Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Protest tegen bouw voetbalstadia in groene zones

Protest tegen bouw voetbalstadia in groene zones

BRUSSEL - Enkele maanden geleden raakte bekend dat de VUB als bouwheer zou optreden bij de aanleg van twee nieuwe voetbalvelden naast het Laarbeekbos, een Europees beschermd natuurgebied, te Jette. De bouw zou de groene zone ten noorden van Brussel fragmenteren en zo de al schaarse groene ruimte verder uithollen. Een gelijkaardig gegeven doet zich voor in Loppem, in de "groene gordel" rond Brugge, waar het nieuw Club Brugge-stadion zou komen.

volkstuin.JPG

(Foto : bralvzw.be )

Laarbeekbos
De twee voetbalvelden en de bijkomende infrastructuur zoals kantine, kleedkamers en parking, zouden ingeplant worden op de plaats waar zich nu 132 volkstuintjes bevinden. Die zijn er al sinds de Tweede Wereldoorlog en hebben een groot socio-historisch belang. De tuintjes zouden tijdelijk verdwijnen en na de nivellering zou de grond aan de rand van de nieuwe site herverdeeld worden. Het zal echter nog jaren duren voor de grond terug optimaal cultiveerbaar is.

De geplande aanleg van de voetbalvelden situeert zich in een van de zeldzame stukken natuur zonder infrastructuur in Brussel. Het is een groene oase waar momenteel iedereen van kan genieten. Een privé-sportinfrastructuur, met de noodzakelijke aanleg van nutsvoorzieningen en parkeergelegenheid zou de nodige problemen met zich meebrengen. Daardoor is ook de toekomst van de Schapenweg, een overblijfsel van een Romeinse heirbaan, onzeker.

Alternatieven
Het platform 'LaarbeekBOOS' is tegen de bouw van de voetbalvelden. Zij stellen een alternatief ecologisch-pedagogisch project voor. “De meest realistische oplossing voor ons probleem is het vinden van een alternatieve ruimte, waar de voetbalinfrastructuur kan worden gebouwd zodat wij ons ecologisch project kunnen laten doorgaan,” zegt Maarten Roels van ATALANTA, de Natuurwerkgroep van de VUB. “Door het sportcomplex komen de fauna en de flora in het Laarbeekbos ernstig onder druk te staan. Het is onbegrijpelijk hoe de VUB aan de ene kant oproept om de biodiversiteit te beschermen en aan de andere kant actief meewerkt om een waardevol gebied te vernietigen.”

“Ons project wil de volkstuintjes in samenwerking met VELT, de Vereniging voor Ecologische Leef en Teeltwijze, meer ecologisch beheren om het potentieel ervan ten volle te benutten. De plek moet toegankelijker gemaakt worden voor een breed publiek dat de gelegenheid krijgt om bij te leren over ecologisch tuinieren. Er zou een groene wandeling komen die de verschillende aspecten van het terrein verbindt in een pedagogisch kader. Daarin zou het constructief samengaan van natuur en menselijke activiteiten centraal staan. Het project voorziet ook ruimte waarin de fauna en flora kansen zullen krijgen om hun habitat uit te breiden,” aldus Maarten Roels.

Groene Gordel
De plannen van Club Brugge om in Loppem een nieuw voetbalstadion met 40.000 plaatsen en bijbehorend winkelcomplex te bouwen stuiten daar ook op verzet. De actiegroep ’Witte Pion’ ijvert voor het behoud van de groene gordel rond Brugge en voor de leefbaarheid van Loppem, Sint-Michiels en Oostkamp. Zij zeggen dat een groot stadion aan de Oostkampse Baan de groene gordel rond Brugge zal beschadigen, er problemen zullen komen met wateroverlast in het gebied, de verkeersoverlast voor Loppem en Sint-Michiels niet te overzien zal zijn en dat er een leegloop dreigt in de winkelcentra in de stads- en dorpskernen van Brugge, Zedelgem en Oostkamp.

Witte Pion
“We vragen dat de beleidsmensen de regels respecteren, ook wanneer het grootkapitaal komt aankloppen om in landbouwgebied een shoppingcenter en voetbalstadion te bouwen,” zegt Wim Devriendt van Witte Pion. “Het populaire voetbal wordt gebruikt als een hefboom om bepaalde projecten tot uitvoering te brengen. Uplace, de projectontwikkelaar van het winkelcentrum doet er alles aan om het project als een zegen voor de regio voor te stellen. Wij stellen ons hier toch wel vragen bij.”

“We voelen dat we vooruitgang boeken in onze strijd,” zegt Wim Devriendt. “Het doet ons veel deugd dat de Vlaamse regering een brief heeft geschreven naar de betrokken gemeentebesturen met de vraag om hun visie over de plannen van Club Brugge te verduidelijken. Er wordt eindelijk geluisterd naar de lokale besturen. Een andere locatie dan de Oostkampse Baan of de uitbreiding van het huidige stadion is de beste optie, al is bij dat laatste een toereikende ontsluiting nodig. Maar een stadion in Loppem is voor ons gewoon onaanvaardbaar.”

Actie
Zowel Witte Pion als LaarbeekBOOS hebben in de nabije toekomst nog acties gepland. Witte Pion organiseert op 15 maart een fakkeltocht en LaarbeekBOOS steken de handen uit de mouwen op 24 februari in de boomgaard in Jette.