al meer dan 250.000 kolonisten geinstalleerd. Dat is onwettig volgens het internationaal recht en daardoor is het telen van producten op deze grond in tegenstrijd met het internationaal recht.

De bezetting heeft zware gevolgen voor de Palestijnse landbouwers: ze hebben minder grond, hun resterende grond is veel moeilijker toegankelijk en het vervoer van hun producten is moeilijker dan vroeger door de aanwezigheid van de kolonies, ze hebben veel minder recht op water dan de kolonies.

Meer algemeen is Cobi van mening dat alle producten uit Israel dienen geboycot te worden. Het Israelische regime kan de bezetting en de onderdrukking van de Palestijnen enkel volhouden met massaal veel militaire middelen...en het geld daarvoor komt o.a. uit de opbrengst van de export. Die producten van de Europese en Belgische markt houden is dus een hulp tegen die bezetting en onderdrukking. Daarom organiseert COBI jaarlijks verschillende actiemomenten “boycot Israel', vooral aan de ingang van warenhuizen. Ook elders in Europa vinden zulke acties plaats.

Voor COB, Jan Dreezen p.a. Vlaams Palestina Komitee,

Bekijk ook de video's op: http://mcpalestine.canalblog.com/archives/2008/02/09/7888704.html